VRIJEDNI POSJETA

CNN sastavio listu najljepših malih gradova u Europi, među njima su i tri ljepotana iz regije

Nafplio

 Michael Runkel/Robertharding/Profimedia
Na listi se nalazi mnogo gradova, no pozornost privlače izbori iz naše regije - jedan se grad nalazi u Hrvatskoj!

Pariz, Rim, Barcelona i ostale europske metropole često su uvrštene na liste najljepših gradova, ali i mali gradovi europskog kontinenta sa svom svojom prekrasnom arhitekturom, kulturom i tradicijom nude mnogo sadržaja bez velikih gužvi velegrada. CNN je na svoju listu najljepših malih gradova uvrstio nizozemski Giethoorn, portugalski Guimarães, grčki Nafplio, njemački Dinkelsbühl, norveški Reine i još nekoliko europskih gradića vrijednih posjete, no među njima su se našla i tri neobična kandidata iz regije - slovenski Piran, hercegovački Mostar i hrvatska Korčula.

image

Piran

Graham Lawrence/Robertharding/Profimedia

Smješten na vrhu istarskog poluotoka s izlazom na Jadransko more, maleni Piran često nazivaju i "mini Venecijom", a razvili su ga Mlečani, koji su je osvojili 1283. godine. Gradić krase kameni zvonik, zanimljiva arhitektura i ribarski čamci usidreni u malenoj luci.

image

Mostar

Jeremy Bright/Robertharding/Profimedia

Mostarski Stari most, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture. Uzdignut visoko preko rijeke Neretve, most je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo prakticira skokove sa spomenutog mosta, što se razvilo u službenu stanicu na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving. Most su u studenom 1993. godine srušile hrvatske snage tijekom rata, a rekonstruirani most izgrađen je 2004. godine. Mostar je danas omiljeno odredište u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika.

image

Korčula

Gavin Hellier/Robertharding/Profimedia

Gradić na istoimenom otoku koji je svjetski poznat kao rodno mjesto Marca Pola, grad je svjetske klase zajedno sa svojim blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od otočkog kamena, a krasi ga i prekrasna arhitektura iz mlečanskog nasljeđa. Korčula je bila i grčka kolonija zvana Korkyra Melaina, zatim ilirska i rimska zvana Corcyra Nigra, zatim bizantsko i naposlijetku slavensko naselje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:46