KONCERT

Na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara nastupili Adela Zaharia i Filip Filipović pod ravnanjem maestra Repušića

Zatvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara koncertom Simfonijskog orkestara Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
Izvedena su važna djela velikih skladatelja, a program je otvorila uvertira iz komične opere ‘Zampa‘ skladatelja Ferdinanda Hérolda

73. Dubrovačke ljetne igre zatvorio je koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića ispred Katedrale. Zapaženi su nastupi sopranistice Adele Zaharije i mladog tenora Filipa Filipovića.

Izvedena su važna djela velikih skladatelja, a program je otvorila uvertira iz komične opere ‘Zampa‘, jednog od najpoznatijih ostvarenja francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda. Na programu su se našli i Julijin valcer iz opere ‘Romeo i Julija‘ francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, dvije skladbe istaknutog talijanskog opernog skladatelja Gaetana Donizettija - Nemorinova arija ‘Una furtiva lagrima‘ iz drugog čina opere ‘Ljubavni napitak‘ te Lucijina arija ‘Regnava nel silenzio‘ iz opere ‘Lucia di Lammermoor‘. Uživalo se i u ‘Osmom slavenskom plesu u g-molu‘ iz ‘Slavenskih plesova‘ češkog skladatelja Antonína Dvořáka te u ariji ‘Rusalke Měsíčku na nebi hlubokém‘.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Posjetitelji su imali prilike poslušati i Alfredovu ariju ‘De miei bollenti spiriti‘, duet Violette i Alfreda ‘Parigi, o cara‘ te Violettinu scenu ‘É strano!- Sempre libera‘ iz slavne opere ‘Traviata‘, ples Ballabile I iz trećeg čina opere ‘Macbeth‘ te uvertiru operi ‘Moć sudbine‘ velikog talijanskog skladatelja Giuseppe Verdija.

Maestro Repušić, koji je karijeru započeo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u kojem je od 2006. do 2008. godine bio šef-dirigent i ravnatelj Opere, ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je od 2009. do 2012. Dobitnik je i nagrada Milka Trnina te Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara.

image

Ivan Repušić

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image

Ivan Repušić

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Sopranistica Adela Zaharia, koja je primila Grand Prix na međunarodnom solističkom natjecanju Hariclea Darclée u Rumunjskoj, nedavno je zablistala u ulozi Violette u Operi Los Angeles, a ulogu iz ‘Traviate‘ ostvarit će i u Semperoper Dresden. U sezoni 2022/2023 otvarit će i uloge Konstanze u ‘Die Entführung aus dem Serail‘ u Operi Zurich i Državnoj Operi Hamburg te Donne Anne i Amine u La Sonnambuli u Deutsche Oper am Rhein.

image

Adela Zaharia

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image

Adela Zaharia

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Tenor Filip Filipović se pak može pohvaliti pobjedom na ovogodišnjem natjecanju Boris Papandopulo te prvim nagradama na Međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai u Novom Sadu i Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku. U njegove ruke otišle su i nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost te Rektorova nagrada za sudjelovanje u opernom projektu J. Massenet: Pepeljuga Muzičke akademije u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:36