PROSVJED NA ADU

Pustili snimku na kojoj profesor urla na studente i vrijeđa ih: ‘Tražimo njegovu ostavku, prijetnja je za sigurnost!‘

Prosvjed na ADU

 Lana Ribarić/
Profesor Prohić je nakon dvije godine suspenzije, na kojoj nije završio zbog navedene snimke, vraćen na posao

Ispred Akademije dramske umjetnosti održava se prosvjed na kojemu su se okupili studenti ADU, te oni koji ih podržavaju. Jedna od organizatorica prosvjeda Karla Jelić za Jutarnji je list rekla: "Povod ovog prosvjeda je prvenstveno vraćanje profesora Ozrena Prohića na rad bez ikakve obavijesti studenata i profesora, bez ikakvog upozorenja i mjera kako će se on vratiti na nastavu. No prosvjed je i širi od toga".

Studenti drže transparente "Ovo je moja zemlja", "Nije mi dobro", "Ja sam duboko uznemiren", "Ja sam škandaliziran", "Nismo tražile, sada tražimo"... Vida Skerk, jedna od organizatorica pozdravila je sve koji su prosvjed došli podržati, a njezino su obraćanje nadjačali uzvici potpore. Pustili su i snimku na kojoj se čuje kako Ozren Prohić urla na svoje studente. Nakon puštene snimke uslijedili su zahtjevi, koje su uz pljesak prosvjednika i riječi "Nismo tražile, sada tražimo" iznijele Jelić i Skerk.

U najavi prosvjeda je stajalo: "2021. godine profesor Ozren Prohić suspendiran je zbog nedoličnog ponašanja prema studentima. Na Akademskom vijeću 29. 9. 2023., na odluku dekana on je vraćen na posao i rad sa studentima. O razlozima zašto je vraćen na radno mjesto te pod kojim uvjetima je vraćen nazad studenti nikad nisu bili obaviješteni. Zbog te dekanove odluke koja se kosi s preporukom Povjerenstva za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti za njegov slučaj, cijelo Povjerenstvo je dalo ostavku na svoja mjesta".

Prema popisu zahtjeva, studenti ADU traže "ostavku profesora Prohića, on je trenutno prijetnja za sigurnost studenata na ADU, ostavku dekana Švaića, koji sustavno štiti zlostavljača te poboljšanje cjelokupnog sustava" preko edukacije i prevencije, transparentnosti i podrške; točaka koje su u tekstu detaljnije razrađene.

Primjerice, pod točkom edukacije i prevencije objašnjavaju da traže "edukacije kroz cijelu akademsku godinu: za studente kako prepoznati zlostavljanje i neprimjereno ponašanje, a za profesore jednake edukacije o pedagogiji i seksualnom zlostavljanju". S ciljem transparentnosti traže pak "da se student informira o tome točno kako funkcionira proces prijave i kako točno izgleda provođenje slučaja kroz birokratski sustav na ADU". Traže, također, i podršku, to jest, "da ADU osigura osobu koja prati sve prijave te kojoj se žrtve nasilja mogu obratiti u bilo kojem trenutku tijekom provođenja njihovog slučaja s pitanjima vezanih za njihov slučaj".

"Stranica „Nismo tražile“ ne ažurira se dovoljno često, te radi toga sadrži nepotpune i nedovoljne informacije koje više nisu od pomoći studentima i studenticama. Kada student ili studentica prijavi slučaj seksualnog uznemiravanja na ADU, njegov ili njezin slučaj prolazi kroz kompleksan birokratski proces koji uključuje razna akademska tijela, vijeća, radne skupine i osobe na Akademiji, a u nekim slučajevima kroz prijavu prolazi i DORH. Radi se o kompleksnom birokratskom sustavu koji studentima i studenticama nije jasan, te je jako teško shvatiti koja je hijerarhija među tim tijelima, kome se žrtva može obratiti dok proces traje, tko donosi odluke, te odluke i mišljenja kojih tijela, radnih skupina, itd. su najbitnija. Žrtva prolazi kroz sustav kojeg ne razumije. Automatski gubi moć i osjeća se ugroženo, jer nije uvijek sigurna, niti dovoljno informirana oko toga što se s njenim slučajem zapravo događa", stoji u jednoj od točaka.

Navedeno je, također, kako je riječ o širem problemu: "Pozivamo Sveučilište da primijeti da ovo nije isključivo problem ADU, već sustavan problem akademskog obrazovanja u Hrvatskoj. Pozivamo nadležne da primijete ovaj problem i krenu ga sustavno rješavati".

image

Ispred ADU

Lana Ribarić/
image

Prosvjed na ADU

Vanesa Pandzic/Cropix

Podsjetimo, nakon što je emisija Nove TV "Provjereno" objavila prilog o ponašanju profesora Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Ozrena Prohića, koji je sadržao audio snimku koja uključuje psovke, viku te vrijeđanje, danas je ispred zgrade Akademije održan najavljeni prosvjed.

Sporna snimka, tvrdi "Provjereno", nastala je 2017. godine na probi, koja je umjesto u 20 sati održana u ponoć. Probi je prisustvovalo dvanaestak osoba.

Profesor Prohić nakon dvije godine suspenzije, na kojoj nije završio zbog navedene snimke, vraćen je na posao početkom akademske godine.

"Mi kao studenti smatramo da je bitna neka javna akcija da se pokaže naše mišljenje", ustvrdila je za "Provjereno" Jelić te dodala: "Osjetili smo potrebu da napravimo ovaj prosvjed zato što vidimo da taj proces prijave ne funkcionira. I vidimo da nas taj cijeli sustav ne štiti".

Svoje mišljenje o slučaju iznijela je za "Provjereno" i druga organizatorica prosvjeda - Vida Skerk:

"Postoje pravila kojih se zaposlenici Akademije moraju držati i onda postoji zakon. Profesor je sa svojim ponašanjem prekršio nešto što možda zakonski nije kažnjivo, ali je zapravo kršenje etičkog kodeksa na Sveučilištu".

Više o pozadini ove priče može se saznati u videu emisije "Provjereno". Detalje je prenio potom i Jutarnji list.

Kazališni redatelj Ozren Prohić diplomirao je na zagrebačkom Sveučilištu režiju na Akademiji dramskih umjetnosti te Kroatistiku na Filozofskom fakultetu, na kojem je i magistrirao s temom o Miroslavu Krleži.

Radio je, među ostalim, autorske adaptacije i dramatizacije te režije sljedećih djela: M. Krleže Na rubu pameti, F. Kafke Proces, I. A. Nenadića Kako je izdan Isus,W. Schwaba Predsjednice, L. Paljetka Posljednji ljetni cvijet i F. M. Dostojevskog Braća Karamazovi.

Radio je i na operi "Mila Gojsalića", povijesno-glazbenoj drami Jakova Gotovca u izvedbi Opere HNK u Splitu, uprizorenju legende o heroini poljičkog kraja. Naslovni lik se, naime, žrtvuje kako bi obranio rodni kraj od vojske otomanskih osvajača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 10:14