SUSPENZIJE I OSTAVKE

Burna sjednica na Akademiji, neki profesori govore: ‘Sram nas je svega što događa‘. Prohić: ‘Žao mi je, bio sam loše‘

Ozren Prohić

 Duje Klaric/Cropix/Cropix
Dekan Davor Švaić je ponudio ostavku, ali on ostaje na svojoj poziciji. Ozren Prohić je udaljen s nastave

Ozren Prohić, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti bit će udaljen s nastave i više neće moći raditi sa studentima, odluka je vijeća ADU. Davoru Švaiću, dekanu ADU je isto Vijeće dalo podršku da i dalje vodi Akademiju. ADU će uz ovu odluku o udaljenju s nastave profesora Prohića pokušati pronaći način kako ga isključiti iz rada Akademije, što ovisi o pravnim mogućnostima koje ADU ima na raspolaganju.

Prohić je, kao što je poznato, bio dvije godine suspendiran zbog ponašanja prema studentima kojima predaje, a za to vrijeme je DORH pokrenuo kazneni postupak. No, prema obrazloženju dekana Švaića, nakon što DORH nije podigao optužnicu protiv Prohića, dekan ga je prije mjesec dana vratio na posao. Prohić je, inače, profesor koji je u posljednjih 24 godina bio sedam puta prijavljivan zbog svog ponašanja prema studentima, za seksualno i psihičko zlostavljanje, a prošloga tjedna je u medijima objavljena i snimka iz 2017. godine na kojoj se Prohić dere na studentice. To je bio povod za jučerašnji prosvjed studenata ADU koji su tražili da se Prohiću uruči otkaz, a zahtjev su podržali i brojni nastavnici te Akademije. Tada je dekan Švaić najavio današnju sjednicu i ponudio svoj mandat Vijeću.

Današnja, vrlo emotivna sjednica Vijeća, završila je i isprikom Prohića koji je kazao kako mu je žao i pritom spomenuo da je imao zdravstvenih problema i prolazio kroz teško razdoblje, kako smo neslužbeno saznali od osobe koja je bila na sjednici. - Nama to nije isprika, mi smo htjeli ostavku kao ispriku, a to je rečeno i na sjednici - kazala je nakon sjednice Karla Jelić, apsolventica koja formalno ne pripada Vijeću, ali je bila na sjednici. Uz nju je pred novinare stala i Vida Skerk druga organizatorica prosvjeda - Ničega ovog ne bi bilo da studenti nisu protestirali - kazala je Skerk. - Rekli su nam da smo im trebali javiti za prosvjed, ali prosvjed se ne organizira tako da se javi birokraciji - ispričala je Jelić. Na sjednici su, uz redovne članove bili i predstavnici studenata koji su pokrenuli prosvjed, a formalno ne pripadaju Vijeću.

Dekan Davor Švaić je, očito zadovoljan ishodom u kojem je dobio podršku za nastavak svog mandata, odbio dati izjavu, dobacivši u hodu da žuri "na drugi sastanak". Prohić je odbi govoriti za medije nakon sjednice. No, Goran Sergej Pristaš, profesor na ADU koji je isto tako prisustvovao sjednici iako nije formalni član Vijeća, komentirao je kako je cijela situacija neugodna i samim profesorima. - Sram me kao nastavnika što se ovo događalo na Akademiji i ponosan sam što su studenti u ovom trenutku napravili što su napravili, koliko god će nas to koštati u sferi javnog ugleda - rekao je Pristaš ne pristajući na optužbe da su profesori, ustvari, bili svjedoci zlostavljanju studenata, a nisu napravili ništa da se to spriječi. - Akademija je bila dužna svaku prijavu proslijediti na instance koje se time bave. Mi kao nastavnici smo izglasali i podržali da nastavnici koji su pod suspenzijama, a neki su i sada pod suspenzijom, ne sudjeluju u radu drugih tijela Akademije - kazao je Pristaš, kao jedini među profesorima koji su htjeli komentirati sjednicu na kojoj se govorilo o slučaju Prohić, ali ustvari, odlučivalo o zaštiti studenata pred neugodnim profesorima. Vijeće je odlučilo i da se moraju donijeti protokoli, ustanoviti pravila kako bi se slične situacije u budućnosti efikasnije rješavale. No, iako su i do sada postojala pravila o prijavama i odlučivanju, efikasniji rezultat je izostao jer nije adekvatno ustanovljena povreda zakona o radu niti je dokazano kazneno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:46