MINISTRI U ROVINJU

FOTO: DANI MIRKA KOVAČA Cjelokupni iznos nagrade darovao anonimni američki štovatelj

 Goran Šebelić / Cropix
Otu Horvatu za roman, Svetlani Slapšak za esej, Vuku Ršumoviću za scenarij i Draganu Markovini za mladog pisca nagrade su dodijelili ministri kulture Hrvatske i Crne Gore te istarski župan

Nakon nekoliko održanih okruglih stolova na kojima su sudionici iz različitih zemalja regije razgovarali o djelu velikog pisca, o egzilu, nacionalizmu i o sudbini književnosti u novome dobu, u Rovinju su svečanom dodjelom nagrada završeni drugi po redu Dani Mirka Kovača. Otu Horvatu za roman, Svetlani Slapšak za esej, Vuku Ršumoviću za scenarij i Draganu Markovini za mladog pisca nagrade su dodijelili ministri kulture Republike Hrvatske i Crne Gore Berislav Šipuš i Pavle Goranović te istarski župan Valter Flego.

Pokrovitelj koji je osigurao cjelokupni iznos nagrade, jedne od rijetkih u nas koja se dodjeluje bez ijedne kune javnih sredstava, anonimni je američki donator južnoslavenskog podrijetla, štovatelj Kovačeva djela.

Tijekom ceremonijala govorilo se svim Kovačevim jezicima, a u ime dobitnika riječ zahvale izgovorio je Oto Horvat, na talijanskom pa na svom jeziku.

>>> FOTOGALERIJA

Leksikograf Vlaho Bogišić i televizijski novinar i voditelj Vojo Šiljak izveli su scensko čitanje “Prvi put s ocem u Konavle”, posljednji za života objavljen Kovačev tekst. (A.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:24