Fraktura

Avion Air Francea upao je u epsku oluju. Nešto kasnije, pojavljuje se isti avion s istim putnicima...

roman ”Anomalija”

 Fraktura
Uskoro na hrvatskom izlazi nagrađivani milijunski bestseler Anomalija. Guardian ga je nazvao ‘zadivljujućim, nagrađivanim spekulativnim trilerom‘

Kada let Air France broj 006 Pariz – New York upadne u epsku oluju, životi putnika u njemu promijenit će se zauvijek. Avion će mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali, na iznenađenje svih, u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom.

Što će putnici, ali i vlade učiniti? Kako objasniti tu pojavu, koje protokole uzeti u obzir, što raditi s putnicima i avionom?To su samo neka od pitanja koja si postavljaju političari.

Ali što da učine sami putnici?Tko je pravi ja, a tko nije, tko ima pravo na život i kako nastaviti život sa svojim identičnim dvojnikom? Što ako je netko umro između ožujka i lipnja?Nitko ne može objasniti događaj bez presedana koji izaziva mnoštvo moralnih, teoloških, znanstvenih i egzistencijalnih pitanja.

Nagrađivani milijunski bestseler Anomalija francuskog pisca Hervéa LeTelliera, dobitnika najprestižnije francuske nagrade Goncourt za 2020., probija sve žanrovske barijere, u svijetu prepunom bojazni oštroumno postavljajući čitatelju ono najvažnije pitanje: tko smo mi, kako najavljuju iz izdavačke kuće Fraktura, koja će izdati uskro ovu knjigu?

The Guardian ga je nazvao "zadivljujućim, nagrađivanim spekulativnim trilerom", a New York Times ga je prozvao "francuskim i svjetskim književnim fenomenom koji je uhvatio trenutak kada je pandemija zaustavila svijet i postojanje skrenulo prema virtualnome".

"Bordiža je to između različitih žanrova – znanstvene fantastike, trilera, ljubavne priče, introspektivnog djela – a nijedan ga od njih ne ograničava", smatraju.

"Upečatljiv misaoni eksperiment... Le Tellier ovdje donosi oštru društvenu komediju. Ali iza komedije stoje dublja psihološka pitanja o slobodi pojedinca. Anomalija je neprocjenjiva", hvali roman Times Literary Supplement, dok ga Washington Post opisuje kao "let mašte koji ćete vrtjeti u mislima dugo nakon silaska."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 01:06