GROZOTA U OSIJEKU

FOTO: UZNEMIRUJUĆI PRIZOR Građani našli mrtvo štene na obali omiljene šetnice: 'Borio se, ali nije imao šanse. Ako imate bilo kakvu informaciju...'

 
 Udruga Pobjede

Udruga Pobjede, koja se bavi zaštitom i promicanjem prava životinja u gradu Osijeku, uputila je apel javnosti da im pomognu u rasvjetljavanju slučaja ubijenog štenca od tri mjeseca.

Slučajna prolaznica je u utorak, tek koji metar od obale u rijeci Dravi uočila vrećicu iz koje je djelomice virilo crno krzno. U njoj je čvrsto bilo zatvoreno tijelo bespomoćnog štenca. Po rezotinama oko vrha rupe postalo je jasno da se štene silno borilo za život prije nego što se utopilo.

Slučaj je prijavljen policiji, no tek svjedoci mogu pomoći da se zaustavi praksa zlostavljanja i ubijanja životinja, a da vlasnici nauče da se mali izdatak za kastraciju itekako isplati.

Mole građane koji imaju bilo kakvu informaciju da im se jave, a to možete učiniti preko Facebook stranice. Njihov apel prenosimo u cijelosti:

- U utorak, 11. 9. sugrađanka je u šetnji sa svojim psima na Pampasu, pri dolasku na plažu uz cestovni most, u plićaku ugledala bijelu vreću (poput onih za žito) iz koje je djelomično virilo crno krzno. Kada su izvukli vreću na obalu, imali su što vidjeti: kroz pokidanu rupu na vreći virila je glavica. Crna, kuštrava glavica šteneta koje se pokušalo boriti za život, ali bez imalo šanse. Vrh vreće bio je dobro zavezan, a u vreći ispod psića veliki, teški kamen…

Udruga Pobjede

Poziv policiji nije bio najugodniji, jer pitanja da li je pas ‘krepan’ i čuđenje zašto se policiju uopće zove, ni najmanje nije primjereno situaciji gdje se nadležnima prijavljuje počinjeno kazneno djelo.

Policija je ipak izašla na teren, napravila zapisnik, pozvala higijeničarsku službu veterinarske stanice, od kojih smo kasnije doznali da se radi o štenetu od oko tri mjeseca.

Obzirom da ljudi svakodnevno borave na toj plaži, jasno je da dan ranije te vreće, tek dva metra od obale, nije bilo. Znači, netko je to učinio u noći s ponedjeljka na utorak i ovim putem apeliramo na naše sugrađane i sugrađanke da nam jave, ako imaju bilo kakvu sumnju ili informaciju o mogućem počinitelju.

Jer jako želimo pravdu za ovog malenog mučenika koji nije ništa nikome skrivio, osim što se okotio i očito nekome bio višak. A za kastraciju se škrtari i naziva je se neprirodnom. Ovo je valjda priroda, ona istinska. Ali ljudska.

Ovaj psić još je jedna u nizu žrtava u gradu u kojem vlast još uvijek nikako da obavi kontrolu mikročipova te konačno komunalnom odredbom propiše obveznu kastraciju. Dojave o napuštenim štencima su svakodnevne. Kome idu na dušu? Tko je odgovoran?

Udruga Pobjede’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:05