Nade glumišta

Zapamtite njihova lica. U budućnosti ćete ih gledati u najvažnijim predstavima i filmovima

Pet nominiranih glumaca za Zlatni Studio u kategoriji Novo lice u kazalistu i filmu: Ugo Korani, Tonka Mrsic, Toma Medvesek, Dea Presecki, Tea Harzevic.
 

 Vedran Peteh/Cropix
Donosimo priču o petero nominiranih u glumačkoj kategoriji Novo lice u kazalištu i filmu, za Zlatni Studio 2022.

Nagrada Zlatni Studio u kategoriji novo lice u kazalištu i filmu u pet godina lansirala je u prvi plan više od 25 glumaca i glumica u dobi do 30 godina koji su, zahvaljujući ulogama u profesionalnim kazalištima i dugometražnim igranim filmovima, ušli među pet nominiranih iako su dotad bili gotovo nepoznati široj javnosti.

U kategoriju novo lice ulaze studenti glume s ponekom profesionalnom ulogom, ali i glumci iz profesionalnog kazališta pa su tako ove godine u nominacijama Tea Harčević (21), Toma Medvešek (24), Dea Presečki (24), Tonka Mršić (24) i Ugo Korani (27). Petrinjka, Zagrepčanin, Krapinjanka, Gospićanka i Puljanin ili, političkim rječnikom, predstavnici pet različitih izbornih jedinica po mjestu rođenja.

image

Pet nominiranih glumaca za Zlatni Studio u kategoriji Novo lice u kazalistu i filmu

Vedran Peteh/Cropix
image

Pet nominiranih glumaca za Zlatni Studio u kategoriji Novo lice u kazalistu i filmu

Vedran Peteh/Cropix
image

Pet nominiranih glumaca za Zlatni Studio u kategoriji Novo lice u kazalistu i filmu

Vedran Peteh/Cropix

Krapinjanka Dea Presečki, nesuđena sportašica među glumicama, u godini svoje diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za naslovnu ulogu u "Matijašu Grabancijašu Dijaku", ubrzo nakon čega je uslijedila nominacija za Zlatni Studio.

- Kao što volim reći, nagrade je uvijek lijepo dobiti kao priznanje za iskren i kvalitetan rad, ali ne smatram ih svojim jedinim ciljem. Lijepo je ovako mlad dobiti takav vjetar u leđa i to me sad samo potiče da svakom svom budućem profesionalnom angažmanu pristupam svim srcem. Najljepše mi je dijeliti uzbuđenje oko nominacija s mojom umjetničkom obitelji, mojim dragim prijateljem Robertom Španićem i mojim drugim tatom Krešimirom Dolenčićem - spominje glumca i redatelja predstave nagrađene Nagradom glumišta.

Dea Presečki i Toma Medvešek kolege su s glumačke klase redatelja i pedagoga Krešimira Dolenčića, kao što je Toma Medvešek, sin glumaca Svena Medvešeka i Nataše Dorčić, bratić glumca Fabijana Pavla Medvešeka i nećak glumca i redatelja Renea Medvešeka, kao vanjski suradnik Zekaema, kazališni kolega Uge Koranija.

Zekaemovac Ugo Korani u matičnom je kazalištu ostvario nominaciju za Magellijevu predstavu "Ja sam ona koja nisam" s ukupno sedam nominacija za Zlatni Studio, među kojima je i Koranijeva za novo lice.

- Predstavu 'Ja sam ona koja nisam' radili smo u nekoliko etapa, s pauzama između, tako da je rad bio prilično opušten. Sve smo stigli bez velikog stresa. Magelli je kazališni mag kojeg, ako zbog ničeg drugog, treba poštovati jer je neprekidno na sceni još od 80-ih godina. U kontekstu moje nominacije, moram spomenuti Franu Maškovića, Luciju Šerbedžiji, Filipa Nolu i Katarinu Bistrović Darvaš koji su uz mene u drugoj priči Matišićeve drame. Bez njih, ne bi bilo ni mene. Publika, ako je suditi prema reakcijama, voli predstavu, a to je jedino relevantno. Predstavi želim dug život i mirno more - rekao je dvadesetogodišnjak odrastao u Puli, gradi KUD Idijota i Francija Blaškovića. Da se želi baviti glumom, Korani je shvatio jako rano, u osnovnoj školi.

- U međuvremeno se svašta dogodilo, ali ono što sebično čuvam otad je radost koju osjećam na sceni - kaže Korani.

Što misli o ostalima u kategoriji novo lice?

- Samo jedan primjer, ekskluzivno ću vam otkriti o kakvim je njuškama riječ. Toma me, pazite ovo, molim vas, svaki dan moli da glasam za njega. Kaže: 'Ja sam ona koja nisam' ionako ima sedam nominacija, pa daj pusti meni barem ovu. O ostalima bolje da i ne govorim. Međutim, ja ću se izdići iznad toga i poručiti im - neka pobijedi najbolje novo lice! - apelira na glasače nagrade.

Ogrestin izbor

Spomenuti Toma Medvešek nominiran je za predstavu "Ti si prvi hrabar" KunstTeatra i Umjetničke organizacije Punctum, za ulogu Dode, gdje je jedan od protagonista vrlo autentične priče o odrastanju zagrebačkih uličara prema tekstu Espija Tomičića.

- Priču o zagrebačkim klincima s Trešnjevke vidio sam kroz svoje oči, a onda i uživao glumeći Dodu u predstavi. KunstTeatar malo je kazalište velika srca, ali presiromašno da adekvatno riješi grijanje u najhladnijim danima, pa predstavu nastavljamo igrati, prema sadašnjem planu, veljači - govori o režiji Ivana Penovića.

Hoće li vaditi mast Medvešekovima jer je jedini među njima svima nominiran za Zlatni Studio?

- Jedina osoba kojoj mogu vaditi mast je Ugo Korani. On kaže da ga gnjavim, a ja mu poručujem da neću prestati. Šalim se, Korani je zvijer od glumca, kao Tea Harčević kojoj predviđam veliku karijeru. Ili moja prva ljubav, danas prijateljica, Dea Presečki, a sigurno je to i Tonka Mršić koju sam upoznao izvan scene, igrajući u Zadru Gogoljevu 'Kabanicu' - kaže Toma Medvešek kojem je ponuđena nedavno velika uloga u dugometražnom igranom filmu, o kojoj zasad ne smije govoriti detaljno.

Tea Harčević jedina je u kategoriji nominirana za ulogu u filmu i najmlađa je među nominiranima. Ima 21 godinu, na četvrtoj je godini, odnosno, prvoj godini diplomskog studija glume. Prije filma "Plavi cvijet" nije imala niti jedno profesionalno glumačko iskustvo i Ogrestin ju je naslov preko noći lansirao na veliko platno. Film je prikazan na Moskovskom festivalu, ima Veliku Zlatnu arenu u Puli, a konkurira i za Zlatni Studio u kategoriji najboljeg filma.

- Do uloge u 'Plavom cvijetu' došlo je nakon što me Zrinko Ogresta vidio na mojem prvom ispitu glume, tražeći glumice za ulogu. Često se pitam zašto sam točno upisala baš glumu i nikad ne nalazim točan razlog, ali se uvijek vrtim oko odgovora da je gluma nešto što mi nije uvijek išlo od prve, nego sam se morala truditi, a to je uzbudljivo - kaže glumica rodom iz Petrinje gdje je njezina obitelj, kaže, na sreću dobro prošla dobro u razornom potresu, za razliku od mnogih ljudi i danas bez doma.

Tonka Mršić, nominirana za ulogu u "Nosorogu" Teatra Ulysses u režiji Lenke Udovički, ujedno je jedina nominirana u kategoriji novo lice u kazalištu i filmu koja je završila riječki studij glume.

- Završila sam 'normalan', državni fakultet na kojem su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički predavali. Bilo nas je četrnaest i svi smo se slagali, bili smo jako povezani, još smo. Često sam se osjećala kao da su mi Rade i Lenka (uz to što su mi bili glavni profesori i mentori) zapravo roditelji; nekako su topli i brižni, ljudskog ponašanja. I dalje govorim da su mi glumački roditelji i to će uvijek ostati tako. Najveća prednost studiranja je praksa. Već smo na kraju prve godine studija svi s klase glumili u predstavi na Brijunima naziva 'Shakespeare ljetne noći - varijacije', što je za mladu glumicu velika čast, iskustvo i doživljaj - govori Tonka Mršić.Biti mladi glumac u zemlji s pet akademija nerijetko je nepodnošljivo u poststudentskoj perspektivi i mnogi su diplomirani glumci u posljednje vrijeme završili u neglumačkim poslovima pa je tako i Tonka Mršić nakon diplome razmišljala o konobarenju na Opatijskoj rivijeri. No, pomisao na ugostiteljstvo prekinula je uloga Konobarice u "Nosorogu", za koju je nominirana.

- Tijekom ljetnih pauza za vrijeme studiranja, uz igranje na Brijunima, svoj sam skromni studentski budžet popunjavala radeći kao konobarica u poznatom opatijskom hotelu. Međutim, pola godine nakon završetka studija našla sam se u situaciji besparice, bez glumačkih angažmana. Nazvala sam svog bivšeg šefa, menadžera hotela, i pitala ga mogu li opet konobariti u ljetnoj sezoni. Dvadeset minuta nakon tog poziva, zazvonio mi je mobitel. Bila je to Lenka, pitala me želim li glumiti konobaricu u novom komadu koji sprema. Shvatila sam to kao dobar znak, kao da svemir slaže sve kako bih se bavila onim što najviše volim - ispričala je.

Ličanka iz Gospića pojavit će se u seriji "Područje bez signala" Dalibora Matanića koja se počinje emitirati 27. prosinca na HRT-u.

- Igram malen, ali prezanimljiv lik dizaličarke Vukoje. Dado je prvi koji mi je nakon faksa dao ulogu. Hvala mu što je dovoljno lud da angažira mene bez iskustva, hvala mu na hrabrosti i povjerenju te na glumačkoj igri - kaže Tonka Mršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:42