Bestseller

James Nestor pet je godina putovao svijetom i istraživao disanje, napisao je knjigu "Dah"

novinar i autor knjige ”Dah” održati će predavanje u Zagrebu
 Mark Mahaney
Nestor će sutra, u petak 22. listopada u 19 sati, u Zagrebu u Kino dvorani SC-a održati predavanje o disanju i zdravlju

Američki novinar James Nestor, autor knjige „Dah: Nova znanost o izgubljenom umijeću“ nastale na temelju sustavnog istraživanja o disanju, koja je na listi bestselera New York Timesa provela osamnaest tjedana, u Zagrebu će u Kino dvorani SC-a u petak, 22. listopada, u 19 sati održati predavanje o disanju i utjecaju daha na naše zdravlje.


Knjigu je na hrvatskom ovih dana objavila Planetopija. Američko društvo novinara i autora proglasilo je „Dah“ najboljom knjigom u kategoriji publicistike za 2020. godinu, a na svoje liste bestselera uvrstili su ga i Los Angeles Times, Wall Street Journal i Sunday Timesa (UK). Prevedena je na trideset jezika.


Možda su nam u djetinjstvu rekli da udišemo na nos umjesto na usta, ali većina nas nikad se nije dublje pozabavila utjecajem disanja na cjelokupno zdravlje. Zadnjih godina pojedinci poput Wima Hofa i sve veća popularnost joge probudili su interes za ovom osnovnom biološkom funkcijom.
Nestor istražuje evoluciju, povijest medicine, biokemiju, fiziologiju, fiziku, sportsku izdržljivost i drugo. Upoznao je pulmonaute koji su disanjem izravnali skolioze, umirili autoimune bolesti i znatno se zagrijali na temperaturama ispod nule. Ništa od toga ne bi trebalo biti moguće, ali ipak jest, piše Nestor.


Na knjizi je radio pet godina proučavajući drevne tekstove te intervjuirajući ronioce na dah, superdisače, znanstvenike s Harvarda, Stanforda i drugih uglednih ustanova koji su potvrdili neke od najčudnijih priča o dahu i disanju. Otkrili su da se naš kapacitet za disanje promijenio tijekom dugih procesa ljudske evolucije te da se način disanja znatno pogoršao od početka industrijskog doba. Otkrili su da 90 % nas diše nepravilno što ili uzrokuje ili pogoršava cijeli niz kroničnih bolesti.

Nadahnjuju saznanja da su neki od tih istraživača dokazivali i da se mnoge suvremene bolesti – astma, anksioznost, poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, psorijaza i druge – mogu ublažiti ili izliječiti jednostavnom promjenom načina udisanja i izdisanja.
"Da, različiti obrasci disanja doista mogu utjecati na našu tjelesnu težinu i opće zdravlje. Da, način disanja doista utječe na veličinu i funkciju naših pluća. Da, disanje nam omogućuje da utječemo na vlastiti živčani sustav, upravljamo imunološkim odgovorom i ozdravimo. Da, promjena načina disanja pomoći će nam da živimo dulje.", piše James Nestor.

Nestorova prva knjiga „DEEP: Freediving, Renegade Science, and What The Ocean Tells Us about Ourselves“ (Duboko: Ronjenje na dah, odmetnička znanost i što nam oceani mogu reći o nama) objavljena je 2014. i osvojila je brojne nagrade. Svoja je istraživanja predstavljao na Sveučilištima Stanford, Harvard, Yale, u UN-u, UNICEF-u kao i u brojnim medijima.
Predavanje Jamesa Nestora u Zagrebu bit će organizirano u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Osiguran je prijevod na hrvatski jezik. Više o detaljima i o kupnji ulaznica za predavanje možete naći na
https://planetopija.hr/vijesti/james-nestor-u-zagrebu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:07