OZBILJNO TOME PRISTUPITE

VAŽNI SAVJETI RODITELJIMA O SIGURNOSTI DJECE NA INTERNETU Na što treba pripaziti i kako se postaviti

 lev dolgachov/Colourbox / lev dolgachov

Internet je odlično mjesto za učenje, dijeljenje informacija, komunikaciju i kreiranje sadržaja. Na temelju toga pokušajte svom djetetu s razumijevanjem objasniti zašto ga treba koristiti, no i zašto ga morate kontrolirati.

Evo i nekoliko savjeta o sigurnosti djece na internetu.

1. Razgovarajte sa svojim djetetom. Neka zna da pazite na njega i da vam se može obratiti u slučaju da na internetu naiđe na nešto što ga je uzrujalo ili mu se čini sumnjivo. No također ga upozorite da nećete burno reagirati s kakvim god da vam se problemom obrati.

2. Sjednite sa svojim djetetom te šifre i postavke privatnosti na društvenim mrežama napravite s njim. Pobrinite se da što više znate o društvenoj mreži kojom se koristi jer će vam to dati bolji uvid o tome gdje vaše dijete provodi vrijeme.

3. Razgovarajte o lozinkama sa svojim djetetom. Objasnite zašto lozinke i podatke ne smije dijeliti s drugima, čak ni s najboljim prijateljem.

4. Objasnite mu što i kako treba dijeliti, kao što su adresa ili broj mobitela. Objasnite im i zašto nije u redu dijeliti svaku fotografiju ili video, te kada bi to trebali činiti, a kada ne.

5. Potrudite se upoznati što više prijatelja vašeg djeteta i saznati s kim komuniciraju online, isto kao što to činite i u stvarnom životu. Inzistirajte na tome da budete prijatelji na društvenoj mreži koju on koristi. Pobrinite se da znate kako osigurati neželjene poruke, zahtjeve za prijateljstvo, ali i pozive.

6. Današnji mobilni uređaju imaju i mogućnost ograničavanja komunikacije s određenim kontaktima ili blokiranje privatnih podataka, pa se pobrinite da što manje informacija o vašem djetetu bude javno.

7. Ako primjetite bilo što zbog čega ćete biti zabrinuti, prije nego što poruku obrišete, napravite screenshot. Na taj način imat ćete dokaz u slučaju da će biti potrebno prijaviti neprikladno ponašanje školi ili policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:27