BUDITE S NJIMA!

ČINJENICA KOJA SLAMA SRCE, ALI MORA JE ZNATI SVAKI VLASNIK LJUBIMCA Veterinar otkrio tragičnu istinu o posljednjim trenucima najdražih životinja

 
 Profimedia, Alamy

Gubitak kućnog ljubimca vlasnici ponekad doista teško podnose. Posebno ako se radi o teško bolesnoj životinji koja posljednje mjesece proživljava u bolovima. U takvim se slučajevima, kad nema više pomoći, često odlučuju za eutanaziju u želji da životinji skrate muke.

Vlasnici često ni to ne mogu gledati. Nisu sposobni biti uz životinju s kojom su proveli niz godina, misleći da će tako olakšati sebi, a ljubimcu neće otežati. Međutim, ne mogu biti više u krivu, upozoravaju veterinari. Njihova odsutnost životinjama itekako otežava situaciju, piše Daily Mail.

Ranije ove godine dramatična objava Amerikanke Jessi Dietrich na Twitteru dirnula je ljude diljem svijeta koji su desetke tisuća puta podijelili njezinu objavu.

- Pitala sam veterinara koji mu je najteži dio posla i rekao je da je to svakako trenutak kad mora uspavati ljubimca jer nevjerojatnih 90% vlasnika ne želi ostati u sobi u kojoj životinja dobije injekciju. Tako se posljednji trenuci životinje svode na to da sa strahom u očima panično traže vlasnika, ne bi li se tako utješili, i to me slomilo.

Kao odgovor na to, veterinarska klinika Hillcrest u Južnoj Africi objavila je sličnu poruku, apelirajući na vlasnike ljubimaca da ostanu s njima do samog kraja. Kao autor objave potpisan je ‘umoran veterinar slomljenog srca’, a u njoj moli sve vlasnike koji vode ljubimce ‘da im olašaju kraj’, neka ih ne napuštaju, koliko god bolno bilo.

, Image: 313725779, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

- Molim vas, nemojte ih ostavljati! Nemojte dozvoliti da zauvijek zatvore oči u sobi punoj stranaca na mjestu koje ne vole. Većina ljudi ovo ne zna, a trebala bi znati - vaši ljubimci vas traže pogledom kad ih ostavite!

Pogledavaju svako lice u prostoriji tražeći osobu koja je brinula o njima.

Oni ne razumiju zašto ste ih ostavili u trenutku kad su bolesni, uplašeni, stari ili umiru od raka i trebaju od vas utjehu. Nemojte biti kukavice samo zato što je vama teško - stoji u statusu.

Težinu trenutka potvrdila je i veterinarka iz Melbournea, Lauren Bugeja, koja eutanazira ljubimce u njihovim domovima. Njoj se takve situacije doduše ne događaju tako često jer je životinja u njezinom slučaju uvijek u poznatom okruženju, a i vlasnik je najčešće tu.

- Ako ljubimca ostavite samog u nepoznatom okruženju, kao što je veterinarska klinika ili slično, onda svakako postoji velika mogućnost da se zabrinu i uzrujaju jer ne znaju gdje su. Zato bih preporučila vlasnicima da ostanu sa svojim ljubimcima i utješe ih - rekla je Bugeja i dodala da ona u tako teškom trenutku ne bi nikoga prisiljavala ni na što. Pa tako ni vlasnika da ostane s ljubimcem ako bi ga to značajno emotivno uzdrmalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:59