GOLEMA SVAĐA ZBOG POZDRAVA

BOG ILI BOK, PITANJE JE SAD? "Bog je odnekud isplivalo zadnjih, 'demokratskih' godina... Katastrofa da to mogu staviti u udžbenik"

 / Facebook

U udžbeniku za 5. razred osnovne škole troje djece se pozdravlja, a jedno pritom kaže: 'Bog!'. Taj pozdrav je u Facebook grupi 'Jezični FAIL - Nepismenost naša svagdašnja' izazvao golemu raspravu.

Dok neki kažu da je normalno i potpuno uobičajeno pri pozdravu reći 'Bog!', drugi su zgroženi i kažu da se oduvijek pozdravljaju s 'Bok!'.

Postoji nekoliko teorija - prva kaže da je bok kajkavska inačica pozdrava bog. Druga je da je do pozdrava bok došlo iz 'Mein Buecken', iskrivljene verzije austrijskog njemačkog koja se u Zagrebu čitala kao majn bokn ili moj naklon.

Tijekom vremena istovremeno su se razvijale obje verzije tog pozdrava, tako da se pojavljuje i skraćena verzija bokn ili naklon, u susretu popraćena sa skidanjem šešira. I onda je ostao samo bok.

"Bog je odnekud isplivalo zadnjih, 'demokratskih' godina... Katastrofa da to mogu staviti u udžbenik", zaključuje jedan Facebook komentator, a mi zaključujemo da je rasprava u rangu one je li prije bila kokoš ili jaje. Ni sami nismo sigurni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:07