ŠUTLJIV I SMRKNUT

Kad pomislite da znate tko je ubojica u ‘Krvavom mjesecu‘, Jo Nesbø maestralno će vas zeznuti. Mračan i povremeno jeziv roman

Jo Nesbø

 Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via AFP
Harry Hole je pobjegao u L.A., sa željom da se opija do smrti. No, upoznaje stariju glumicu u nevolji...

Vratio se Harry Hole, omiljeni antijunak kojeg je nemoguće ne voljeti, najbriljantniji detektiv Odjela za zločine u Oslu. Sposoban razmišljati poput okorjelih kriminalaca koje neumorno lovi, u čemu je itekako uspješan zbog visokih moralnih standarda i izraženog osjećaja za pravdu koji ga krase, Harry se u novom kriminalističkom hit romanu "Krvavi mjesec" norveškog pisca Joa Nesbøa hvata u koštac s misterioznim nestancima djevojaka i poremećenim serijskim ubojicom.

Nakon što je od tereta teških životnih okolnosti pobjegao u Los Angeles, s jedinim planom da se ondje opija do smrti, u kafiću upoznaje stariju glumicu u nevolji - i pogađate - nema izbora, mora joj pomoći. Dotična dama duguje ogromnu svotu novca opasnom narkokartelu, a Harry jednostavno me može okrenuti glavu pa uskoro i sam postaje dio njezinih problema.

Šutljiv, distanciran i smrknut, i dalje vuk samotnjak od kojeg je u komunikaciji teško izvući išta više od njemu prepoznatljivog "m-hm", Harry u vremešnoj glumici kao da vidi svoju pokojnu majku, zato joj se i stavlja na raspolaganje. Ali kako namaknuti potreban novac, kad niti on sam nema prebijene pare?

S obzirom na to da s Holeom nikad ništa nije jednostavno, sudbina ga, naravno, nemilosrdno vraća na mjesto odakle je toliko silno htio pobjeći - u rodnu Norvešku. Kad u Oslu nestanu dvije mlade žene, koje se nisu poznavale, ali obje su posljednji put žive viđene na istoj zabavi, a policija je nemoćna u rješavanju slučaja o kojem bruji cijeli grad, Harryja kao privatnog istražitelja angažira poznati i kontroverzni bogataš iz Osla. Upravo je on poznavao obje djevojke i glavni je osumnjičeni za njihov nestanak, a Hole mu je jedina nada i slamka spasa - ako itko može dokazati njegovu nevinost i uhvatiti pravoga krivca, to je on. Uspije li u tome, slijedi mu izdašna novčana nagrada, dovoljna za otplaćivanje duga vremešne američke glumice s početka ove priče.

U međuvremenu, u Norveškoj su pronađena oba tijela nestalih djevojaka, brutalno unakažena, dokaza nema niti za lijek, a ono malo informacija kojima policija raspolaže teško je složiti u iole razumnu slagalicu. Po povratku u Oslo, Harry u svoj istraživački tim poziva prilično osebujnu ekipu - prijatelja iz djetinjstva sklonog dilanju kokaina, korumpiranog policajca i psihologa koji umire od raka. Elitni policijski krugovi, s kojima se nikad nije dobro slagao, ne žele ga niti blizu svoje službene istrage, a vrijeme nemilosrdno "curi" - naime, zloglasni kartel iz Los Angelesa svoj novac želi natrag u roku dana - ne ispoštuje li Hole dogovor, umrijet će i glumica, ali i on.

Kad napokon i pomislite da znate tko je ubojica u "Krvavom mjesecu", Jo Nesbø maestralno će vas zeznuti. Na 432 stranice bacit će vas u vrtlog droge, zlostavljanja, trauma iz djetinjstva, neriješenih ljubavnih i inih odnosa, osvete, parazita koji se opako "igraju" s kemijom u mozgu - ovaj majstor kriminalističkih romana i dalje uspijeva spojiti naizgled nespojivo i okrenuti priču u potpuno neočekivanom smjeru. Da, vjerojatno će biti trenutaka kad ćete možda i pomisliti kako je ovaj put ipak malo pretjerao, ali Nesbø će vam svojom nevjerojatnom lakoćom pisanja dokazati da ste u krivu.

Malo je reći da je njegov 13. roman o Harry Holeu brutalan, mračan, mjestimično i jeziv, ali sve su to glavni razlozi zbog kojih ga nećete moći ispustiti iz ruke dok ne dođete do zadnje stranice. A i sam kraj ostavit će vas s velikim upitnikom iznad glave - ostaje li Harry u Oslu ili se ipak vraća u Los Angeles? Može li nova osoba koja mu je iznenada ušla u život izazvati val promjena u detektivu koji nikako da se "skocka" i pronađe vlastiti mir? Možda ćemo to otkriti u 14. nastavku kriminalističkog hit serijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:52