PRVI DOJMOVI

Dan prije lansiranja recenzenti složni: iPad je genijalan!

 Apple

Brojne recenzije Appleova najnovijeg gadgeta preplavile su internet od srijede navečer. Većina recenzenata puna je hvale i složna oko činjenice kako je Apple iPad vrlo zanimljiv uređaj s jednom velikom manom - ne može 'vrtiti' flash video datoteke.

Donosimo vam pregled sedam najzanimljivijih recenzenata iz Wall Street Journala, New York Timesa, USA Todaya, Chicago Sun-Timesa, PC Maga, Telegrapha i TIME-a.

Walt Mossberg, stručni suradnik za WSJ na području tehnologije

- iPad bi mogao pomoći računalima s ekranom osjetljivim na dodir da preuzmu dominaciju na mišem

Posljednjih tjedan ili više testiram tanak, lagan i sivo-crni tablet zvan iPad. Nakon što sam proveo s njim sate i sate mogu reći kako taj predivan Appleov gadget ima potencijal promijeniti računala u potpunosti i izazvati suverenitet prijenosnih računala.

Edward C. Baig, USA Today

- zaprepašćujući iPad ponovo piše pravila

Stvar kod iPada nije toliko što sve možete raditi na njemu, od surfanja internetom preko čitanja e-knjiga do slušanja glazbe, već kako to možete raditi. Upravo je to područje gdje Apple piše pravila mainsteama ispočetka. Nema miša niti tipkovnice i sve se bazira na dodiru. Uređaj je zabavan, jednostavan, privlačan za gledanja i nevjerojatno brz. Predstavlja pravu antitezu jeftinim i slabim netbookovima koji su trenutno popularni.

David Pogue, NYT

- napisao dvije odvojene recenzije, jednu za stručnjake, drugu za laike

Apple iPad je zapravo ogromni iPod Touch. Debel je pola inča sa staklom s prednje strane i aluminijem na poleđini. Ima jedan jedini gumb, 'Home', koji vas poput iPhonea vodi na početni zaslon.

iPad je toliko brz i lagan, a multidodirni zaslon je sjajan i brzo reagira. Sučelje je jednostavno za navigaciju i u potpunosti definira novu kategoriju uređaja.

Andy Ihnatko, Chicago Sun-Times

- čista inovacija

Iskustvo korištenja iPada je čista elegancija i intriga. Nije računalo već uređaj napravljen s ciljem brzine, mobilnosti i dodira prije svega. Zanimljivo je kako već nakon 10-ak sekundi izgubite oduševljenje uređajem i u potpunosti ste posvećeni radu. također, smatram da je iPad najbolje računalo u mom domu ili uredu. No, nije zamjena za prijenosno računalo. Osjećaj je kako da upotpunjava neku raniju, nedefiniranu rupu.

Tim Gideon, PC Mag

- iako sam vjerovao da je iPad totalni promašaj, uređaj stvarno ima smisla

Kada osnovne alate kombinirate s poboljšanim internetskim preglednikom, e-poštom, iPodom, aplikacijama za fotografiju, čitačem knjiga te na sve to dodate tisuće dodatnih aplikacija, a potom to upakirate u predivno tijelo s 9,7 inčnim ekranom osjetljivim na dodir - imate pobjednika. Je li jeftin? Ne. Je li bezgrešan? Daleko od toga. Nedostaju mu podrška za flash, kamera, multitasking, no iPad predstavlja vrlo impresivan uređaj.

Claudine Beaumont, Telegraph

- samo pozitivni utisci

Kao što je Steve Jobs rekao, ako ćete stvoriti uređaj treće kategorije, između laptopa i pametnog telefona, onda mora biti bolji od oboje u određenim zadacima. I to je istina, iPad je bolji u surfanju internetom od iPhonea radi većeg ekrana, a pregledavanje fotografija te slušanje glazbe i gledanje filmova je puno impresivnije od laptopa.

Stephen Fry, TIME

- odmah sam se povezao sa svojim iPadom

To nije u potpunosti istina, no takav je bio osjećaj. Očekivao sam gladak dodir, blještav ekran i iskustvo koje nikada nećeu zaboraviti. No, nisam bio pripremljen na činjenicu da ću istog trena s iPadom stvoriti poseban odnos. Postoji mogućnost da javnost neće 'pasti' na iPad poput mene. Vjerojatno će čekati kasnije modele koji će popuniti sve 'rupe' ovog, no što se mene tiče, jedini način da mi uzmete iPad jest da me - ubijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:16