KULTURNI DOGAĐAJ

OTVARANJE DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA U 47 dana trajanja festivala 2000 umjetnika izvest će 70 programa

Dubrovnik, 100710.Veceras su svecanom ceremonijom ispred crkve sv Vlaha otvorene 61. Dubrovacke ljetne igre. Ceremoniju otvaranja rezirala je Dora Ruzdjak, a izvedena je pred prepunim gledalistem koje je zamoljeno da ne sjedi da bi stalo vise posjetitelja. Svecanu lozu su ispunili uglavnom ljudi iz politickog zivota na celu sa predsjednikom RH Ivom Josipovicem i njegovim gostom predsjednikom Slovenije, Danilo Turk. Svecanom otvaranju nije prisustvovala premijerka Kosor iako je bila ocekivana.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Sinisa Sunara / Cropix
Premijerni dramski program 66. festivalske sezone otvorit će 20. srpnja "Elementarne čestice" prema istoimenom romanu Michela Houellebecqa. Predstavu, koja je u međuvremenu umalo bila zabranjena zbog svjetonazora samog pisca, gledat ćemo na tvrđavi Lovrijenac u režiji Ivice Buljana

Ovogodišnje, 66. po redu Dubrovačke ljetne igre otvaraju se 10. srpnja u 21 sat ispred Crkve sv. Vlaha, a trajat će tradicionalno do 25. kolovoza.

Redatelj svečanog otvorenja je Ivan Miladinov, a ono će biti oplemenjeno s atraktivnim vizualnim elementima tehnologije 21. stoljeća.

Pogorelić i Houellebecq

Vodstvo festivala na čelu s Mladenom Tarbukom jučer je izvijestilo da će u 47 dana, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija više od 2000 umjetnika iz cijelog svijeta, pred međunarodnom publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja, izvesti više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Premijerni dramski program 66. festivalske sezone otvorit će 20. srpnja “Elementarne čestice” prema istoimenom romanu Michela Houellebecqa. Predstavu, koja je u međuvremenu umalo bila zabranjena zbog svjetonazora samog pisca, gledat ćemo na tvrđavi Lovrijenac u režiji Ivice Buljana. “Dubrovačka trilogija” Iva Vojnovića drugi je premijerni dramski naslov; u režiji Staše Zurovca odigravat će se na dvije lokacije: u Kneževom dvoru te ispred Dvora. Projekt Pisci na Igrama uključivat će uprizorenje romana “Ledeni mjesec” na brodu koji će ploviti prema pučini, uz gostovanje samog autora Pascala Brucknera.

Glazbeni program 66. Igara počinje dan poslije otvorenja Vip koncertom ispred Crkve sv. Vlaha u sklopu kojeg će s opernim repertoarom nastupiti tenor Domagoj Dorotić i bariton Leon Košavić uz Slovensku filharmoniju pod ravnanjem Uroša Lajovica. Maestro Ivo Pogorelić u atriju Kneževa dvora muzicirat će s Komornim studijem Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Zoltána Kocsisa. Alexander Kutuzov, koji je sa svega 16 godina osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Čajkovski, priredit će klavirski recital, dok će pijanist Itamar Golan nastupiti s violinistom Guyom Braunsteinom.

Tri izložbe i balet

Ljubitelje baleta očekuje gostovanje SNG-a Maribor s diptihom “Rekvijem za 2 stolice” & “Stabat mater” u koreografiji Edwarda Cluga. U popratnom programu festivala, među ostalim, bit će izložba Matka Trebotića, zatim Marca Ribouda te Josipa Škerlja. Predstavit će se i knjiga Igora Zidića “Rukopis oka” u izdanju Matice hrvatske. Na jučerašnjem susretu s novinarima u hotelu Argentina osim intendanta Tarbuka bili su i gradonačelnik Andro Vlahušić, Tarbukova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac te direktorica Korporativnih komunikacija generalnog sponzora Vipneta Martina Rizman Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:17