VADITE PLESNE CIPELE!

VIDEO: SOFA SURFERSI VRAĆAJU SE U ZAGREB, I TO KAKO BI POMOGLI IZBJEGLICAMA U nedjelju se nacrtajte u Močvari!

 Oliver Jiszda

Sofa Surfers, kraljevi bečke elektronske scene, vraćaju se po treći put u Zagreb, i to 13. prosinca u zagrebačkom klubu Močvara! Promocijom novog, osmog po redu albuma 'Scrambles, Anthems and Odysseys', bend će se predstaviti u novom izdanju - vraćaju se zvuku ranijih albuma koji su ih proslavili.

Već prvi singl 'The Fixer' kojim su najavili album 'Scrambles, Anthems And Odysseys', dao je naslutiti da okreću novu stranicu u karijeri. Njihov zvuk, na prethodna tri albuma okrenut stvaranju na 'živim' instrumentima i u mnogome lišen kompjutora i efekata, ponovo se vratio elektronskoj osnovi. Djelomičan razlog glazbene promjene sigurno leži u odlasku jednog od osnivača - Wolfganga Schlögla. Preostali članovi - Wolfgang Frisch, Markus Kienzl i Michael Holzgruber, uz sada već stalnog pjevača Nigerijca Manija Obeya, preokrenuli su zvuk benda, krenuli od nule i napravili jednu od najboljih ploča u karijeri. Zvučnu sliku na albumu 'Scrambles, Anthems And Odysseys' karakteriziraju kako brojni drone zvuci, tako i sci-fi sintisajzeri, trap i razorni electro/rave ritmovi.

Za Sofa Surfers je sve počelo u jesen 1996. godine. Ogroman interes publike i međunarodne kritike priskrbio im je prvi singl 'Sofa Rockers'. Ključnu ulogu u ranoj afirmaciji Sofa Surfersa imali su njihovi poznati sunarodnjaci Kruder & Dorfmeister koji su remix pjesme 'Sofa Rockers' uvrstili na svoju poznatu kompilaciju 'The K&D Sessions' priskrbivši im tako pažnju klupske scene. Ubrzo su objavili prvi album 'Transit' koji je popratila europska turneja tijekom koje su potvrdili svoj status i stekli reputaciju iznimno zanimljivog live benda koji rado koristi audiovizualne medije tijekom svojih nastupa. Njihov sljedeći album 'Cargo' predstavljao je osebujnu interpretaciju duba, industriala i avangarde, a zaradio je izvrsne kritike u međunarodnim medijima. Album 'Encounters' iz 2002. godine bio je njihova reakcija protiv trenda neokonzervativizma koji je jačao u njihovoj rodnoj Austriji (Močvara tada dovodi Sofa Surfers po prvi puta u Zagreb gdje nastupaju u punom Pauku promovirajući 'Encounters').

Uslijedio je potom uobičajeni niz novih studijskih i remix albuma od kojih je svakako najveće iznenađenje bio četvrti album nazvan 'Sofa Surfers/Red' koji je ponudio ranije spomenuti zvučni preokret i kada su se gotovo u potpunosti odrekli kompjutora i efekata. Četvrti album za Sofa Surfers bio je novina i po tome što je nakon brojnih gostujućih vokala, album otpjevao samo jedan - Mani Obeya. Mani je nastavio raditi s bendom, a rezultat zajedničkog rada bio je vidljiv na albumima 'Blindside' i 'Superluminal', koji su prethodili posljednjem albumu.

Na pragu 20. godišnjice postojanja Sofa Surfers dolaze na novom vrhuncu karijere, predstavljaju novi hvaljeni album i zvuk u kojem su uvijek najbolji - plesnu elektronsku glazbu, kojom će svakako zagrijati hladni prosinac u Zagrebu.

Sav profit ostvaren prodajom ulaznica za ovaj koncert biti će doniran za pomoć izbjeglicama.

Ulaznice u pretprodaji možete kupiti po cijeni od 40 kuna u Klubu Močvara, Dirty Old Shopu ili Rockmarku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:46