73. Dubrovačke ljetne igre

Neva Rošić: ‘S ponosom nosim nagradu kući da ju pridružim Orlandu Tonka Lonze‘

Dobitnici Orlanda: Tomislav Fačini u ime Dawida Runtza, Neva Rošić i Jadranka Đokić

 Tonci Plazibat/Cropix
Laureati su i glumica Jadranka Đokić, za ulogu Majke u predstavi ‘Krvava svadba‘, te dirigent Dawid Runtz

U Dubrovniku su u atriju palače Sponza 47. put dodijeljene nagrade Orlando. Glumica Jadranka Đokić nagrađena je za najbolje dramsko, a poljski dirigent Dawid Runtz za najbolje glazbeno ostvarenje na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Runtzovu nagradu preuzeo je maestro Tomislav Fačini, a sami Runtz je zahvalu, u koju je uključio i Dubrovački simfonijski orkestar te solistice, poslao putem videozapisa. Runtz, glavni dirigent Zagrebačke filharmonije te glavni dirigent Poljske kraljevske opere ravnao je koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u sklopu 73. Dubrovačkih ljetnih igara, a u ulozi solistica u Kneževu dvoru nastupile su flautistica Lucija Stilinović te harfistica Veronika Ćiković.

Nagrada je Đokić pak pripala zahvaljujući ulozi Majke u predstavi "Krvava svadba" Federica Garcíje Lorce u režiji Franke Perković Gamulin premijerno izvedenoj na Lokrumu.

image

Jadranka Đokić

Tonci Plazibat/Cropix
image

Zdravko Kedžo i Jadranka Đokić

Tonci Plazibat/Cropix

"Došla sam odigrati jednu reprizu, jednu premijeru, gostovanje moje matične kuće, HNK iz Zagreba, ali i prvi put u životu sudjelovati na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, a vi ste me počastili ovom divnom nagradom", rekla je Đokić te zahvalila Dubrovačkim ljetnim igrama, ansamblu predstave, autorskom timu, redateljici predstave i publici.

Glumica Neva Rošić primila je Grand prix Orlando za iznimni umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona. Orlanda joj je uručio Robert Švab, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije koja je i pokrovitelj nagrade.

image

Neva Rošić i Robert Švab

Tonci Plazibat/Cropix
image

Neva Rošić

Tonci Plazibat/Cropix

"Nisam mogla ni slutiti da će mi pri kraju životnog puta pripasti ova vrijedna i laskava nagrada. S velikim veseljem i ponosom nosim ovog Orlanda kući da ga pridružim Orlandu Tonka Lonze, izjavila je Rošić zahvalivši Dubrovačkim ljetnim igrama i žiriju.

Rošić je prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila 1958. godine u Držićevoj "Tireni" redatelja Branka Gavelle. 2014. godine je primila Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 65. Dubrovačkih ljetnih igara za ulogu Giuliettine dadilje u Shakespeareovoj tragediji "Romeo i Giulietta" redatelja Jagoša Markovića.

image

Nina Obuljen Koržinek

Tonci Plazibat/Cropix

Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramski program ove se godine sastojao od sljedećih troje ljudi: predsjednice Perice Martinović te članica Petre Jelače te Doris Šarić-Kukuljice, a Ocjenjivački sud nagrade Orlando za glazbeni program činili su predsjednica Diana Hilje te članovi Goran Merčep i Helena Skljarov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:08