MIRJANA DUGANDŽIJA

Njezine priče su intenzivne, sočne, umočene u strasti kasnoga ljeta - baš poput toplog rujna

Mirjana Dugandžija 
 Ivan Posavec
Dugogodišnja novinarka Jutarnjeg lista i Globusa, upravo je objavila zbirku priča pod nazivom "Rujanska kupačica"

Svaki njezin intervju nalik je priči u kojoj se ona sama, intervjuistica, pojavljuje kao sporedni lik, znatiželjna i pomalo mušičava gospođa koja se ne ustručava od pitanja o osjećajima, psihičkim stanjima, tajnim željama, ljubavnim preferencijama… Ta životna sočnost dominira i u njezinim pričama.

Mirjana Dugandžija, dugogodišnja novinarka Jutarnjeg lista i Globusa, upravo je objavila zbirku priča pod nazivom "Rujanska kupačica" u izdanju Naklade OceanMore. Njezine priče nastanjuju depresivke koje utjehu nalaze u spavanju, razočarane ljubavnice, one koje se usude ostvariti svoje najluđe seksualne maštarije, druge koje se zaljubljuju u žene, svoje drugarice, zatim kolegice čije profesionalne situacije i same prepoznajemo, razvedene žene, i ne baš tako nesretne u svome soliranju, djevojčice koje znatiželjno otkrivaju prve mračne zakutke seksa, majke kojih se (ne)rado sjećamo…

Muškarci su često ovdje objekti žudnje, ali i meta nemilosrdnih opisa - autorica s jednakom preciznošću opisuje mlade istetovirane konobare u kratkoj avanturi s protagonisticom koja ima dijagnozu, kao i slučajne susrete s poznanicima koji nisu baš najsretnije ostarjeli.

Najdraža mi je naslovna priča u kojoj junakinja - novinarka, odlazi krajem ljeta na neki dalmatinski otok intervjuirati ostarjelog pisca koji živi u kući u usamljenoj uvali. A jedino što doista želi je još jednom okupati se u moru. No, daleko zanimljivijim joj se učini piščeva jedra žena koja po kući leluja u svilenim haljinama i koju kasnije, u gradu, vidi u - zapravo očekivanoj situaciji. Kakvoj, sami ćete pročitati.

"Rujanska kupačica" treća je knjiga Mirjane Dugandžije, nakon hvaljenog romana prvijenca "Nekoliko dana kolovoza" iz 2010. i zbirke kolumni i priča "Indijančeva noć" iz 2003. godine. Mirjanine nove priče su intenzivne, sočne, umočene u strasti kasnog ljeta - baš poput kakvog toplog rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:57