PARIS FASHION WEEK

Novi dizajner Diora oduševio minimalističkom kolekcijom

Ovog su vikenda pistom Pariškog tjedna mode prošetali modeli najpoznatijih svjetskih dizajnera, koji su predstavili svoje kolekcije za proljeće/ljeto 2013. godine. Najviše je pažnje privukla kolekcija Christiana Diora koju potpisuje Raf Simons, kojem je to prva proljetna kolekcija na novom radnom mjestu. Simons kao kreativni direktor u Dioru radi od travnja ove godine, a prije je dizajnirao za Jil Sander.

Oživljavanje klasike

Njegova je kolekcija zanimljiva jer se odmaknuo od klasičnog Diora kakav je bio pod Gallianom, poznatim po bojama, drami i ekstravaganciji. Simons proljeće vidi drukčije, on je napravio kombinaciju starog, klasičnog Diora i novog, najjednostavnije rečeno - minimalističkog.

Simons je više pažnje posvetio dnevnom izgledu, što je oduvijek bila slaba točka tog brenda u usporedbi s rivalom Chanelom, i tako stvorio jednu od najnosivijih kolekcija posljednjih godina. Kombinacija balonera i suknje u njegovoj je viziji postala jedan odjevni predmet, vratio je na velika vrata A i H krojeve te predstavio niz inovativnih jakni koje se mogu nositi samostalno kao seksi haljina, uz hlače ili na suknju.

Seksualno oslobođenje

- Seks i sloboda dvije su tabu riječi u minimalizmu, no to se mijenja: ja mislim da on može biti i senzualan i seksualan, zabavan i slobodan - rekao je Simmons i to pokazao kolekcijom koja je, kaže, inspirirana Diorovim radom u razdoblju nakon rata, šezdesetim i sedamdesetim godinama, kada se događalo psihološko i seksualno oslobođenje. Lagane svilene tunike, koje se nose na kratke crne hlačice, mini haljina bez naramenica sastavljena od svilenih traka, odvažne kombinacije boja - strogi modni svijet rekao je oduševljeno DA Simmonsu.

U nizu drugih revija istaknula se ona Jeana Paula Gaultiera koji je odao počast pop-zvijezdama 80-ih. Svoje je modele odjenuo u stilu Grace Jones, Madonne, Michaela Jacksona, Davida Bowieja, Annie Lennox i tim potezom oduševio publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:19