DRACO MALFOY

Tom Felton u knjizi koja je izašla i kod nas opisuje kako je krao porniće iz videoteke. Ima još nekoliko urnebesnih scena

Tom Felton. Svjetska javnost upoznala ga je kao Draca Malfoya iz serijala filmova u Harryju Potteru

 Geisler-fotopress Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia/Geisler-fotopress Gmbh/alamy/alamy/profimedia
Knjigu ‘S druge strane čarobnog štapića‘ je kod nas izdao nakladnik Školska knjiga

Britanskog glumca Toma Feltona svjetska javnost upoznala kao Draca Malfoya iz serijala filmova u Harryju Potteru. Premda je taj lik u knjigama prilično odbojan, Felton mu je na velikom ekranu udahnuo novi život i Draco više nije bio toliko omražen. Dapače, stvorio je vlastitu vojsku (mahom) obožavateljica, a oduševljenje među fanovima rezultiralo je stvaranjem gomile priča koje su oni pisali. Najpopularnije su bile one koje romantično povezuju Harryja i Draca (Drarry) te Draca i Hermione (Dramione). Sam Felton nekoliko se puta osvrnuo na činjenice da fanovi pišu takve fanficitone i komentirao kako je - oduševljen kreativnošću obožavatelja.

Nije bilo za zamjeriti fanovima što su im takve kombinacije pale na pamet- kao tinejdžer, Felton je utjelovio ubojito zgodnog mladog Malfoya. Njegovo prijateljstvo s Emmom Watson sigurno je dolilo ulje na vatru i potaknulo ljude da vide ono čega nema. Mladi Felton bio je uvijek dobro raspoložen, veoma duhovit, volio je razgovarati s obožavateljima, bio je u prijateljskim odnosima s kolegama sa seta i nevjerojatno dobro odgojen. Kad je nakon završetka snimanja otišao u SAD, mnogi su se nadali da je pred njim velika karijera. Činilo se da ima velike šanse za to.

No, ono što smo mi izvana u tom vremenu vidjeli nije imalo nikakve veze s onim kako se Felton osjećao. U biografiji koju je objavio, nazvanoj ‘S druge strane čarobnog štapića‘ (kod nas ju je prevela Ana Briški Đurđevac i objavila Školska knjiga) razotkrio je puno stvari koje javnost nije znala. Za početak, knjiga koja se zaista čita u jednom dahu obiluje njegovim lošim momentima. Kao da Felton pokušava publici objasniti da on nije tako sjajan kako se čini - nekoliko puta ponavlja da nije neki glumac, prisjeća se jedne (neuspjele) krađe pornića iz videoteke iz vrijeme kad je bio u pubertetu, ali ne izbjegava slona u sobi - u jednom je trenutku javnost otkrila da naš omiljeni Slytherin ima problema s alkoholom. O svemu tome on brutalno iskreno progovara - ne pokušava ni na koji način sebe opravdati - ne tvrdi da se to dogodilo zbog slave ili novca, nego iskreno piše o tome kako se jednostavno izgubio.

image

Tom Felton

Školska Knjiga/

Piše i o godinama koje je proveo snimajući nastavke Harryja Pottera - o ljudima koje je tamo upoznao i odnosima s njima. Nevjerojatno da čovjek koji je toliko odvratno iskren u vezi sebe i svojih kvaliteta o kolegama piše samo u superlativima. Urnebesno je smiješna njegova priča o prvom susretu s Garyjem Oldmanom, za kojeg je mislio da je čistač. Potom progovara o odnosu sa svojim filmskim ocem, Jasonom Isaacsom koji glumi Luciusa Malfoya, za kojeg kaže da je prekrasna, topla osoba koja je cijelo vrijeme pokušavala dobiti malo više prostora za svoj lik. Piše i o svom odnosu s Emmom Watson, za kojeg su mnogi sumnjali da nije samo platonski, i ističe da je voli na način koji nitko ne može razumjeti (ali nije romantičan, žao nam je što vas moramo razočarati). Uz mnoštvo fotografija, Felton piše kako je bilo odrastati s braćom, putovati s majkom po svijetu kada je kao dječak počeo glumiti, ali i o svojoj ljubavnoj vezi s Jade Gordon (upoznali su se na snimanju Harryja Pottera, gdje je ona statirala) i koja se raspala nakon osam godina, u trenutku kad je shvatio odakle dolaze njegovi problemi s alkoholom.

image

Tom Felton

Geisler-fotopress Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia/Geisler-fotopress Gmbh/alamy/alamy/profimedia

Knjiga je pisana veoma tečno u i nezaobilazno je štivo za sve one koji vole sve vezano za Harryja Pottera. No, izvrsna je ona i za one koji o Feltonu ne znaju mnogo, jer pokazuje da su stvari često daleko od onoga kakvim se čine. Posebno je to važno kada je riječ o zvijezdama, o kojima se stav često donosi na brzinu, na temelju kakve sočne priče u kojoj često nema istine. Mnoge anegdote iz ove knjige nikad nisu bile objavljene niti se o njima išta zna, no nakon čitanja je jasnije shvatiti na koji način slava utječe na djecu koja se nađu u filmskoj industriji. Tom Felton je, ako je suditi po tonu kojim je knjiga pisana, izašao na pravi put - pred javnosti se suočio sa samim sobom, podijelivši mnogo toga niti malo laskavog, kao čin čišćenja, kako bi mogao krenuti dalje. Želimo mu sreću u tome i nadamo se da bismo ga opet mogli vidjeti kako igra nekog iz svijeta Harryja Pottera, u nekoj budućoj ekranizaciji. Recimo, Luciusa Malfoya? Ne bismo se ni najmanje bunili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:49