IMENA KOJA SMO ZAVOLJELI

Zovete li se Nera, Gordana, Siniša dođite na Dolac 3. ožujka. Slavimo 139. rođendan Marije Jurić Zagorke

ZAGREB - Tko je ona? Mislite na onu bademastih očiju. To je Gordana. Čudno ime, a ljepota još čudesnija. Kakvi gusti pramenovi svijetlosmeđe kose, s nekim posebno brončanim sjajem što se žari u svjetlosti! Pogled joj je odviše mudar i pokazuje kao da u njezinu srcu nema iskre, ovako je Marija Jurić Zagorka opisala jednu od svojih junakinja.

- Mnoge žene rođene ranih šezdesetih i sedamdesetih nose ime Gordana, a muškarci Siniša. Razgovarala sa sa saborskom zastupnicom Gordanom Sobol, koja je samo jedna od mnogih koje su dobile ime po Zagorkinoj junakinji. U novije vrijeme popularno je ime Dorja, koje se prvi put pojavljuje zapravo u njezinim romanima, to je ime koje je Zagorka izmislila - kaže Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije, koji je smješten u Memorijalnom stanu ove književnice.

Slovo Z od kišobrana

Rada Borić kaže kako su im mnogi od posjetitelja Memorijalnog stana (i kod njih je bila velika gužva na Noć muzeja) pričali kako su oni, ili netko iz njihove obitelji, dobili ime po likovima Zagorkinih povijesnih romana.

- Nakon svih tih razgovora odlučila sam realizirati ideju koju nosim već godinama. Htjela bih okupiti sve one koji nose imena Zagorkinih junakinja i junaka - dodaje. Poziva, naime, sve koji se zovu Gordana, Siniša, Nera, Jurica, Tajana, Damir, Jadranka, Dorja, Ružica, Stanko ili Stanka, dakle sve one koji su dobili ime po nekom od Zagorkinih romana, da dođu na tržnicu Dolac, koju je Zagorka uživala gledati sa svoga balkona, na zajedničko fotografiranje.

Tamo će biti Šime Strikoman, snimiti milenijsku fotografiju, a od crvenih šestinskih suncobrana bit će napravljeno slovo Z. Sve će se odvijati u povodu Zagorkina rođendana (rođena je 2. ožujka 1873. godine, u Negovcu kraj Vrbovca), a ovaj je događaj zakazan za dan kasnije, 3. ožujka, u 11 sati ujutro, u subotu.

Zagorkini romani bili su izuzetno popularni u vrijeme njihova nastajanja. Pažljivo je birala imena svojim junakinjama i junacima: narodna, simbolična, neobična... Popularnost romana prerasla je fikciju: roditelji su rado djeci davali imena po Zagorkinim junakinjama i junacima. A u doba kad su njezini romani nastajali, bilo je neobično to što likovi glavnih protagonista nemaju imena svetaca, što je tada bilo uobičajeno.

Čuđenje nad imenima

- Čuđenje ljudi nad imenom Gordana, koje nije svetačko, može se pronaći i u samoj Gordani - kaže Rada Borić, koju je američki časopis Forbes uvrstio među sedam najmoćnijih feministkinja svijeta. Zagorkini su se romani pojavljivali u nastavcima i povećavali tiražu novina. Rada Borić pokazuje nam primjerke Jutarnjeg lista uvezane s “Plamenim inkvizitorima”. - Trebalo je dnevno napisati po nastavak zanimljive priče. Da Zagorka živi danas, bila bi uspješna blogerica. I još su je urednici i kolege često pritom znali vrijeđati. No, njezine su priče bile one koje su dizale tiražu novina - kaže Rada Borić.

Žena, oskudica i obilje

U Centru pripremaju još jedan događaj vezan uz ovu obljetnicu: 2. ožujka u Jazz VIPclubu, održat će se festival “Kratka priča je ženskog roda”.

- Prvi put je raspisan natječaj na zadanu temu (žena, oskudica i obilje) i stiglo nam je 138 priča, a 30 će priča izabrati prosudbena komisija i njihove će ih autorice čitati 2. ožujka navečer. Tri najbolje priče podijelit će Nagradu Nela Milijić, nazvanu po nedavno preminuloj književnici i urednici.

- Priče će se čitati pet minuta, a pripremamo i glazbene priloge - kaže Borić.

Veliko otkriće: Za lik Gordane inspirirala ju je Jelisava Horvat

Rada Borić je u jednom antikvarijatu nedavno pronašla Zagorkinu knjižicu “Neznana junakinja hrvatskoga naroda”, tiskanu u Zagrebu 1939. Na unutarnjoj stranici stoji posveta, karakterističnoga Zagorkina potpisa: “Modelu lijepe moje Gordane gdji Horvat/Zagorka/ Zagreb 23/I.1940.”.

- Ovo je za sada jedini poznati zapis autorice iz kojega vidimo tko bi ju mogao inspirirati za lik Gordane. Povjesničarka Sandra Prlenda, voditeljica programa Zagorka u Centru za ženske studije, pretpostavlja da bi gospođa Horvat mogla biti Jelisava Horvat, predsjednica Društva hrvatska žena i Zagorkina dugogodišnja suradnica. Upravo je 1940. Zagorka postala ‘začasnom članicom’ Društva hrvatska žena - kaže Rada Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 20:56