Koje ćemo svjetske i domaće pisce čitati 2015?

Poplava hitova u teškoj godini za nakladnike

Hrvatski izdavači pripremaju brojna iznenađenja i prave poslastice iz pera velikana svjetske književnosti, prijevode nobelovaca, kao i suvremenih ‘it’ autora

Iako izdavači najavljuju tešku godinu, a znaju što govore, većina je ipak pripremila neka iznenađenja, bestselere, vrhunska književna djela... knjige koje su i u svijetu “highlights”. Evo nekih od njih:

Fraktura objavljuje roman Daniela Kehlmanna “F” o trojici braće ogrezlih u licemjerju, prevari i krivotvorenju. Međunarodni uspjeh autor je postigao romanom “Ja i Kaminski”, dok je roman “Mjerenje svijeta” preveden na više od četrdeset jezika. “Crveni sirak” prvi je roman kineskog nobelovca Mo Yana, priča o tri generacije kineske obitelji u vremenu japanske invazije u 30-im godinama 20. stoljeća. “Knjiga sjećanja” Pétera Nádasa, jednog od najvažnijih mađarskih pisaca, veličanstveni je roman koji sumira iskustvo i intelektualne krize čovjeka 20. stoljeća. Za knjigu “Dulji put za Santiago” Cees Nooteboom je odabrao neke od brojnih članaka koje je posljednjih desetljeća napisao o Španjolskoj kamo odlazi već četrdeset godina, na jedan od otoka, po nekoliko mjeseci.

Seks kao tema

“Kad su golubice nestale” Sofi Oksanen roman je o okupaciji, otporu i suradnji s neprijateljem tijekom Drugog svjetskog rata u Estoniji.

“Židovi i riječi” Amosa Oza i Fanie Oz-Salzberger pitaju se - zašto su riječi toliko važne tako velikom broju židova? Pisac Amos Oz i povjesničarka Fania Oz-Salzberger šetaju židovskom poviješću kako bi to objasnili. Kroz mješavinu pripovijedanja i poučavanja, razgovora i rasprava, otac i kći otkrit će priče iz pozadine najdugovječnijih židovskih imena, izreka, tekstova... Fraktura objavljuje i romane “Raj i pakao” Islanđanina Jóna Kalmana Stefánssona o teškom životu stanovnika zabačenog ribarskog sela početkom dvadesetog stoljeća; “Književna konferencija” kratki je roman Cesara Aire. Publicistika “Vrtoglave godine: Europa 1900.-1914. “ Philippa Bloma bavi se pulsirajućem razdobljem kreativnosti i suprotnosti.

Algoritam u siječnju objavljuje prvijenac Lene Dunham, redateljice i scenaristice popularne serije “Djevojke”; “pomaknuta” perspektiva na “ženske teme”.

Tu su Pulitzerovom nagradom za književnost 2014. nagrađeni “Češljugar” Donne Tartt; dobitnik nagrade Man Booker 2014., roman “Uska staza prema dubokom sjeveru” australskog pisca Richarda Flanagana; objavljuju zbirke priča američkog pisca Georgea Saundersa “Deseti prosinca”, prvog dobitnika tek inaugurirane nagrade Folio; dva književna klasika, roman “Tragovi na duši” Philipa Rotha i “Baštinici” Williama Goldinga. Tu je i najintimnija knjiga francuskog filozofa i pisca Pascala Brucknera, njegov autobiografski roman “Dobar sin” u kojem se autor suočava sa svojim ocem, nasilnikom i antisemitom i postavlja pitanja na koja nije lako odgovoriti: Je li moguće voljeti oca unatoč njegovoj ograničenosti, nasilju i netoleranciji? Algoritam objavljuje i prvijenac Španjolke Milene Busquets “I to će proći”, sirov i nježan autobiografski roman, emocionalna i seksualna ispovijed dvaput rastavljene žene u četrdesetima. Intenzivan, kratak roman o majkama i kćerima, o ženama za žene.

Od domaćih autora: “Zvonko” (radni naslov) Renata Baretića, calvinovski roman o piscu u krizi čije fizičke i metafizičke konzekvence rastu, Nada Gašić objavit će treći roman iz zagrebačkog ciklusa, “Četiri plamena - led”, a Mima Simić zbirku priča.

Publicistički naslovi Algoritma donose knjige “Seks u zoru: Kako ulazimo u veze i zašto varamo” Christophera Ryan i Cacilde Jethĺ, koja spaja nerijetko zanemarene dokaze iz antropologije, arheologije, primatologije, anatomije i psihoseksualnosti; te dokazuju koliko je monogamija daleko od ljudske prirode.

U siječnju izlazi knjiga “Srpanj 1914.: Obrojavanje do rata” Seana McMeekina koji tvrdi da se Prvi svjetski rat mogao izbjeći da nije bilo male skupine državnika koja se urotila kako bi za umorstvo Franje Ferdinanda iskoristila kao okidač za dugo očekivano polaganje karata u Europi. “Neandertalac: U potrazi za izgubljenim genomima” Svantea Pääboa svjedoči o uspješnim pokušajima da genetički definira što nas to čini različitima od naših neandertalskih predaka; “Priča o ljudskom tijelu: Evolucija, zdravlje i bolest” Daniela E. Liebermana jedna je od ključnih knjiga popularne znanosti. “Glad” Martina Caparrósa donosi priču o povijesti i sadašnjosti gladovanja u svijetu, a “Alkohol: Povijest” Roda Phillipsa o 900 godina alkohola u povijesti.

Talijanska senzacija

Među adutima Profila je “Minijaturist” Jessie Burton, triler koji je upravo dobio nagradu Specsavers za najpopularniju knjigu u Velikoj Britaniji; “Transatlantik” Columa McCanna, jednog od najvažnijih američkih autora; prvi hrvatski prijevod talijanske književne senzacije Elene Ferrante, spisateljice pod pseudonimom; tu je prvijenac Hugha Laurieja, popularnog dr. Housea; kriminalistički bestseler španjolske autorice Dolores Redondo te fantasy “Sezona kostiju” mlade Samanthe Shannon.

Uskoro izlazi najdetaljnija Titova biografija uglednih publicista Slavka i Ive Goldsteina; biografija Zorana Milanovića Marine Karlović Sabolić, te potresno svjedočanstvo “Dnevnik iz Guantanama” Mohamedoua Oulda Slahija. “Farma” Toma Roba Smitha, koju je preveo Saša Drach, izniman je psihološki triler. Vrhunski ekonomisti James Robinson i Daron Acemoglu napisali su knjigu “Zašto nacije propadaju”, analizu što neke zemlje čini bogatima, druge siromašnima, i kakve to veze ima s njihovim vođama. Hillary Clinton napisala je opširne memoare o četiri godine kada je bila ministrica vanjskih poslova Baracka Obame, kojima priprema svoju predsjedničku kampanju.

Knjiga Naomi Klein “Ovo mijenja sve: kapitalizam protiv klime” naći će se u ponudi V.B.Z.-a: u njoj tvrdi da “glavni problem globalnog zatopljenja nije ugljični monoksid, već kapitalizam.” U V.B.Z.-u upravo očekuju i rukopis novog romana Johathana Franzena “Purity”, čije američko izdanje izlazi u rujnu 2015., a i oni namjeravaju knjigu objaviti knjigu u jesen.

Treći roman iznimno talentirane nigerijske spisateljice Chimamande Ngozi Adichie “Americanah”prati živote ljudi poslijeratne generacije u Nigeriji, zemlji pod vojnom diktaturom, shrvanu korupcijom i siromaštvom.

Zoran Ferić vraća se, nakon tri romana, priči, kojom se i etablirao u hrvatskoj književnosti, s time da su one ovaj put međusobno povezane. Naziv zbirke je “Na osami, blizu mora”. Bekim Sejranović napisao je roman koji predstavlja svojevrsni odmak od njegove dosadašnje proze, opisujući svoju plovidbu Savom u društvu s prijateljem Japancem koji o tome snima dokumentarni film. Najpoznatija psihologinja Mirjana Krizmanić u suradnji s profesorom Vladimirom Kolesarićem piše knjigu “Tolerancija”, a od domaćih knjiga očekuje se i roman u stihovima Borivoja Radakovića “HBLJ”.

Među deset knjiga iz biblioteke Europa u 30 knjiga koje će biti objavljene u 2015. iz V.B.Z.-a ističu “Svjetlarnik”, drugi roman portugalskog nobelovca Joséa Saramaga koji je napisao 50-ih godina 20. stoljeća, a objavljen je posthumno, 59 godina nakon što je napisan. “Svjetlarnik“ je portret Lisabona iz 40-ih godina, a što je najvažnije, portret njegovih građana.

Zbirka deset kratkih priča “Sobe uz more, sobe u gradu” suvremenog norveškog autora Frode Gryttena inspirirana je slikama Edwarda Hoppera.

Novi Ferić

U izdavačkoj kući OceanMore objavit će Karla Ove Knausgĺrda: “Moja borba” (I. knjiga), dakle autora koji je neprikosnovena književna veličina i čiji značaj uspoređuju s Proustom i Ibsenom, a u Norveškoj, zemlji od oko 5 milijuna ljudi, knjige iz Knausgĺrdove serije prodale su se u preko 500.000 primjeraka. Objavljuju i roman “Iluminati” nagrađen Man Bookerom za 2013. Eleanor Catton, najmlađe dobitnice u povijesti ove nagrade. Jim Crace autor je romana “Žetva”, a u Hrvatskoj već ima dva naslova. I, naposljetku, Szilárd Borbély, prerano svrstan među kultne autore - počinio je samoubojstvo u veljači 2014. godine. Roman “Nevoljnici - Zar je Mesija već otišao?” prevodi se na engleski, njemački i druge jezike.

Iz Hena coma stigle su nam za 2015. ove najave: objavit će tekst kultne drame “Glumac… je glumac… je glumac” Zijaha Sokolovića, koja se igra već 36 godina i izvedena je 1600 puta. Knjiga drama “Nevidljivi” donosi tri novije drame Tene Štivičić: “Krijesnice”, “Sedam dana u Zagrebu” i “Nevidljivi”, a Marina Vujčić objavljuje novi roman: “Mogla sam to biti ja”, koja problematizira način na koji se nosimo s nedaćama i nemoć psihijattrije kao znanstvene discipline. Prijevodna književnost donosi “Spaljeni novac” Ricarda Piglie, jednog od najznačajnijih argentinskih suvremenih prozaista. Turska književnica Elif Shafak u romanu “Majstor i ja” smješta radnju u 16. st. i govori o jednom od najznačajnijih arhitekata u povijesti, Mimaru Sinanu, dok Leyjla Erbil ispisuje epistolarni roman “Ljubavna pisma”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:46