MODERNI URED

KAKO HRVATSKE TVRTKE MOTIVIRAJU SVOJE ZAPOSLENE Ovako se da raditi: zen soba, vrtić, bazen, voće i fitness dvorana...

Konzum, Vipnet, Pliva, Metis, Combis, HT, Nestle potiču kreativnost po uzoru na tvrtke iz Silicijske doline
 Arhiva/Jutarnji List

Po uzoru na tvrtke iz Silicijske doline, Apple i Google, u rujnu se i domaća tvrtka Combis pohvalila da je za svoje zaposlenike opremila tzv. Zen room ili Sobu za opuštanje. No, čini se da u takvom načinu brige o zaposlenicima nisu ni prvi ni jedini u Hrvatskoj. Među njima su i Pliva, Vipnet, Konzum, Metis...

Leo Petrov, član Uprave Combisa ispričao nam je kako su dulje vrijeme razmišljali o načinu na koji bi dodatno potaknuli pozitivnu atmosferu i zaposlenicima osigurali više kreativnog i opuštenog okruženja.

Odlične reakcije

- Krenuli smo od stola za stolni tenis, stolni nogomet i pikado, pa smo kupili stolicu za masažu, ugradili kuhinju, dodali stolove, pa lounge dio… - kaže nam Petrov. Dodaje i kako su reakcije među zaposlenicima odlične te da se soba zaista i koristi. Odlično je mjesto za popiti kavu, neobavezno popričati s kolegama, pojesti ručak u miru, “ispucati” se na nekoj sportskoj aktivnosti ili samo uzeti predah i odmoriti.

A kako bi svojim zaposlenicima upravne zgrade i logističko-distributivnog centra omogućili kutak za opuštanje i kratku razonodu tijekom radnog vremena, i Konzum je u lipnju prošle godine u svojoj upravnoj zgradi na zagrebačkom Žitnjaku otvorio svoj “relax corner”.

Osim tenisa, stolnog nogometa i društvenih igara, to je i mjesto za dodatne edukacije.

Najmanje jednom mjesečno ondje se održava Konzum Leadership Forum na kojem eminentni hrvatski menadžeri prenose svoja znanja i iskustva, ali i različite interne radionice za unapređenje postojećih procesa i razvoj novih ideja.

Open space uredi

- Uredili smo i igrališta za nogomet i košarku na otvorenom, a svojim smo zaposlenicima omogućili smo i pogodnosti kod niza partnerskih kompanija, od popusta na putovanja do povoljnijih uvjeta kreditiranja - kažu u Konzumu. U Vipnetu kažu da je njihov kampus grad u malome i u potpunosti prilagođen potrebama zaposlenika. Pored restorana i nekoliko kafića, zaposlenici mogu predahnuti i na terasama, a u sobi za odmor mogu se opustiti uz stolni tenis, stolni nogomet, videoigre. Urbano radno okruženje te “open space” uredi istovremeno su ležerni i praktični jer pružaju optimalan omjer komfora i funkcionalnog, kvalitetnog radnog prostora.

Masaže u pauzi

Zaposlenicima i članovima njihovih obitelji unutar kampusa na raspolaganju je vrtić za djecu, wellness, bazen, sauna i teretana. - Korporativni vrtić je prvi takve vrste u Hrvatskoj, a Vipnet je nositelj certifikata Mamforce company kao family friendly kompanija. I u Plivi imaju na raspolaganju sobu za opuštanje, tzv. Green sobu, a u prostorima tvrtke organiziraju i vježbanje uz pomoć fizioterapeuta. O rekreaciji zaposlenika razmišljali su i u Metisu, tvrtki koja se bavi skupljanjem, reciklažom i trgovinom ostataka i otpada, pa su za svoje radnike otvorili fitnes centar.

- Već krajem godine planiramo otvoriti kozmetički salon i pružati uslugu masaže, a u budućnosti stiže i dječji vrtić - kaže nam direktor Jerry Pajić. Uskoro će, kažu u dm-u, inače već nekoliko godina za redom jednom od najpoželjnijih poslodavaca, i oni svojim zaposlenicima omogućiti masaže. Djelatnicima u skladištu osigurat će fizioterapiju, a svim djelatnicima koji žele i stručno psihološko savjetovanje.

- Svake godine organiziramo obiteljski dan, slavimo Božić i obilježavamo maškare. Više od polovice djelatnika volontira u zajednici, na što ih dm dodatno motivira slobodnim danom. Redovito sudjelujemo i na sportskim igrama dm-a gdje se natječu djelatnici iz zemalja dm grupe.

Ove godine smo u restoran uveli i zdravi dmBio meni - kažu iz dm-a, čiji djelatnici dobivaju i darovne kartice za djecu, posebne isplate djelatnicima koji su 10 ili 15 godina u tvrtki, darove za novorođenu djecu te trinaestu i četrnaestu plaću.

Atlantic Grupa kao sustav s više od 5000 zaposlenika na 11 tržišta, pored različitih sustava nagrađivanja svojih zaposlenika, ima i program za edukacije, a s vanjskim partnerima omogućuju svojim radnicima popuste za teretane, kazalište, kredite, zdravstvene usluge i šoping.

Tečajevi za roditelje

U Hrvatskom telekomu kažu kako posebnu pažnju posvećuju brizi o zdravlju svojih zaposlenika, pa imaju besplatni godišnji sistematski pregled. Kompanija nudi razvojne programe, edukacije, treninge te edukacije osobnog razvoja.

- Zaposlenike koji pokažu interes te imaju dobre rezultate uključujemo i u rad na internacionalnim projektima. A za one koji žele probati kako je raditi u drugoj kompaniji unutar Deutsche Telekom Grupe, tu je i job rotation, mogućnost privremenog rada u jednoj od kompanija grupe - kažu u HT-u.

U Ini, primjerice, zaposlenici imaju priliku kupiti ulaznice za aktualne koncerte i predstave po nižim cijenama, a s posebnom pažnjom se njeguje i potiče volonterski rad. Olivera Međugorac iz Nestlé Adriatica kaže kako oni, pak, svojim zaposlenicima nude treninge iz područja zdrave i balansirane prehrane te u organizaciji promiču zdrav život na razne načine, poput joge na radnome mjestu ili svakodnevne isporuke voća.

- Provodimo radionice za mlade roditelje , a omogućujemo i rad na pola radnog vremena za majke koje se vraćaju s roditeljskog dopusta te mogućnost rada od kuće - kažu u Nestlé Adriaticu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 23:55