HIT PISAC

Dječak (8) rukom napisao roman na više od 80 stranica, knjigu sakrio na polici knjižnice, nastala je opća pomama

Dillon Helbig

 Ada Community Library, Privatni Album
Najavio je da će njegova sljedeća knjiga biti ‘temeljena na stvarnim događajima‘, a već ima i naslov - ‘Ormar koji jede jakne‘

Osmogodišnji Dillon Helbig postao je zvijezda svog rodnog grada Boisea u američkoj saveznoj državi Idaho nakon što je svoju rukom napisanu božićnu priču na 81 stranicu potajno 'prokrijumčario' na policu lokalne knjižnice, a da to nitko nije primijetio.

No, na njegovo i iznenađenje njegovih roditelja, 56 ljudi upisalo se na listu čekanja kako bi pročitalo njegovu priču! Roman govori o tome kako je Dillon ukrašavao svoje božićno drvce koje je u jednom trenutku eksplodiralo, čarobno ga vrativši u 1621. godinu. Godina se referira na to kada se po prvi puta slavio Dan zahvalnosti u SAD-u, što je činjenica koju je dječak provjerio sa svojom majkom dok je tijekom zimskih praznika radio na priči.

Priču, koju je napisao rukom i sam nacrtao popratne ilustracije, nazvao je "The Adventures of Dillon Helbig's Crismis', a autora je potpisao - Dillon Helbig osobno. No, razlog zašto je priča postala poznata izvan Dillonova doma leži u tome što je završila u sustavu lokalne knjižnice.

Naime, prilikom jednog posjeta knjižnici sa svojom bakom, Dillon je odlučio riskirati. Svoj jedini primjerak 'knjige' stavio je na jednu od polica u knjižnici dok nitko nije gledao. "Bilo je jako puno knjižničara pored kojih sam se morao šuljati, pa znate li što sam onda napravio? Sakrio sam ovaj dio i svojim tijelom prekrio drugi dio i jednostavno prokrijumčario knjigu na policu. Uvijek se šuljam, na taj način dobijem čokoladu", rekao je za lokalnu televizijsku postaju ovaj domišljati dječak, prenosi BBC.

"Dillonova knjiga definitivno odgovara svim kriterijima koje bismo tražili da bismo knjigu uvrstili u našu zbirku", rekao je voditelj knjižnice Alex Hartman.

A maleni dječak već ima planove za nastavak. Zainteresiranim novinarima rekao je da će njegova sljedeća knjiga biti 'temeljena na stvarnim događajima', a već se odlučio i za naslov - "Ormar koji jede jakne". Knjiga će se temeljiti na 'istinitom događaju iz njegovih vrtićkih dana'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:00