PREMIJERA

Dislocirana Gavella u KUC-u Travno idući tjedan igra novi naslov, "Posjet stare dame"

plakat za predstavu
Komedija i tragedija događa se u toj drami u kojoj promatramo moralno posrtanje građana

Prvotno najavljena u ožujku 2020., ali zbog pandemije a potom i potresa prolongirana, premijera predstave "Posjet stare dame" Friedricha Dürrenmatta u režiji Dore Ruždjak Podolski u izvedbi gradskog kazališta Gavella održat će se u KUC-u Travno, i to zbog epidemioloških mjera dvaput - u četvrtak, 6. svibnja te u petak, 7.svibnja. Gavella je, kako je poznato, zbog potresa privremeno dislocirana, predstave se ne igraju u zagrebačkoj Frankopanskoj već na pozornici KUC-a u novozagrebačkom naselju Travno.

Riječ je o drama jednostavna sadržaja, ali vrlo kompleksnog seta značenja i njihovih mogućih tumačenja te različitih žanrovskih odrednica i elemenata raznorodnih dramskih vrsta. Dürrenmatt je "Posjet stare dame", njegov nauspješniji tekst, priču o milijunašici koja se vraća u osiromašeni rodni grad "negdje u Europi" ne bi li sebi za novac kupila pravdu označio kao tragikomediju. Komedija i tragedija događa se u toj drami u kojoj promatramo moralno posrtanje građana koji se uzaludno nastoje suprotstaviti duboko problematičnoj pogodbi, gledamo i unutarnja previranja glavnog protagonista Alfreda Illa kojeg je dama iz naslova proglasila glavnim krivcem vlastite nesreće.


Stara dama je Klara Zachanassian, rođena Wascher i već se iz prezimena kojeg je dobila udajom, a riječ je o anagramu triju slavnih prezimena (Zaharoff, Onassis, Gulbenkian), pa onda i prezimena pod kojim je rođena ("Pralja"), može naslutiti kompleksnost njezina lika, koji istovremeno opslužuje kako komičan tako i tragičan ton samoga teksta.
Zavodljiva, brutalno iskrena, neumoljivo okrutna i do točke vlastitog uništenja, Klara Zachanassian začudna je kombinacija priproste malomještanke i dame iz političkog i društvenog vrha, koja svojim vlakom, a zatim i umjetnim udovima od kojih je sastavljena poput začudnog brehtijanskog mutanta, ruši sve pred sobom na putu do konačnog cilja.

Klaru glumi Jelena Miholjević, Alfred Ill je Sven Medvešek, a glumački ansambl još čine Andrej Kopčok, Siniša Ružić, Nikola Baće, Ivan Grčić, Anja Đurinović, Barbara Nola, Amar Bukvić, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Janko Rakoš, Andrej Dojkić, Nenad Cetko, Natalija Đorđević i Anica Kovačević.
Autor adaptacije i dramaturg je Tomislav Zajec, prijevod potpisuje Ivo Juriša, scenograf je Stefano Katunar, a kostime je napravila Manuela Paladin Šabanović. Suradnica za scenski pokret je Petra Hrašćanec, a skladatelj Stanislav Kovačić. Jezična savjetnica je Đurđa Škavić, oblikovatelj zvuka Christian Kanazir, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.


"Posjet stare dame" uzbudljive je strukture, nalik trileru: možemo ju doživjeti kao vlak kojim u prostor devastirane ekonomije stiže glavna junakinja – "stara dama", a u trenutku kad priča dosegne svoju punu brzinu, "Posjet" ne ispušta našu pažnju. Miješajući elemente melodrame, tragedije, crne komedije i groteske, ovaj izrazito živ i aktualan tekst propituje teme poput korupcije kao izvora gospodarske devastacije, urušavanja morala, napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom, uz gorčinu povratka bez iluzija, ističu iz Gavelle.


Pred nama je oštra kritika suvremenog poimanja svijeta, gdje je sve podređeno kapitalu, ali istovremeno i gotovo utopistička priča o razornoj moći ljubavi, svoj tuzi nerealizirane žudnje, iznimno duhovita u strategijama obračuna s pravim i pretpostavljenim krivcima te na kraju bolna u okrutnom izostanku praštanja, poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2022 18:16