KAZALIŠTE

Poznate su nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta. Evo tko je sve u konkurenciji


Operna pjevacica Ivanka Boljkovac snimljena u HNK
 

 Sandra Simunovic/cropix
Nagrade za životno djelo idu Ivanki Boljkovac te Ivici Kunčeviću. Dodjela nagrada održat će se 24. studenog u HNK

Poznate su nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta za 2021. godinu.

Naime, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) je objavilo nominacije predstava te izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta za tekuću godinu.

Posebna čast iskazana je redatelju Ivici Kunčeviću, kojem je pripala Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame te opernoj divi Ivanki Boljkovac, koja je na isti način prepoznata u kategoriji opere.

Kunčević je režirao oko stotinu predstava različitih žanrova, a usto je i autor knjiga važnih za povijest zagrebačkog i hrvatskog teatra.

Naša operna nacionalna prvakinja i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 1993. godine je pak naše društvo zadužila svojim četrdeset godina dugim iznimnim djelovanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Osim po, svima nama poznatom glasu, prema riječima kritičarke J. Martinčević, istaknula se je i zahvaljujući izrazitoj glumačkoj nadarenosti, a ta joj je dobitna kombinacija omogućila da uprizori zavidan broj glavnih uloga u renomiranim operama poput Verdijeve Aide, Puccinijeve Tosce, Wagnerove Lohengrin, Verdijevog Don Carlosa i drugima.

Osim ovo dvoje cijenjenih umjetnika, prepoznat je i rad brojnih drugih kazališnih umjetnika koji su za najbolja ostvarenja nominirani u brojnim kategorijama.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u kategoriji drame nominirani su Krešimir Dolenčić za režiju predstave "Matiaš Grabancijaš Dijak" Tituša Brezovačkog, Ivan Plazibat za režiju predstave "Psi, pare, pištolj" prema "Medvjedu" i "Prosidbi" A.P. Čehova te Dora Ruždjak Podolski za Molièreovog "Škrca".

U glavnoj ženskoj ulozi u drami briljirale su Blanka Bart Hajoš (Majka u predstavi "Alabama"), Daria Lorenci Flatz (Mirna u predstavi "Da sam ptica") te Nina Violić (Laura Lenbach u predstavi "U agoniji").

U kategoriji glavne muške uloge u drami se, s druge strane, za Nagradu bore Franjo Dijak (Bruno u predstavi "Tiha noć"), Hrvoje Kečkeš (Harpagon u prestavi "Škrtac") te Siniša Popović (Henrik u "Kad svijeće dogore").

U kategoriji najbolje predstave u cjelini, stručni žiri je prepoznao predstavu "Matiaš Grabancijaš Dijak" u režiji Krešimira Dolenčića, predstavu "Škrtac" u režiji Dore Ruždjak Podolski te predstavu "ZAGREB 2020", autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubavka Mihanovića.

HDDU će nagraditi umjetnike u brojnim kategorijama, među ostalim, mlade umjetnike do 28 godina, glumce i redatelje u lutkarskim predstavama te predstavama za djecu i mlade, kostimografe, scenografe te one koji su posebno zabljesnuli u operi i baletu te drugim kazališnim djelatnostima. O nominacijama se možete detaljnije informirati na stranici HDDU-a.

Dodjela nagrada održat će se 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:50