JEDINA HRVATICA NA EUROPSKOM SAJMU

Ana Tevšić: Tek sam završila fakultet, a moje šarene twister lustere već želi londonska škola

ZAGREB - Kada je, još kao studentica produkt dizajna pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, Ana Tevšić svoj portfolio poslala na nekoliko stranih adresa, nije ni sanjala da će to uroditi nastupom na jednom od najvažnijih europskih sajmova dizajna.

Ovoga tjedna je, na poziv organizatorice koja je prije nekoliko mjeseci otkrila njene radove, nastupila na londonskom Clerkenwell Design Weeku u istočnom Londonu, koji je postao sinonim za nova otkrića dizajna. 25-godišnja Ana Tevšić ove je godine bila, kako kaže, jedina od novootkrivenih izlagača na Clerkenwellu koja nije iz Britanije.

Događaj godine

Na novoj lokaciji, takozvanoj House of Detention, građevini koja je u viktorijansko doba služila kao tamnica, a u kvartu Clerkenwell koji je posljednjih godina postao omiljena adresa dizajnera i arhitekata, Ana je bila dijelom spektakla koji se sa 150 različitih eventa pozicionirao kao središnji dizajnerski događaj godine u Londonu.

- Oduševljena sam! Ne mogu vjerovati da sam dvojila oko toga trebam li sudjelovati - smije se Ana.

Nalazimo se u Londonu, dan nakon završetka sajma na kojem je svoje radove prvi put pokazala međunarodnoj publici. Ne i posljednji. Ana ne krije da je bila vrlo ugodno iznenađena interesom za njenim radovima.

Osim upita za opremanje jedne škole svojim dizajnerskim lusterima i oduševljenim komentarima prisutnih - obratio joj se i britanski Elle Décor koji ovih dana planira Britancima pokazati Anine rotirajuće “twister” lustere.

Osim lustera, na Clerkenwell Design Weeku predstavila je i svoj takozvani crooked stolić izrađen iz jednog, čitavog komada lakiranog mediapana. Anini radovi su zabavni, zaigrani i uočljivi.

Dio ideje oba predmeta je optička iluzija pri čemu je ideju pokreta prenijela na predmete koji su inače statični i stabilni. Skromna i vedra Ana na sve to gleda s dozom čuđenja; diplomirala je prije nepunih godinu dana i “ne može vjerovati da je sve tako dobro krenulo”. Ipak, ono u što vjeruje jest da se produkt dizajnom želi baviti cijeli život.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:03