SVIJET PROTIV APPLEA

Najveći operateri stvaraju bazu aplikacija za mobitele

U projekt ulazi 15 operatera. Stvaraju platformu jedinstvenu za cijeli svijet. Posao s aplikacijama u 2010. bit će vrijedan 6,7 milijardi dolara

ZAGREB - “Aplikacije za mobitele posao su koji će obilježiti 2010. godinu, a mi nećemo stajati sa strane i čekati”, tako su svoj jedinstveni projekt najavile najveće telekom kompanije u svijetu.

Povijesni projekt

Petnaest najvećih mobilnih operatora na svijetu, uključujući Vodafone, u čijoj se grupaciji nalazi Vipnet, te T-Mobile zajednički će napraviti platformu za aplikacije, što je najveći zajednički projekt nekoliko operatora u povijesti telekomunikacijske industrije.

Taj je projekt najavljen danas u Barceloni na GSMA kongresu koji je okupio više od 60 tisuća predstavnika telekomunikacijske industrije.

Naime, tri milijarde korisnika mobitela velik su izazov za operatore koji su ovako reagirali nakon ogromnog uspjeha Appleovih iTunesa, preko kojih je prošli tjedan prodana trimilijardita aplikacija, a prema nekim analizama, Steve Jobs je samo s aplikacijama prošle godine na račun svoje kompanije inkasirao oko milijardu dolara.

Uzimaju trećinu

Naime, od svake prodane aplikacije, Apple dobiva 30 posto, a 15 operatora će, kako su najavili, najvjerojatnije sebi uzimati isti udio, dok će ostatak ići dizajnerima i proizvođačima aplikacija.

“Wholesale Application Community”, kako se za sada zove ova zajednička platforma, bit će jedinstvena za cijeli svijet i svaki korisnik iz bilo koje države moći će pristupiti tom “online dućanu” preko svog mobitela i downloadati aplikaciju po izboru.

Operatori ne kriju razloge zbog kojih su prvi put na ovaj način odlučili udružiti snage. Samo u 2009. godini vrijednost prodanih aplikacija u svijetu iznosila je 4,2 milijarde dolara, a za 2010. predviđa se da će dosegnuti 6,7 milijardi dolara.

Do 2013. predviđa se pak kako će vrijednost prodanih aplikacija dostići nevjerojatnih 29,5 milijardi dolara.

Riječ je možda o najvećem izazovu pred operatorima, jer je Apple već praktički osvojio tržište i bit će zanimljivo vidjeti kako će 15 telekom kompanija uzvratiti Steveu Jobsu.

Iako je Hrvatska relativno malo tržište, i kod nas je prodaja aplikacija već premašila očekivanja. Konkretne se brojke za Hrvatsku ne znaju, no naši korisnici, prema neslužbenim procjenama, dnevno “skidaju” do tisuću aplikacija.

Najpopularnija u Hrvatskoj

Najpopularnija hrvatska aplikacija je “Croatia Traffic & Weather”, koja prikazuje trenutno stanje na cestama, cijenu cestarine po autocestama, lokacije policijskih radara i slične informacije o prometu i vremenskoj prognozi.

Dnevno je koristi tisuću korisnika i naša je najprodavanija aplikacija, dok je dnevni prosjek prodanih aplikacija u svijetu 120 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:00