DIGITALNI PUNK

Appleov monstrum: iPad tipkovnicu i miša poslao u muzej

Jobs nam nudi brži, zabavniji i jeftiniji kompjutor lišen svega nepotrebnog. Do sada je naručeno oko pola milijuna iPada

SAN FRANCISCO - Zaboravite sranja, stižu Sex Pistolsi, zavikaše legendarni britanski punkeri pri lansiranju svojeg prvog, i jedinog, studijskog albuma davne 1977. Zaboravite stare laptope, tastature, kabele i miševe, stiže iPad, viče nam danas legendarni poduzetnik Steve Jobs.

Velika brzina rada

Ove subote ujutro počinje prodaja iPada, novog kompjutora iz Appleove tvornice čudesa i komercijalnih hitova. iPad je tanak poput bilježnice, lakši od knjige mekih korica, a najjeftiniji model košta 499 USD.

Ima ekran od 9.7 inča po kojem se krećete prstima da biste otvarali aplikacije, čitali knjige, magazine i stripove (a, nadamo se, i novine), gledali filmove i fotografije, pisali dokumente ili igrali videoigrice.

Prve su ocjene senzacionalno pozitivne. Recenzenti Wall Street Journala i New York Timesa kažu kako su potpuno u krivu oni koji ga posprdno nazivaju glomaznim iPhoneom.

- Ovo je nova platforma koja bi mogla promijeniti način upravljanja kompjutorima. Što će nam miš i tipkovnica?

Kažu kako je izuzetno brz u otvaranju web stranica, pregledavanju fotografija i svim ostalim aplikacijama koje je Apple za njega pripremio, poput one za čitanje knjiga. Pisanje po virtualnoj tipkovnici nije idealno, ali znatno lakše nego na netbookovima.

Ključni nedostaci

Walt Mossberg, Journalov stručnjak za gadgete, testirao je iPad pod punim opterećenjem: gledao je filmove, bio spojen na wireless i konstantno skidao mailove s weba. Baterija mu je potrajala 12 sati, što će reći da možete pogledati pet filmova i tri-četiri epizoda neke serije zaredom, prije nego što vam stroj rikne. Ako samo slušate muziku, i dulje.

Recenzenti upozoravaju da tech freakovi neće biti zadovoljni. - Nedostatak kamere, rupe za USB i podrške za Flash dovoljni su da se razbjesni svakog linuksaša - kaže David Pogue, urednik tehnologije u Timesu.

No, vas ostale razveselit će da iste sekunde kad otpakirate iPad možete skinuti jednu od 150.000 aplikacija za iPhone, koje na novom monstrumu normalno rade. Dodatnih 1000, napravljenih posebno za iPad, bit će predstavljeno u subotu. Sudeći po online narudžbama, iPad će biti globalni blockbuster.

Jeftiniji od laptopa

Analitičari magazina Fortune računaju da je do sada naručeno oko pola milijuna iPada u Americi. Lansirani za najvećeg poleta Ramonesa, New York Dollsa i Patti Smith, Pistolsi su potpuno razdrmali muziku, napravili ju jednostavnijom i zabavnijom, u grob poslali sva nemaštovita kopiranja Led Zeppelina i Pink Floyda.

Tommy Ramone to je definirao ovako: “Mnoge su stvari ranih šezdesetih bile inovativne i zabavne. Ali zatim su se potrošile i uskoro ste imali beskonačne solaže koje nisu vodile nikamo. Znao sam da nam je potreban čisti, jednostavni rock ‘n’ roll, bez sranja.”

Steve Jobs nam nudi digitalni punk: kompjutor jeftiniji od većine laptopa, zabavniji, brži i jednostavniji za korištenje, lišen svega nepotrebnog.

Ekskluzivni live prijenos prodaje iPada iz New Yorka, Bostona i San Francisca pratite od subote ujutro na portalu Jutarnji.hr, i našem Twitteru, www.twitter. com /jutarnji.

Punu recenziju i reportažu čitajte u idućem broju Jutarnjeg!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:56