EKSKLUZIVNO

Nova Harry Potter kuharica: Munjeviti sirni zalogajčići oblikovani su po slavnom ožiljku, a evo koji su sastojci

Harry Potter kuharica, Lumen

 /Lumen
Knjigu ‘Službena Harry Potter kuharica - Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci‘, drugi dio izdao je Lumen. Autorica je Joanne Farrow uz ‘blagoslov‘ J. K. Rowling

Ljubitelji Harryja Pottera, "Potterheadi" koji vole kuhati, sigurno će biti prvi koji će pohrliti u knjižare kako bi kupili novu "Službenu Harry Potter kuharicu - Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci", drugi dio. Riječ je o nastavku kuharice koju smo prvi put vidjeli prije dvije godine, kada je prvo izdanje, a ubrzo potom i sljedeća dva, rasprodano brzinom munje. Bila je to najprodavanija kuharica u našoj zemlji. Zbog toga ne čudi da su u Lumen izdavaštvu preveli nastavak te kuharice, čija autorica Joanne Farrow jedina može s ponosom reći da je njezin rad služben. "Blagoslovila" ga je, naime, sama J. K. Rowling.

"Službena Harry Potter kuharica - Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci" (drugi dio) zaista je čarobna. Nova knjiga nadahnuta je filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, a sadrži više od 40 raskošno ilustriranih recepata s kojima čitatelji svih dobi (i svih razina iskustava u kuhinji) mogu nastaviti ili tek započeti čarobne kulinarske pustolovine. Za prijevod je zaslužna Mirjana Paić Jurinić, koja je vješto prenijela svaki detalj. Kad se radi o ovoj kuharici, zaboravite jednostavne nazive - svako jelo ima svoje posebno i nimalo kratko ime (kratka imena su dosadna, opisna i nimalo ne bi pristajala svijetu inspiriranom Harryjem Potterom), a uz mnoge od recepata nalaze se i zanimljivosti iz filma.

Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, deset slastica i pet napitaka. Svi oni su, baš kao i u prvom dijelu, označeni malenom munjom, koja pokazuje složenost nekog recepta. Za apsolutne početnike, tu su jela s jednom munjom, a za iskusne ona s tri munje. Osim te oznake, tu su i one koje označavaju veganska, vegetarijanska i bezglutenska jela.

image

Službena Harry Potter kuharica, drugi dio

/Lumen
image

HP kuharica
Lumen

/Lumen

- Mnogi su ljubitelji Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts čeznutljivo zamišljali okus hrane koju su Harry, Hermiona i Ron jeli u Velikoj dvorani. Više ne moraju maštati! Zahvaljujući receptima, korisnim savjetima i podsjetnicima na detalje iz filmova, objavljenima u ovom bestseleru New York Timesa, gozbu iz Hogwartsa može se pripremiti u vlastitom domu. Osim recepata, čitateljima su potrebni Hermionin oštar um, Harryjeva glasovita hrabrost i Ronova slavna ljubav prema hrani. Sretno s čarolijom kuhanja - poručuje urednica knjige Miroslava Vučić, koja je s pravom ponosna na novo izdanje.

Već prve stranice otkrivaju čaroliju - prije prvog dijela knjige, a to su Čarobna predjela, izjava je profesora Remusa Lupina koju Potterheadi rado citiraju u raznim prigodama - "Pojedi to, pomoći će ti!" Rečenica je to koju Lupin izgovara pružajući Harryju komad čokolade nakon njegova prvog susreta s dementorima, a teško da je autorica mogla pronaći bolju izjavu za početak kuharice.

Teško je izdvojiti sve recepte koji su nam zapeli za oči (i želudac), ali izdvojit ćemo neke koji su nas oborili s nogu. Leteći Ford Anglia gospodina Weasleyja oblikovan je poput automobila kojim se Harry i Ron voze prije prvog susreta s Napadačkom vrbom, a riječ je o pecivu sa sirom. Tu su i slasna Parsel-ustova peciva, za sve Slytherine i one koji vole zmije, te Munjeviti sirni zalogajčići, koji se oblikuju po slavnom ožiljku koji Harry nosi na čelu.

Kao pravi Hufflepuffi, nismo odoljeli Živahnom vrtu profesorice Sprout i, premda nismo obožavatelji te jezive ulice, svidio nam se i prvi veganski recept u kuharici - Čudna kuhinja ulice Nokturno. Jasno da su nam, kao ljubiteljima životinja, za oko zapela Aragogova djeca od tijesta, jer je riječ o zalogajima koji su oblikovani kao pauci, a njihov su posebni sastojak - grožđice.

Drugi dio, Magična glavna jela, počinje citatom profesora Horacea Slughorna, slavnog kao čovjeka koji je Voldemortu otkrio previše toga o horkruksima, ‘sakupljaču‘ slavnih osoba i domaćinu fantastičnih večera. Tu su Pita za Weasleyjeve, koja će nam donijeti dašak Jazbine, Krušni autobus Stana Shunpikea (koji nije Smrtonoša!) te sjajna Juha napadačka vrba...

Treći dio, Očaravajuće slastice, počinje Hagridovom rečenicom kojom Harryju objašnjava njegovu prvu tortu u životu, za koju mu kaže da ju je sam samcat ispekao. U dijelu knjige koji je omiljen nama koji volimo slastice nalazimo puno toga magičnog: recimo, Dumbledoreov čarobni limunski nabujak (znamo koliko Albus Percival Wulfric Brian voli slastice s limunom), Kekse s đumbirom za Hogwarts Express, Preokrenutu tortu Levicorpus, Muffine u liku Aragoga, Svijetle kolačiće Draca Malfoya, Hedvigu od puslica, Sobu slatkih potreba...

Čudesni napitci posljednje su poglavlje, a knjiga sasvim prigodno završava rečenicom Hermione Granger koja naručuje tri pivoslaca. Jedan od recepata koji ne zvuči osobito ukusno onaj je nazvan Sasvim fine trolove bale i prije nego što odustanete od njega, imajte na umu da se radi od kelja, avokada, krastavca, limete, meda, soka i marakuje, tako da je zelen i prefin. Tu je još i Gruvaličin gutljaj, u kojem gruvalicu na dnu čaše glumi kruška te, za sam kraj, Čaj za proricanje Sybill Trelawney. Naša omiljena prevarantica, koja ipak povremeno zna vidjeti budućnost, inspirirala je čaj od naranče, javorova sirupa, jagode i listića metvice. Nakon šalice tog čaja vjerojatno nećemo predvidjeti budućnost, ali sasvim sigurno ćemo biti oduševljeni mirisom i okusom.

Tri recepta

Leteći Ford Anglia g. Weasleyja

Za 10 komada

Priprema 45 minuta + hlađenje

Vrijeme pečenja 15 - 20 minuta

Prikladno za vegetarijance

Tijekom vremena provedenog u Hogwartsu Harry i Ron doživjeli su bezbroj jezovitih pustolovina. Sjećate se da su letjeli u Hogwarts začaranim automobilom g. Weasleyja i zabili se u vrlo nezadovoljnu Napadačku vrbu. Joj, joj, joj! Da bi ovi slasni autići sa sirom nestali, sigurno vam neće trebati gumb za nevidljivost. Možete ih dodati drugim zalogajima na zabavi ili poslužiti same.

190 g oštrog brašna

85 g maslaca narezanog na kockice

1 žličica blage začinske mješavine s čilijem

60 g sitno naribanog parmezana

1 veliki žumanjak

1 žlica hladne vode

Za ukras

4 žlice omekšalog kremastog sira

nekoliko rotkvica

šaka crvenoga grožđa

Posebni pribor

10 drvenih štapića za sladoled

mala plastična vrećica za ukrašavanje

1. Zagrijte pećnicu na 190 ˚C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Precrtajte i izrežite šablonu automobila.

2. Brašno, maslac i začinsku mješavinu stavite u multipraktik da dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Dodajte joj parmezan, žumanjak i žlicu hladne vode. Miješajte dok se sastojci ne povežu u tijesto.

3. Tijesto iskrenite na lagano pobrašnjenu površinu i valjkom razvaljajte na debljinu do 5 mm. Na tijesto položite izrezanu šablonu i oštrim nožićem izrežite automobil. Premjestite ga na papir za pečenje, zatim iz tijesta izrežite što više autića. (Možete iskoristiti i ostatke tijesta koje ćete još malo razvaljati.)

4. U bazu svakog komada tijesta gurnite po jedan štapić za sladoled i pritom tijesto čvrsto povucite niz štapić da ne ispadne. Dok postavljate štapiće, držite ih vodoravno da ne poderu tijesto. Pecite 15 do 20 minuta dok ne poprime svijetlu zlatnu boju. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje.

5. Kremasti sir stavite u malu plastičnu vrećicu za ukrašavanje. Odrežite joj vrh tako da se sir može istisnuti u tankoj crti. Nacrtajte prozore, vrata i svjetla. Za kotače uzmite vrlo tanke ploške rotkvice i grožđa. Zalijepite ih tako da najprije istisnete malo sira i položite ih na njega.

Aranžiranje

Na pladanj ili drvenu dasku stavite polovicu limuna ili bundeve (prerezanom stranom nadolje). Oštrim nožićem načinite ureze u koje ćete pažljivo gurnuti krajeve štapića za sladoled tako da autići stoje uspravno.

image

Harry Potter kuharica, Lumen

/Lumen

"Krzneni" pečeni krumpiri

Za 3 osobe

Priprema 30 minuta

Vrijeme pečenja 1 ¼ sata

Prikladno za vegetarijance

Prikladno za bezglutensku prehranu

Ovaj domišljati recept pokazuje vam kako stvoriti vlastitog Bundija, troglavoga psa čiji je ugriz sasvim sigurno gori od njegova laveža - pitajte samo profesora Snapea, koji se beštiji zamjerio u filmu "Harry Potter i kamen mudraca". Ovi ukusni i vrlo zdravi krumpiri s kljovama i kandžama stvarno izgledaju zastrašujuće, ali samo pustite neku umirujuću glazbu dok jedete i sve će biti u redu.

3 krumpira slične veličine

2 žlice maslinova ulja

dobar prstohvat soli

4 sitna krumpira

2 duge trake iz kore patlidžana

šaka rotkvica

3 žlice bezglutenskog umaka za roštilj

6 kapara

3 komadića crne maslina

Posebni pribor

mala papirnata ili plastična vrećica za ukrašavanje

1. Zagrijte pećnicu na 200 ˚C. Veće krumpire stavite na papir za pečenje i kistom premažite većim dijelom ulja. Posolite ih i pecite 30 minuta. Dodajte im sitne krumpire, premažite ih ostatkom ulja i sve zajedno pecite još 20 minuta. Nakon toga na lim stavite patlidžan i pecite još 10 minuta ili dok svi krumpiri ne budu vrlo meki kada ih ubodete nožem. Pustite da se povrće malo ohladi.

2. Velike krumpire izvadite na dasku za rezanje. Rukama (omotanim kuhinjskom krpom ako su još vrući) pritisnite krumpire na jednom kraju da dobijete oblik njuške. Složite krumpire u plitku vatrostalnu posudu. Sitne krumpire postavite tako da izgledaju kao šape.

3. Iz patlidžana izrežite šest trokutića za uši. Vrhu svakog krumpira na dva mjesta zarežite i umetnite trokutiće. Rotkvice narežite na tanke ploške i iz njih izrežite oči, zatim i očnjake i kandže. Zarežite krumpire na mjestima za očnjake i kandže i umetnite ih u proreze.

4. Umak za roštilj stavite u malu papirnatu ili plastičnu vrećicu i odrežite vrh toliko da možete dobiti tanku crtu umaka. Kapnite malo umaka na mjesta za oči da ne skliznu, zatim u sredinu očiju stavite kapare. Kapnite umak i na njuške i na to mjesto stavite komadiće masline. I na kraju, ukrasite oči i šape umakom koji ćete istisnuti iz vrećice.

5. Vatrostalnu posudu s krumpirima stavite na 5 do 10 minuta u pećnicu da se zagriju prije jela.

image

HP kuharica
Lumen

/Lumen

Keksi s đumbirom za Hogwarts ekspres

Za 10-ak komada

Priprema 1 - 1 ½ sat + hlađenje

Vrijeme pečenja 15 - 20 minuta

Prikladno za vegetarijance

Za tijesto s đumbirom

85 g maslaca, narezanog na kockice

75 g svijetloga smeđeg šećera

2 žumanjka

4 žlice kukuruznog/zlatnog sirupa

190 g oštrog brašna

¼ žličice praška za pecivo

1 žlica đumbira u prahu

Za ukrašavanje

100 g crvene fondant mase

šećer u prahu za posipanje

tuba bijele glazure

nekoliko mekih štapića sladića ili vrpci

šaka sitnih okruglih šarenih bombona

10 bijelih punjenih bombona

crveni ili crni marker za ukrašavanje

Posebni pribor

Multipraktik

1. Za tijesto s đumbirom stavite sve sastojke u multipraktik i miješajte dok se ne povežu u tijesto. Istresite ga na radnu plohu, umotajte u prozirnu foliju i na 30 minuta stavite u hladnjak.

2. Zagrijte pećnicu na 200 ˚C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Precrtajte i izrežite šablonu vlaka. Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od najviše 5 mm. Na tijesto stavite izrezanu šablonu i oštrim nožićem izrežite vlakić. Premjestite ga na papir za pečenje. Zatim iz tijesta izrežite što više vlakića. (Ostatke tijesta možete iznova razvaljati za još koji vlakić.) Stavite ih u hladnjak na 20 minuta složene na papir za pečenje.

3. Pecite kekse 15 - 20 minuta dok po rubovima ne počnu dobivati boju. Ostavite ih na papiru za pečenje 5 minuta, zatim premjestite na rešetku da se ohlade.

4. Precrtajte i izrežite šablonu crvenog pladnja. Na površini koju ste lagano posuli šećerom u prahu razvaljajte fondant masu. Na nju stavite šablonu i obrežite je oštrim nožićem. Na keks u obliku vlaka istisnite malo bijele glazure iz tube (to će poslužiti kao ljepilo) i na to stavite crveni fondant. Izrežite pravokutnik od 7,5 x 1 cm i na isti ga način zalijepite uz bazu vlaka. Izrežite i stavite još oblika na preostale kekse. Oko dimnjaka postavite tanke trakice od ostataka crvenog fondanta.

5. Oštrim nožićem narežite štapić sladića na tanke trake i postavite ih uz crveni fondant. Izrežite manje komadiće da pokrijete kotače. Da ostanu na mjestu, i njih zalijepite glazurom. 6. Na licima keksa napišite glazurom "5972" te bijelom glazurom zalijepite šarene bombone i punjene bombone. Na punjene bombone nacrtajte markerom grb Hogwartsa.

image

Harry Potter kuharica Lumen

/Lumen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:09