Honor 50

Kineski proizvođač Honor vraća se u Hrvatsku, predstavili i prvi telefon koji stiže na tržište

Honor 50

 Honor
Huawei je prošle godine prodao svoju nekadašnju tvrtku kćer pa tako Honorovi telefoni imaju sve Googleove servise i aplikacije

Nakon prilično dugotrajnog izostanka, kineska tehnološka tvrtka Honor vraća se na hrvatsko tržište, u sklopu čega su u Zagrebu predstavili svoje prve nove proizvode - pametni telefon Honor 50, zatim Honor 50 Lite, slušalice Earbuds 2 Lite te prijenosna računala MagicBook 14 i MagicBook 15.

Honor je, podsjetimo, svojedobno nastao kao tvrtka kćer Huaweija s namjerom da se obraća mlađoj populaciji i čiji su se proizvodi većinom prodavali online. Kada je u svibnju 2019. američka administracija Huawei stavila na takozvanu listu entiteta, što je kineskoj kompaniji onemogućilo pristup brojnim drugim proizvođačima, kao i Googleovim aplikacijama i servisima, u istoj se situaciji našao i Honor.

Huawei, koji se i dalje nalazi u toj nezavidnoj poziciji i sustavno ostaje bez tržišnog udjela na polju pametnih telefona, prošle je godine stoga prodao Honor konzorciju Shenzhen Zhixin, sastavljenom od 30-ak tvrtki te razvojne agencije okruga Shenzhen, nakon čega je tvrtka polagano uspjela uspostaviti odnose s američkim kompanijama s kojima Huawei ne smije poslovati.

"Tržišni udio tvrtke Honor u Kini je u kolovozu dostigao 16,2 posto i zbog toga vjerujemo u globalni uspjeh. Nastavljajući nasljeđe Honor serije integriranja estetike i tehnologije, novi pametni telefon Honor 50 može se pohvaliti nizom impresivnih inovacija u kameri, dizajnu i performansama, zahvaljujući suradnji s našim globalnim partnerima koji su lideri industriji", poručio je putem videolinka George Zhao, izvršni direktor tvrtke HONOR Device.

Ključno u tome bilo je što su uspjeli dobiti dozvolu da koriste Googleove aplikacije i njihov tehnološki sklop Google Mobile Services (GMS) koji leži u temelju brojnih drugih aplikacija, kao što su Uber i slične. Pa tako iako je dizajnom i većinom komponenti praktički identičan nedavno predstavljenom Huaweijevom pametnom telefonu nova 9, Honor 50 ima dvije ključne razlike: službenu podršku za Google te 5G modem, zahvaljujući sistemskom čipu Qualcomm Snapdragon 778G 5G.

Što se tiče dizajna, riječ je o vrlo tankom i laganom telefonu (7,8 milimetara i 175 grama), koji ima ekran zaobljenih rubova i "punch hole" kameru na sredini gornjeg dijela zaslona. Na hrvatsko tržište dolazi u tri boje - smrznuti kristal (Frost Crystal), koji ima svjetlucavi finiš, zatim smaragdno zelena (Emerald Green) te ponoćno crna (Midnight Black).

Sam ekran je OLED panel dijagonale 6,57, s Full HD rezolucijom i prilagodljivom frekvencijom osvježavanja slike do 120 Hz. Ekran može proizvesti 1,07 milijardi boja i pokriva 100 posto spektra boja DCI-P3. Još jedna jaka strana uređaja jest baterija, koja ima kapacitet od 4300 mAh te dolazi sa superbrzim punjačem od 66W, koji bi batariju trebao napuniti do 70 posto u samo 20 minuta.

Uz selfie kameru od 32 megapiksela, na poleđini se nalazi četverostruki modul s glavnom kamerom 108 MP, širokokutnom kamerom od 8 MP, makro kamerom od 2 MP i dubinskom kamerom od 2 MP. Iz Honora posebno ističu softverski predinstalirane predloške za snimanje vlogova. Kada je riječ o softveru, Honor 50 dolazi s Androidom 11 preko kojeg je presvučeno Honorovo sučelje Magic UI 4.2.

Na hrvatskom će tržištu Honor 50 biti dostupan od petka 15. studenog po cijenama od 3999 kuna za model sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije te 4499 kuna za verziju sa 8 GB RAM-a i 256 GB memorije.

Na zagrebačkom predstavljanju najavljen je i Honor 50 Lite, koji će u prodaju doći u prosincu i koji će također dolaziti sa 66W superbrzim punjenjem, 6,67-inčnim zaslonom te četverostrukom kamerom. Honor 50 Lite ima vrlo tanke bridove oko zaslona, tek nešto veće od jednog milimetra, i dolazit će u duboko morsko plavoj (Deep Sea Blue), svemirski srebrnoj (Space Silver) te ponoćno crnoj (Midnight Black) boji, a koštat će od 2299 kuna. Najavljene su i TWS slušalice Earbuds 2 Lite s baterijom od 32 sata, koje će koštati 79 eura, kao i linija prijenosnih računala MagicBook.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:58