UGLEDNO PRIZNANJE

Leipzišku nagradu za europsko razumijevanje dobio esejist i putopisac Karl-Markus Gauss

Karl Markus Gauss gostovao je i u Hrvatskoj te je dobro poznat domaćim čitateljima 

 Nenad Dugi/Cropix
Žiri nagrade posebno je odao priznanje njegovoj knjizi "Neprestano pješačenje: Reportaže", koju je objavio u listopadu 2020. godine

Kako javljaju njemački mediji, ugledna Leipziška nagrada za europsko razumijevanje 2022. bit će dodijeljena austrijskom piscu Karl-Markusu Gaussu. Žiri nagrade posebno je odao priznanje njegovoj knjizi "Neprestano pješačenje: Reportaže", koju je u listopadu 2020. objavio Paul Zsolnay Verlag iz Beča.

Nagrada će biti dodijeljena na otvorenju sajma knjiga u Leipzigu – ovisno o trenutnoj situaciji, svečana bi dodjela trebala biti održana 16. ožujka 2022. u Gewandhausu u Leipzigu. Laudator pri dodjeli nagrade bit će austrijska germanistica, književna kritičarka i esejistica Daniela Strigl.

Prošlog je tjedna glavni direktor Sajma knjiga u Leipzigu Martin Buhl-Wagner istaknuo kako vjeruje da se “sajam knjiga u Leipzigu može održati u našim izložbenim dvoranama od 17. do 20. ožujka”.

U obrazloženju žirija stoji da vjerojatno nema drugog pisca u Europi koji češće i ustrajnije od Karl-Markusa Gaussa promišlja o "ovom malom području zapadno od Ruskog Carstva". Konkretno, sve su manjine "sa svojim neobičnim običajima, jezicima, književnostima i religijama" u Gaussu, koji i sam potječe iz jedne podunavske švapske obitelji, "našle su svog neumornog, odanog, znatiželjnog, pažljivog kroničara".

Karl-Markus Gauß rođen je u Salzburgu 1954. a izdavač je i glavni urednik uglednog časopisa Literatur und Kritik. Do sada je objavio više od dvadeset knjiga eseja, putopisa, reportaža i kritika među kojima su poznatije "Uništenje Srednje Europe", "Europski abecedarij", "Europljani u izumiranju", "Vedri gubitnici iz Roane", "Raspršeni Nijemci" i druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:58