BRZO SE SNAŠLI

Huawei predstavio novi pametni telefon, evo kako su Kinezi zaobišli ‘blokadu‘ Googlea

Huawei nova 9
 Ilija Matanović/Jutarnji list
Uspjehu postojećih i budućih Huaweijevih uređaja moglo bi pomoći i to što je na njih odnedavno moguće instalirati i najnormalnije koristiti praktički sve Googleove aplikacije

Nakon podulje pauze zbog pandemije koja je sva predstavljanja tehnoloških inovacija prebacila na online prezentacije, Huawei je danas u Beču održao veliko regionalno predstavljanje svog novog pametnog telefona - nova 9.

Riječ je o uređaju iz srednjeg ranga koji je još prije mjesec dana predstavljen u Kini, a sada dolazi i na europska tržišta, pa tako i na hrvatsko. Huawei je, naravno, u prilično nezgodnoj poziciji: do svibnja 2019. godine suvereno su se penjali na ljestvici najvećih globalnih proizvođača pametnih telefona i bili su na putu da prestignu i Samsung te postanu svjetski broj jedan. Međutim, tada je administracija Donalda Trumpa kinesku tvrtku stavila na tzv. listu entiteta, što im je onemogućilo suradnju s američkim kompanijama.

image
Predstavljanje Huawei nova 9 u Beču
Ilija Matanović/Jutarnji list

Vjerojatno ključno bilo je to što Huawei nema pravo koristiti Googleove sustave, na kojima počivaju brojne popularne aplikacije. Sve to za posljedicu imalo ogroman pad prodaje izvan Kine, ali predstavljanje Huaweija nova 9 pokazuje da se, izgleda, tvrtka iz Shenzena ne namjerava predati tako lako.

Dodatno, uspjehu postojećih i budućih Huaweijevih uređaja moglo bi pomoći i to što je na njih odnedavno moguće instalirati i najnormalnije koristiti praktički sve Googleove aplikacije, kao što su Maps, Gmail, YouTube, Photos i ostale (o tome kako to točno izvesti nešto kasnije).

Što se tiče Huaweija nova 9, radi se o prilično lijepo dizajniranom telefonu koji odaje dojam flagshipa više nego "midrange" uređaja. Kućište je vrlo tanko i lagano (7,77 milimetara i 175 grama), a bridovi oko ekrana su prilično tanki. Staklena poleđina će dolaziti u dvije boje, plavoj i crnoj, te ima prilično upečatljivu veliku grbu kamere. Zaobljeni ekran je OLED s Full HD rezolucijom i dijagonalom od 6,57 inča, frekvencijom osvježavanja slike od 120 Hz i 10-bitnim prikazom jedne milijarde boja, što znači da je prikaz slike oštar, preciznih boja i vrlo glatkog rada.

Pogoni ga sistemski čip Snapdragon 778G 4G (što dakle znači da nema opciju 5G povezivosti) te ima 8 gigabajta RAM-a i 128 gigabajta interne memorije. Baterija je oduvijek bila vrlo jaka strana Huaweijevih telefona i nema razloga sumnjati da će tako biti i s ovim telefonom. Kapacitet baterije je 4300 mAh i telefon je opremljen brzim punjenjem od 66W, za koje Huawei obećava da će uređaj napuniti od 0 do 100 posto u 38 minuta. Adapter za punjenje dolazi u kutiji.

image
Huawei FreeBuds Lipstick
Ilija Matanović/Jutarnji list

Još jedan detalj koji se obično povezuje s Huaweijem su kamere: nova 9 ima četverostruku kameru, s glavnim senzorom od 50 megapiksela, uz koji dolaze i ultraširoka, marko te dubinska kamera. Selfie kamera ima senzor od 32 MP i nalazi se u "punch hole" otvoru na vrhu ekrana i opremljena je AIS stabilizacijom za snimanje videa.

Kada je riječ o softveru, nova 9 dolazi s Androidom preko kojeg je prevučen Huaweijev EMUI 12. Ali, kao što smo već spomenuli, nemogućnost korištenja Googleovog baznog sustava za aplikacije GMS (Google Mobile Services) odvratila je brojne korisnike od Huaweija. Kineska je tvrtka uspostavila vlastitu trgovinu aplikacijama App Gallery, u kojoj se može pronaći većina najpopularnijih aplikacija, ali ljudi koji ovise o Googleovim aplikacijama bili su u problemu.

image
Huawei Watch GT 3
Ilija Matanović/Jutarnji list

Tome je sada lakše doskočiti nego ikad - a to vrijedi ne samo za ovaj uređaj, nego i za sve Huaweijeve pametne telefone i tablete koji nemaju podršku za Google. Sve što je potrebno jest u Huawei App Galleryju pronaći i skinuti aplikaciju pod nazivom G Space. Nakon što se ona instalira i otvori, ponudit će vam skidanje Googleovih aplikacija kao što su YouTube, Gmail, Maps, Photos, Classroom… Ključan detalj je u tome što ih je moguće i sinkronizirati s vašim Google računima koje koristite na drugim pametnim telefonima ili na računalu, kao kod bilo kojeg drugog Android telefona.

Tako ćete sasvim normalno imati sve vaše pretplate na YouTubeu, povijest vaših putovanja u Google Maps, sve fotografije koje ste pohranili na Google Photos i tako dalje. Ono što, barem zasad, nije moguće jest plaćati putem NFC-a pomoću Google Paya te koristiti Android Auto. Huawei nova9 u Hrvatskoj će biti dostupan u prednarudžbi od 21. listopada do 1. studenog po cijeni od 3899 kuna, a svi koji ga naruče na poklon će dobiti slušalice FreeBuds 4, kao i jednogodišnju garanciju na ekran.

image
Huawei FreeBuds Lipstick
Ilija Matanović/Jutarnji list

Huawei je u Beču predstavio još i TWS slušalice FreeBuds Lipstick, koje su usmjerene prema ženskoj publici. Naime, radi se o slušalicama čija je kutija za punjenje dizajnirana u obliku ruža za usne, dok su same slušalice žarko crvene boje. Koštat će 249 eura. Osim toga, predstavljen je i pametni sat Watch GT 3, i to u dvije veličine, od 46 te od 42 milimetra.

Dizajn se nastavlja na nedavno lansirani pametni sat Huawei Watch 3 te također ima digitalnu krunicu s gornje desne strane i tipku s donje. Baterija na većem satu trebala bit trajati do 14 dana, a na manjemu do 7 dana i imaju mogućnost bežičnog punjenja. Satovi podržavaju praćenje više od 100 različitih načina vježbanja, imaju ugrađen planer tjelesnih aktivnosti te novi senzor mjerenja otkucaja srca. Satovi će se prodavati po cijeni od 349, odnosno 329 eura za model od 42 milimetra.

image
Huawei nova 9
Ilija Matanović/Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:35