Anna Netrebko

Metropolitan opera mora platiti 200 tisuća USD zbog otkazivanja sopranistice koja nije osudila Vladimira Putina

Anna Netrebko/Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

 Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia/Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia
Njujorška opera plaćala je Ruskinji Anni Netrebko čak 15 tisuća USD po nastupu

Ruskoj sopranistici Anni Netrebko Metropolitan opera mora isplatiti 200.000 američkih dolara nakon što je otkazala niz njezinih nastupa, iz razloga što je odbila osuditi Vladimira Putina za agresiju na Ukrajinu, piše Daily Mail.

Anna Netrebko, koja je podržala Putina za predsjednika 2012. i nazvala njegove zapadne kritičare ‘zlicama‘, bila je jedna od najvećih zvijezda Meta sve dok iznenada nije izbačena iz 13 njujorških predstava nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Anna Netrebko u međuvremenu pjeva po Europi, u dva grada je bilo i prosvijeda zbog toga, europski novinari pitali su se treba li više opera Anni ili Anna operi, no Met je bio odlučan da sopranistici koja se nije o samom Putinu izjasnila apsolutno zatvori vrata.

Sada se u New Yorku pojavila presuda da Netrebko treba dobiti kompenzaciju za otkazane nastupe u Metu, sudac pritom tvrdi da ‘nema sumnje‘ da Anna podržava Putina, ali da ima ‘svaka prava‘ na to.

Netrebko je tvrdila da ima pravo na novac od Meta prema ugovoru koji je sročen na način ‘plati ili igraj‘, a zahtijeva od institucija da plate izvođače čak i ako ih kasnije odluče otkazati. Ali šefovi Meta su tvrdili da ona nema pravo na novac jer je prekršila klauzulu o ponašanju tvrtke.

Netrebko se prošle godine distancirala od Putina, osudila je rat, ali nije govorila izravno protiv ruskog vođe.

U presudi u koju ima uvod New York Times, sudac Howard C. Edelman rekao je: ‘Nema sumnje da je ona bila Putinov pristaša, kao što je to imala pravo biti.‘

Dodao je da to ‘sigurno nije moralna pokvarenost ili vrijedno, samo po sebi, nedoličnog ponašanja koje se može kazniti‘. Inače Netrebko je bila plaćena oko 15.000 dolara za svaki nastup u Metu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:58