HNK Zagreb

Potpora EU za projekte: Nacionalna kazališna kuća na mapi najvažnijih europskih kazališnih zbivanja

Dubravka Vrgoč, Opera Europa, čija je članica Upravnog odbora intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

 HNK Zagreb
Prvi je projekt ‘Predstava za žive u doba izumiranja‘ u režiji Anice Tomić, a drugi ‘OperaVision‘ u sklopu programa Opera Europa

Tri velika europska projekta za koja je zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište dobilo sredstva Europske unije u programu Kreativna Europa potvrda su truda, ali i uspjeha našeg teatra koji postaje ravnopravnim partnerom najvećih europskih kazališnih i opernih kuća.

"Time je još jedanput, na najvišoj razini potvrđeno naše nastojanje da središnju hrvatsku nacionalnu kazališnu kuću postavimo na mapu najvažnijih europskih kazališnih zbivanja. Ponosni smo da na taj način ne produciramo samo predstave, nego ucrtavamo i izglede budućeg europskog kazališta", rekla je intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč.

U posljednjih osam godina zagrebački HNK sudjelovao je u brojnim europskim projektima za koje su sredstva osigurana iz različitih izvora, većinom iz programa Europske unije. Ti su projekti pridonijeli vidljivosti HNK u kontekstu europskih kazališta, pa je tako postao poznat i priznat i u velikim europskim kazališnim metropolama.

"Razmjena predstava, sudjelovanje naših umjetnika u stranim produkcijama, koprodukcijski projekti, digitalne platforme preko kojih su se naše izvedbe predstavljale ne samo u Europi nego i u svijetu, festivalske izvedbe… samo su neki od modela preko kojih je zagrebački HNK postao ne samo značajnim europskim teatrom već i partnerom ostalih velikih europskih kazališnih kuća čija je tradicija europskog udruživanja mnogo dulja i snažnija nego naša", rekla nam je Vrgoč.

Prvi je novi projekt Kazalište u tranziciji, u kojem uz zagrebački HNK sudjeluju Nacionalni teatar iz Lisabona, Théâter Vidy-Lausanne, kazalište Dramaten iz Stockholma, Nacionalni teatar iz Vilniusa, Comédie de Genève te Théâtre de Liège, a bavi se temom "održivog kazališta" i problematikom klimatskih promjena.

U tom će projektu zagrebački HNK realizirati "Predstavu za žive u doba izumiranja" u režiji Anice Tomić, prema tekstu Mirande Rose Hall i konceptu Katie Mitchell, a premijera se očekuje u lipnju.

Drugi projekt koji je ostvario financijsku potporu EU jest "OperaVision" u sklopu programa Opera Europa, čija je članica Upravnog odbora intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Do kraja sezone zagrebački će HNK ostvariti i niz projekata uz potporu Europske unije kroz sufinanciranje iz programa Prospero - Extended Theatre (Prospero - Prošireno kazalište). Kao član Prospera, europske organizacije najvećih repertoarnih kazališta, HNK je odabran i kao jedno od četiri prestižna europska kazališta čija će se predstava sufinancirati u programu Europske unije Kreativna Europa. Riječ je o predstavi "Sorry" redatelja Bobe Jelčića koja je osmišljena kao laboratorijski proces koji će u ovom traumatičnom vremenu brojnih katastrofa uvesti neke nove forme u teatar. Premijera je najavljena za lipanj.

"Pripadamo malom narodu i govorimo tzv. malim jezikom, stoga mi se oduvijek činilo iznimno važnim da se upravo preko umjetnosti nametnemo Europi i izborimo za ravnopravnu poziciju u domeni kulturnih događanja. HNK u Zagrebu danas stoga ima prestižnu poziciju u takvim rasporedima", ističe njegova intendantica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:55