ČETIRI VELIKE DIVE

Kultna priča Dubravke Ugrešić: Život je tužan. Zato smo ga pretvorili u soap operu!

ZAGREB - Redatelj Ivica Buljan dobro je znao što želi kada je za svoj novi projekt ujedinio tri hrvatske i jednu slovensku glumačku divu - Anu Karić, Almu Pricu, Oliveru Baljak i Milenu Zupančič.

Riječ je o predstavi koja nastaje po romanu još jedne velike hrvatske umjetnice, Dubravke Ugrešić. “Baba Jaga je snijela jaje”, njen roman iz 2008., trodijelna je moderna bajka o obiteljskom nerazumijevanju, starenju i potrazi za ljubavlju, a priča kroz igranje žanrovima i stilovima oživljava drevni mit o ženskoj emancipaciji. Buljanova vizija glumačke izvedbe ovdje uključuje i slike, predodžbe koje publika ima o samim glumcima, a to je koncept koji jednostavno traži interpretaciju glumica snažne i upečatljive osobnosti.

- Dio šarma je u činjenici da igraju zvijezde. One u predstavu unose prtljagu svojih ranijih uloga - kaže Buljan.

Središnji projekt

Popis “jakih žena” koje je okupio na “Babi Jagi” ovdje ne staje - važna uloga u predstavi namijenjena je i pjevačici Biseri Veletanlić. Njeno ime možda ne zvoni mlađim generacijama, ali oni nešto stariji sjećat će je se iz sedamdesetih i osamdesetih, kada se smatrala jednim od najboljih vokala ex-jugoslavenske šlageristike, a surađivala je s autorima kao što su Kornelije Kovač, Arsen Dedić i Goran Bregović.

Bisera je rodom iz Siska, ali već desetljećima živi u Beogradu i ovo će biti njeno prvo pojavljivanje pred riječkom publikom nakon doista dugog niza godina. U kratkim crtama, u predstavi se pojavljuje u ulozi same sebe, što znači da će u prvi plan doći njen jedinstven glas.

Baba Jaga je snijela jaje” središnji je projekt ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći, festivala koji je dogurao do svojeg osmog izdanja. Premijera je zakazana za 12. srpnja i to na plaži ispred Osnovne škole Grivica, odnosno nekadašnjeg hotela Park.

Sjajan predložak

- Čim sam pročitao roman, znao sam da ga želim raditi kao kazališnu predstavu. Želim raditi nove dramske tekstove, ali problem je što takvih dobrih tekstova jednostavno nema. Zato sam se u posljednje vrijeme okretao starijim predlošcima. No, ovo mi se odmah učinilo kao senzacionalni predložak - govori Ivica Buljan.

Kao što je koncipiran i roman, predstava je podijeljena na tri dijela koji su žanrovski potpuno različiti. Priča počinje u komornoj, intimnoj atmosferi jednog novozagrebačkog stana i prati odnos kćerke spisateljica i njene ostarjele majke, a glume ih Alma Prica i Ana Karić. Tu se uključuje i obožavateljica iz Bugarske, znanstvenica koja spisateljici na neki način postaje zamjenska kći.

Češke toplice

U drugom dijelu radnja prelazi u nešto što Buljan opisuje kao češku komediju s elementima bajke. Tri žene iz Hrvatske odlaze na odmor u češke toplice, odnosno wellness centar, gdje im se događa čitava serija potpuno nevjerojatnih happy endova koji, kako kaže redatelj, kao da su ispali iz klišeja soap opera i ljubavnih romana.

- Sve što u životu završava tužno, ovdje završava jako sretna. Likovima život u jednom trenutku podijeli dobitne karte. Sve ono što život nije, teatar nudi kao mogućnost - kaže Ivica Buljan.

U trećem, pak, dijelu “Baba Jaga” prelazi u glazbeni performans u kojem u prvi plan, naravno, dolazi pjevačica Bisera Veletanlić.

- Čim sam pročitao roman, jedna od prvih asocijacija bila mi je Biserin glas. Ona je 70-ih u Jugoslaviji bila ‘The Voice’. To je velika pjevačica koja se nikada nije spuštala ispod razine, u lake note - kaže Buljan, koji je s novom predstavom uspio realizirati svoju fanovsku fascinaciju i zvijezdu dovesti na pozornicu.

Ljubav na relaciji redatelj - gumačke dive ovdje je obostrana. Sve glumice ističu da su presretne što imaju priliku sudjelovati u ovoj predstavi.

Tri premijere

- Kada sam pročitala roman, bila sam oduševljena, a sada imam sreću što igram roman koji obožavam. I to s Buljanom koji je ‘moj’ režiser - kaže Ana Karić, doajenka hrvatskog glumišta, koja je u rad na predstavi uskočila odmah nakon zavšetka snimanja filma “Noćni brodovi” Igora Mirkovića.

- Na filmu smo radili 12 sati na dan i da se ovdje ne radi o Ivici Buljanu sasvim sigurno ljeto bih iskoristila za odmor. Prije filma imala sam dvije premijere pa će mi ovo biti treća premijera u tri mjeseca. Ivica Buljan jedan je od rijetkih s kojima pristajem raditi u bilo koje vrijeme i to bilo koju predstavu - kaže Ana Karić, koja je i u 70. godini puna radne energije.

- Sama se sebi čudim kako sve to izdržim i još uspijevam u tome biti dobra - dodaje.

I Milena Zupančič, slovenska kazališna i filmska diva koja iza sebe ima najveće glumačke nagrade u bivšoj državi kao što su dvije Zlatne arene i pet Sterijinih nagrada, kaže da joj je Ivica Buljan jedan od glavnih razloga što u ovome sudjeluje.

- Poklopilo se tu dosta stvari, roman koji mi se jako dopada i Buljan s kojim jako dobro surađujem. Sa svim glumcima radim prvi put i ovo mi je sjajno iskustvo. Imam utisak da smo jedni drugima jako dragi. Priznajem, nisam mislila da je Rijeka tako divan grad. Jedina primjedba su vrućine koje jako teško podnosim - rekla je Milena Zupančič.

Dobra komedija

Nakon “Jazza” i “Marša/Pjesme nad pjesmama”, Buljanu je ovo treća predstava koju postavlja u Rijeci. Kaže da u novi projekt nastoji unijeti svu vedrinu Ugrešićkina romana.

- Ovo je ljetna predstava u ljetnom ambijentu. Ležerna i duhovita cijelo vrijeme. Jako volim komedije, samo što su dobre komedije danas prava rijetkost. Upravo zato uživamo u ovome - rekao je Ivica Buljan.

Roman ‘Baba Jaga...’ Kako ostariti u doba kulta mladosti

“Baba Jaga je snijela jaje” Dubravke Ugrešić roman je objavljen u sklopu edicije “Mitovi” britanskog nakladnika Canongate, unutar koje su svjetski relevantna imena književne scene - Margaret Atwood, Jeanette Winterson, David Grossman, Viktor Pelevin - reinterpretirala mitove svjetske kulturne baštine.

Dubravka Ugrešić, jedna od naših najboljih te najprevođenijih književnica, odabrala je mit o Babi Jagi istražujući, među ostalim, temu starosti u vrijeme kulta mladosti i tijela. Govoreći o romanu koji je kod nas izdala Naklada Vuković i Runjić, književnica je istaknula: “Priča o zloj starici dio je našeg zajedničkog arhetipskog naslijeđa pa je u tom smislu svi nosimo u sebi. Osobito žene. Ona je arhetip s kojim se susrećemo u najranijem djetinjstvu, kao djevojčice, da bismo - ako dočekamo duboku starost - zatvorile krug i ponovno se susrele s njom, ovoga puta u ogledalu. Ono što nas je plašilo u djetinjstvu i dugo tavorilo u sferi bajke, ili u našoj podsvijesti, najednom postaje našom realnošću. Baba Jaga sve nas promatra iz ogledala.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:28