Nagrada The Diagram

Knjiga "Je li Superman obrezan?" proglašena izdanjem s najčudnijim imenom u 2021. godini

Superman, screenshot iz filma

Autor Roy Schwartz istražuje ima li popularni superjunak uporište u židovskoj kulturi

Knjiga "Je li Superman obrezan?" (eng. "Is Superman Circumcised?") proglašena je izdanjem s najčudnijim naslovom u 2021. godini, piše The Guardian.

To je zapravo studija koja proučava židovski utjecaj na ovog superjunaka, a nagrada koju je dobio zove se The Diagram, a dodjeljuje ju časopis The Bookseller. U izboru se našlo šest naslova, među kojima su bili, primjerice, i "Krivulje za matematičke znatiželjnike" (eng. "Curves for the Mathematically Curious") te "Šeširi: Vrlo neprirodna povijest" (eng. "Hats: A Very Unnatural History").

Drugo mjesto zauzela je knjiga naslova "Životni ciklus ruskih stvari: Od ribljih crijeva do Fabergéa" (eng. "The Life Cycle of Russian Things: From Fish Guts to Fabergé"), no Superman ju je prema glasovima publike uvjerljivo pobijedio sa čak 51 posto svih glasova.

image

Knjiga "Je li Superman obrezan?"

Autor Roy Schwartz u knjizi istražuje kako su židovski imigranti Jerry Siegel i Joe Shuster stvorili poznatog superjunaka. Jedna od njegovih teza jest da je priča o Supermanu "utemeljena na priči o Mojsiju, da je njegova snaga inspirirana Samsonom, njegova misija golemom (op.a. u židovskoj mitologiji biće stvoreno od gline), a njegov dvostruki identitet samim autorima". Schwartz tvrdi i da je Kryptonovo cijelo imaginarno društvo stvoreno po uzorima u židovskoj kulturi.

Urednik Booksellera Tom Tivnan je povodom izbora rekao: "Nastavno na prethodne pobjednike, 'Rupa u blatu i njezine varijacije' (eng. 'The Dirt Hole and its Variations') iz 2019. i 'Pseće piškenje na kraju staze: Životinjske metafore u društvu istočne Indonezije' (eng. 'A Dog Pissing at the Edge of a Path: Animal Metaphors in Eastern Indonesian Society') iz 2020., još jednom svjedočimo tome da čitatelje privlače naslovi koji su pomalo zločesti".

O nagradi se oglasio i autor knjige Schwartz. "Natjecanje je bilo napeto, no drago mi je da sam bio dostojan izazova. Iskreno sam počašćen što sam dobio ovu kuriozitetnu nagradu. To je sjajan podsjetnik da je čak i ozbiljnoj literaturi dozvoljeno da bude zabavna", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:35