SVJEŽA KRV

RUMUNJSKI RIS STIGAO U NACIONALNI PARK RISNJAK Zadatak mu je parenjem zaustaviti izumiranje ove vrste, objavljeno i kako se zove

Doru je prvi od četiri risa koji će biti naseljeni u Hrvatskoj u sklopu međunarodnog projekta LIFE Lynx. Cilj projekta je zaustaviti izumiranje populacije risa u Dinaridima
Doru u Nacionalnom parku Risnjak
 Vedran Slijepčević

Doru je stigao u Nacionalni park Risnjak. Goranske šume bit će mu novi dom. Riječ je o prvom od četiri risa koji će biti naseljeni u Hrvatsku u sklopu međunarodnog projekta LIFE Lynx.

Cilj projekta je zaustaviti izumiranje populacije risa u Dinaridima što će se postići naseljavanjem četrnaest risova u Hrvatsku i Sloveniju u idućih pet godina. Naime, ovdašnja je populacija malena i izolirana, a parenje među bliskim srodnicama ugrožava njezin opstanak. Jedini spas je naseljavanje novih životinja.

"Jako smo sretni što smo nakon višegodišnjih priprema dočekali ovaj važan dan za očuvanje hrvatske bioraznolikosti. Krajem 19. stoljeća risovi su nestali iz naših šuma, te su ih lovci i šumari ponovno naselili 1973. godine. Sada je na nas došao red da se borimo za očuvanje ove prekrasne zvijeri", izjavio je Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt naseljavanja risa u Hrvatsku provode Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga BIOM uz potporu Nacionalnog parka Risnjak i Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije.

Doru, mužjak star četiri godine i mase dvadeset i jedan kilogram, uhvaćen je krajem veljače u subkarpatskim šumama u Rumunjskoj. Dva je mjeseca proveo u karanteni kako bi se osiguralo da u novo stanište ne prenese zarazne bolesti.

Doru snimljen u Rumunjskoj pred put za Hrvatsku

"Drago nam je da su među predloženim imenima građani izabrali baš ime Doru. To na rumunjskom znači „potreban, željen“. Njegovo ime tako na najbolji način govori o važnosti ovog risa za našu populaciju, a ujedno je i zahvala partnerima iz Rumunjske na sjajnoj suradnji. Doruu želimo dobrodošlicu u novi dom", kazao je Miljenko Gašparac, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak.

Kako bi ris sretno stigao u Hrvatsku, osiguran mu je poseban prijevoz.

„Budući da smo ustanova s velikim iskustvom u prijevozu raznih vrsta životinja i sudjelujemo u nizu projekata zaštite prirode, drago nam je da smo mogli pomoći u prijevozu risa iz Rumunjske“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Gregor Šubic
Puštanje Dorua u Nacionalnom parku Risnjak

Među rijetkima koji su prisustvovali puštanju risa Dorua u goranske šume, bili su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije Josip Malnar te predstavnici lovačkih udruga koji su ovim putem izrazili podršku projektu.

Gregor Šubic
Puštanje Dorua u Nacionalnom parku Risnjak

„Kretanje Dorua pratit će se pomoću telemetrijske ogrlice koja putem satelita utvrđuje lokacije životinje i potom nam šalje koordinate. Nadamo se da ćemo već sljedeće sezone genetskim analizama potvrditi da se Doru pario i svojim genima osigurao opstanak naše populacije“, izjavila je Ivana Selanec iz udruge BIOM.

Vjekoslav Skledar
Puštanje Dorua u Nacionalnom parku Risnjak

Zbog skrovitog načina života risova znanstvenicima je teško precizno odrediti brojnost populacije, no procjenjuje se da u Hrvatskoj danas živi između 40 i 60 risova, a u Sloveniji samo dvadesetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 06:16