FESTIVAL

Svetlana Aleksijevič, Maneul Vilas, Javier Cercas na književnom festivalu u Zagrebu

Manuel Vilas
Od 5. do 11. osim razgovora s pedesetak domaćih i stranih autora, bit će prikazane i dvije kazališne predstave te postavljena izložba

Od petog do jedanaestog rujna u Zagrebu se održava Festival svjetske književnosti. Ovogodišnji je deveti po redu. U tjedan dana u Zagrebu će biti više od pedeset stranih i domaćih autora, pandemiji unatoč, većina će biti s čitateljima fizički, dolaze iz šesnaest zemalja s tri kontinenta. Za vrijeme Festivala, osim predstavljanja autora i njihovih knjiga, a to je trideset književnih događanja, biti će i dvije kazališne predstave te izložba hrvatskih likovnih umjetnika koji stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili pjesničkim zbirkama.


Na Festivalu gostuje Svetlana Aleksijevič, velika bjeloruska književnica koja je za svoj rad nagrađena i Nobelom. Uz nju, u Zagrebu će govoriti još dvoje bjeloruskih autora, Julia Cimafiejeva i Alhierd Bacharevič, disidenti režima Aleksandra Lukašenka.
Iz Španjolske dolazi Manuel Vilas, kojem je u nas nedavno preveden roman “Ordesa”, u kojem govori o pokojnim roditeljima. Među ostalima, na Festivalu sudjeluju i Javier Cercas, Svetislav Basara, Michael Martens, Karl-Markus Gauss, Dror Mišani, Philippe Claudel i drugi. Festival se otvara u suradnji s HRT-om u emisiji 'Sunčana strana Prisavlja' 5. rujna u 20 sati, a gosti svečanog otvaranja bit će Zoran Predin, Manuel Vilas i Dragan Velikić, emisiju će voditi Karolina Lisak Vidović.

image
Festival svjetske književnosti


Tribina Razotkrivanje i ove će godine ugostiti niz autora. Sa Zoranom Predinom o njegovim Mongolskim pjegama razgovarati će Boris Dežulović, s Manuelom Vilasom o njegovu romanu “Ordesa” pripovijedati će Roman Simić, s Draganom Velikićem Vlaho Bogišić, s Helenom Janeczek, dobitnicom najvažnije talijanske književne nagrade Strega, o njezinu romanu o fotografkinji Gerdi Taro razgovarati prevoditeljica Ana Badurina. Razgovor sa Svetlanom Aleksijevič voditi će Miljenko Jergović, a na toj će tribini istaknuta češka jazz-pjevačica Vesna Vaško odsvirati nekoliko svojih pjesama.

Sa Slobodanom Šnajderom o svjetskom uspjehu njegova romana Doba mjedi i skorom novom izdanju razgovor će voditi Seid Serdarević, a s Drorom Mišanijem, najboljim izraelskim autorom psiholoških trilera, prevedenih na više od trideset jezika, Iva Karabaić.

O tome kako je Dubravko Ivaniš odlučio napisati svojevrsnu autobiografiju 45 s isto toliko pitanja, saznat ćemo u razgovoru tog rokera i pisca s Andrijom Škarom. Sa Svetislavom Basarom o njegovu pisanju i svakodnevnim kolumnama razgovarati će Boris Rašeta, a Festival zatvara Javier Cercas kojemu je upravo u nas preveden – krimić, za njega posve netipičan žanr.
Svetlana Aleksijevič, Slavenka Drakulić i Karl-Markus Gauss na okruglom će stolu razgovarati o književnosti i demokraciji, o prekinutim kontaktima i tome kako se pandemija odrazila na demokraciju, otpor, suradnju.

'Dvostruki portret’, festivalska forma koja u razgovor dovodi hrvatske i inozemne pisce publici festivala daje priliku čuti autore ponekad iznimno različite u načinu i pristupu, ali posvećene onome što rade i temama koje ih spajaju. Uz ostalo, s dvjema najvažnijim makedonskim spisateljicama i kratkopričašicama Lidijom Dimkovskom i Rumenom Bužarovskom razgovarat će Korana Serdarević.
U programu 'Pisac i njegov čitatelj' Michael Martens i Miljenko Jergović razgovarati će o Ivi Andriću, a Sinan Gudžević provest će publiku kroz svijet putopisca i ljubitelja knjiga Karl-Markisa Gaussa.


Ovogodišnje Književne matineje moderiraju učenici XII., V. i X. zagrebačke gimnazije. U izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji susrest će se s Markom Gregurom, Zoranom Ferićem i Evelinom Rudan.


Ove godine trideset peta je godišnjica smrti Simone de Beauvoir i stota godišnjica Francuskog instituta u Zagrebu. Monodramu temeljenu na njezinim autobiografskim tekstovima Simone, fragmenti režirala je Snježana Banović, dok slavnu feministkinju utjelovljuje Alma Prica, s kojom će u scenskom dijalogu nastupiti i jazz-pijanist Matija Dedić. Još jednu predstavu, U Kabinetu čud(ovišt)a, inspiriranu suvremenom francuskom feministicom Leïlom Slimani, osmislio je Saša Božić, a izvode ju Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok.

Nekoliko dana prije početka Festivala bit će otvorena u Galeriji Canvas izložba na kojoj najistaknutiji hrvatski likovni umjetnici interpretiraju u svojim djelima romane, priče i poeziju gostiju Festivala.
Ulaz će se naplaćivati za većinu događaja koji se odvijaju u Hrvatskom glazbenom zavodu, a ulaznice se mogu kupiti ovdje i na blagajni HGZ-a.


Za ulazak na programe bit će obavezna COVID potvrda, ili potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci uz 1 dozu cjepiva, ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:06