U 57. GODINI

Umrla legendarna Sinéad O’Connor, njezina posljednja objava na Twitteru slama srce..

Sinéad O‘Connor

 Field Of Vision - Album/Album/Profimedia/Field Of Vision - Album/album/profimedia
Njezina najpoznatija pjesma, koja ju je proslavila, svakako je Nothing Compares 2 U.

Irska pjevačica Sinéad O’Connor umrla je u 57. godini, javljaju svjetski mediji.

- S velikom tugom želimo informirati javnost da je preminula naša voljena Sinéad. Njezina obitelj i prijatelji su slomljeni i mole za privatnost u ovim teškim trenucima, navodi obitelj pjevačice u priopćenju.

Hvaljena dublinska izvođačica izdala je 10 studijskih albuma, a njezina najpoznatija pjesma koja ju je proslavila, svakako je Nothing Compares 2 U. Riječ je o jednom od najvećih hitova 90-tih godina, a zapravo je riječ o obradi pjesme glazbenika Princea.

O‘Connor je bila i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često su izazivali kontroverze u Irskoj i svijetu. Posebice su poznati njezini javni istupi protiv Vatikana. između ostalog je u emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju Ivana Pavla II., a 2009. napala Benedikta XVI. optuživši ga da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika.

image

Sinéad O‘Connor (arhiva, 2007.)

Fred Tanneau/Afp

Tijekom karijere O‘Connor je surađivala s mnogim glazbenicima te sudjelovala na brojnim dobrotvornim koncertima.

Uzrok njezine smrti zasad nije poznat.

Imala je četvero djece, no njezin sin Shane tragično je preminuo 2022. u 17. godini života.

Prije 10 dana je na svom Twitteru podijelila fotografiju s pokojnim sinom uz potresne riječi. ‘Od onda živim kao mrtvac. Bio je ljubav mog života, svjetlost moje duše. Bili smo dvije polovice jedne duše. On je bio jedina osoba koja me bezuvjetno voljela. Izgubljena sam bez njega‘, napisala je tada.

Prije dva tjedna na Facebooku je objavila da se nakon 23 godina vratila u London i da je sretna što je opet doma. Također je objavila da će uskoro završiti novi album. U zadnjoj objavi na Facebooku prije smrti najavila je da će album izaći početkom 2024. godine. U istoj objavila poručila je da se nada da će imati turneju krajem iduće i početkom 2025. godine.

Godinama se borila sa psihičkim problemima o kojima je otvoreno govorila u javnosti.

Krajem 2020. godine objavila je da otkazuje sve koncerte i da uzima veliku pauzu kako bi provela neko vrijeme na klinici za odvikavanje. Istaknula je da je bila ovisna o marihuani, ali da je eksperimentirala i s težim drogama.

Godine 2018. objavila je da je prešla na islam i da je preuzela ime Shuhada Sadaqat, no nastavila je nastupati pod imenom Sinéad O‘Connor.

U Zagrebu je prvi i jedini put nastupila 15. siječnja 2020. u zagrebačkoj Tvornici kulture. Deset i pol godine prije Zagreba irska je pjevačica nastupila u pulskoj Areni.

image
Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Mediapunch/backgrid/backgrid Usa/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 19:27