POPULARNA PSIHOLOGIJA

KAKO SE PAMETNO SVAĐATI S DJECOM (I ODRASLIMA) Jednu stvar izbjegavajte pod svaku cijenu, a ovima obvezno dajte prednost

 iStock

Izlazite li manje ili više uspješno na kraj sa svojim djetetom koje je izvan kontrole?

Autori bestselera How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk imaju pregršt ideja koje vam u tome mogu pomoći, međutim, posebno se pouzdaju u jednu ideju koja bi mogla brojne prepirke i nesporazume - konačno okrenuti u vašu korist.

Iako ovu pregovaračku vještinu sada koristimo u kontekstu odgoja djece, ona je zapravo dobrodošla u bilo kojoj drugoj situaciji kada želite izgladiti nesporazum ili vodu okrenuti na svoj mlin.

Naime, najveća pogreška koju radimo kao roditelji je da ne uvažavamo osjećaje svoje djece. Takve situacije ponavljaju se na dnevnoj bazi: djeca nešto žele ili ne žele, a roditelji se s time ne slažu.

Ovo vam se vjerojatno nebrojeno puta dogodilo: Vrijeme je ručka. Vi inzistirate na juhi i povrću, vaše dijete kategorički odbija. Vi gubite živce i umjesto dobrog pregovaranja, posežete za onim lošim s još gorim posljedicama.

"Ne zanima me. Moraš jesti juhu i povrće!" je rečenica koju ćete najvjerojatnije izgovoriti i time postići posve suprotan efekt.

Umjesto toga, želite li biti dobar pregovarač, morate reći sljedeće:

"Jasno mi je da bi radije jeo nešto drugo i da te to ljuti, no moram te upozoriti da se prvo moraš najesti juhe i povrća, a kao desert možeš odabrati nešto drugo."

Jer, što se dogodi kada uzrujanoj osobi kažete da se smiri? Ona još uzrujanije odgovara "SMIRENA SAAM", zar ne? Ista stvar vrijedi za djecu i odrasle.

Umjesto negiranja osjećaja svoje djece (i odraslih) učinite sljedeće:

1. Saslušajte njihove želje i potrebe.

2. Dajte im do znanja da razumijete.

3. Pomozite im da imenuju svoje osjećaje i lakše ih razumiju.

4. Postavite dodatna pitanja.

5. Ponudite kompromis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:37