DANI HRVATSKOG TURIZMA

Turizam i putovanja nikad se neće vratiti na ‘staro normalno‘? ‘Putnici su se promijenili...‘

Turizam je grana koja se uvijek oporavi i dočeka na noge. Sljedeća godina, 2022., će biti godina oporavka
Karlheinz Jungbeck i Nikolina Brnjac
 Bozo Radic/Cropix

Je li u turizmu i svijetu putovanja povratak na "staro normalno" uopće moguće, ili su novi protokoli i ponašanja putnika nešto s čime ćemo nastaviti živjeti i kad pandemija koronavirusa prođe? Na to su pitanje jučer na prvom panelu Dana hrvatskog turizma, koji se održavaju u Župi Dubrovačkoj, pokušali odgovoriti gosti iz vodećih svjetskih turističkih kompanija.

image
Dani hrvatskog turizma/Panelisti
Htz
image
Dani hrvatskog turizma/Publika
Htz

Dimitris Nicolaides, CEO Atlantic Hotels, Tommy Serban, direktor u TUI Nordic, Evelina Hederer iz Expedije i Paul Bixby iz EasyJet Holidays, složili su se u jednom - čak i kad pandemija jednom prođe, svijet putovanja neće više biti isti jer su trendovi koje je ona pokrenula nepovratni.

image
Karlheinz Jungbeck i Nikolina Brnjac
Bozo Radic/Cropix

- Turizam je grana koja se uvijek oporavi i dočeka na noge. Sljedeća godina, 2022., će biti godina oporavka, ali putnik, klijent se promijenio. Digitalizacija, koja je bila važna i prije, u pandemiji je doživjela strelovit uspon i to se sigurno neće vratiti na staro. Putnika će i dalje zanimati zdravstvena situacija u destinaciji u koju putuje, što prije nikad nije bio slučaj. I najviše od svega, važna mu je fleksibilnost - želi biti siguran da će u slučaju problema ili promjene u pravilima na destinaciji moći dobiti povrat svog novca - rekao je Nicolaides.

Evelina Hederer istaknula je kako su turističke kompanije, pa tako i Expedia, naučili više slušati svoje klijente i pratiti što žele. Pokazalo se, primjerice, da su putnici odlično reagirali na reklame u kojima osoblje hotela ili posada aviona nosi masku. Devet od deset putnika željelo je znati da se u destinaciji u koju putuje pridržavaju propisanih mjera.

image
Karlheinz Jungbeck
Bozo Radic/Cropix

Paul Bixby iz EasyJeta istaknuo je kako je, prema njihovim istraživanjima, 64 posto turista izjavilo da više ne bi bukiralo putovanje za koje ne mogu dobiti povrat u slučaju problema.

Sudionici panela složili su se da je sljedeća godina ključna, i naglašava da se već vide trendove koji tome idu u prilog. Hrvatska u tome, smatraju, posebno dobro stoji.

- U jeku pandemije putovanja su se rezervirala u zadnji čas, zbog nesigurnosti, sada se prosjek već povećao na 90 dana prije putovanja. To pokazuje da se vraća povjerenje u normalizaciju tržišta i svijeta putovanja - istaknula je Hederer.

image
Kristjan Staničić
Htz

Uoči panela okupljene je pozdravio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji je istaknuo da imamo razloga za veliko zadovoljstvo sezonom koja je iza nas, a posebno je zahvalio djelatnicima u turizmu koji su, kako kaže, "iznijeli sezonu na svojim leđima".

image
Dani hrvatskog turizma
Bozo Radic/Cropix

Tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske - Dani hrvatskog turizma (DHT) u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, započeo je danas u Župi Dubrovačkoj, a traje do sutra kad će biti uručene godišnje turističke nagrade.

U sklopu prvog dana ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predsjednik ADAC-a za turizam Karlheinz Jungbeck, potpisali su Memorandum o razumijevanju sa svrhom intenziviranja dosadašnje suradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:09