SMRT SINEAD O‘CONNOR

Desetljećima se borila s mentalnom bolešću, prešla je i na islam, a lani ju je dotukla velika tragedija

U intervjuu iz 2007. otkrila da joj je 2003. dijagnosticiran bipolarni poremećaj te da je pokušala samoubojstvo 1999. na svoj 33. rođendan
 Fred Tanneau/Afp

Irska glazbenica Sinéad O‘Connor, koja je vrtoglavom brzinom svjetsku slavu stekla pjesmom "Nothing Compares 2 U", umrla je u 57. godini života u Londonu, a o uzroku smrti javno se očitovala i policija.

- Policija je pozvana u 11:18 u srijedu, 26. srpnja, zbog dojave o ženi koja ne daje znakove života. Policajci su došli na adresu stanovanja, a 56-godišnja žena proglašena je mrtvom na mjestu događaja. Smrt se ne tretira kao sumnjiva. Izvješće će biti pripremljeno za mrtvozornika, stoji u šturom priopćenju policije.

Time su okončane razne spekulacije o njenoj smrti upravo zbog načina na koji je živjela život obilježen brojnim kontroverzama, traumama i liječenjem od psihičkih bolesti.

"S velikom tugom javljamo vijest o smrti naše voljene Sinead. Njezina obitelj i prijatelji su slomljeni i mole za privatnost u ovim teškim trenucima", stoji u objavi njezine obitelji.

O‘Connor, koja je otvorena govorila o svojoj desetljećima dugoj borbi s mentalnom bolešću, napisala je na svojoj Facebook stranici ranije ovog mjeseca da se vratila u London nakon 23 godine i da dovršava album koji će biti objavljen sljedeće godine. Također je podijelila planove za turneju po Australiji i Novom Zelandu 2024., te Europi, Sjedinjenim Državama i ostalim dijelovima svijeta 2025.

O‘Connor je imala teško djetinjstvo, posebno nakon razvoda roditelja kad joj je bilo osam godina. Pjevačica je od malih nogu tvrdila da ju je majka, s kojom je živjela nakon rastave, fizički zlostavljala, zbog čega je O‘Connor glasno zagovarala prava zlostavljane djece. S 15 godina je provela osamnaest mjeseci u azilu Magdalene, izvorno osnovanom za zatvaranje mladih djevojaka za koje se smatralo da su promiskuitetne, zbog izostajanja s nastave i krađe u trgovini. Jedna joj je časna sestra u to vrijeme kupila gitaru i spojila je s učiteljem glazbe i tu je krenula njena glazbena karijera. Međutim, već u ranoj mladosti, O‘Connor je pokazao glazbeni talent i, nakon preseljenja u drugu školu, snimila je demo s četiri pjesme. Na kraju je osnovala bend Ton Ton Macoute, napustila školu i preselila se u Dublin.

Karijera O‘Connor napredovala je nakon što je počela raditi s bivšim voditeljem diskografske kuće U2, Fachtnom O‘Ceallaighom, a rani je uspjeh postigla izdanjem svog debitantskog albuma "The Lion and the Cobra" 1987., koji je postigao zlatni status i donio joj nominaciju za Grammy za najbolju žensku vokalnu rock izvedbu.

Međunarodni proboj stigao je s izdavanjem njezina drugog albuma, "I Do Not Want What I Haven‘t Got", koji je uključivao i novi aranžman "Nothing Compares 2 U", pjesme koju je izvorno napisao Prince. O‘Connorina izvedba dosegla je broj 1 u nekoliko zemalja, a ostala je na vrhu ljestvica u Irskoj 11 tjedana. Pjesma joj je donijela Grammy nominaciju za album godine, kao i još jedno priznanje za najbolju žensku vokalnu rock izvedbu. Album joj je odnio Grammyja za najbolju izvedbu alternativne glazbe.

image
Showtime Networks Inc./Everett/Profimedia/Showtime Networks Inc./everett/profimedia

Također se pojavila kao Gospa u filmu Neila Jordana "The Butcher Boy" iz 1997. O‘Connor je izdala još osam albuma i bila je nominirana za Grammy za najbolji glazbeni video, dugu formu za svoj koncert uživo na VHS-u "Year of the Horse" 1990. Njezina pjesma "Famine" iz 1996. također je ovjenčana Grammyjem za najbolji glazbeni video, kratke forme. Pjesma "Lay Your Head Down" iz 2012., koju je izvela za soundtrack filma "Albert Nobbs", dobila je nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu pjesmu.

Tijekom svoje karijere, O‘Connor je postala poznata zbog svoje otvorene i eksplozivne naravi, ali i nekoliko kontroverzi koje su je obilježile. Tako je 1993. O‘Connor poderala sliku pape Ivana Pavla II. na komade dok je pjevala a capella verziju pjesme "War" Boba Marleya tijekom gostovanja u emisiji "Saturday Night Live". Pritom je pogledala ravno u kameru i rekla "borite se protiv pravog neprijatelja", prosvjedujući protiv seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi. Nakon toga, NBC je primio više od 4400 poziva s pritužbama. Njezini su postupci rezultirali doživotnom zabranom pojavljivanja od strane televizijske kuće NBC, ali i prosvjedima protiv nje u SAD-u, koji su doveli do uništavanja kopija njezinih ploča na Times Squareu u New Yorku.

"Nije mi žao što sam to učinila. Bilo je briljantno", rekla je u intervjuu za New York Times 2021. godine.

O‘Connor je 2013. napisala otvoreno pismo Miley Cyrus u vezi s Cyrusinim seksualno eksplicitnim fotografijama i upozorila ju na tretman žena u glazbenoj industriji, pozivajući Miley da ne dopusti da je glazbeni rukovoditelji "podvode". Pismo je izazvalo mješovite reakcije javnosti, a glazbenica Amanda Palmer napisala je otvoreno pismo kao odgovor navodeći da je O‘Connor svojom kritikom bila "promašila poantu".

U intervjuu iz 2007. otkrila da joj je 2003. dijagnosticiran bipolarni poremećaj te da je pokušala samoubojstvo 1999. na svoj 33. rođendan. Sedam godina kasnije, međutim, izjavila je da je dobila još tri mišljenja u kojima se navodi da nije bipolarna.

Na svojoj Facebook stranici objavila je 2015. da se predozirala zbog problema između nje i Donala Lunnyja, njezinog bivšeg supruga i oca njezinog najmlađeg djeteta Shanea. Irska policija kasnije je rekla da je locirala O‘Connor i da je "živa i zdrava" i prima liječničku pomoć. Godinu ranije, 2014. objavila je svoj posljednji album "I‘m Not Bossy, I‘m The Boss".

U kolovozu 2017. objavila je emotivni video na svojoj Facebook stranici, navodeći da ima tri mentalne bolesti i da se osjeća usamljeno nakon što je izgubila skrbništvo nad svojim 13-godišnjim sinom Shaneom. Dodala je i da se godinama htjela ubiti te da su je samo psihijatri i liječnik održavali na životu. Zamolila je da se netko u njezinoj obitelji brine za nju i dodala da je "jedna od milijuna" koji su stigmatizirani zbog svoje mentalne bolesti.

Prelaskom na islam 2018., pjevačica iz Dublina promijenila je ime u Shuhada‘ Sadaqat, ali je nastavila nastupati pod svojim pravim imenom. Objavila je memoare, Sjećanja "Rememberings" 2021.

image
Ken Mckay/itv/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ken Mckay/itv/Shutterstock Editorial/Profimedia

U siječnju 2022. njezin 17-godišnji sin Shane pronađen je mrtav, samo dva dana nakon što je prijavljen nestanak. Iza O‘Connor je ostalo njezino troje djece.

Početkom srpnja otvorila je novi Twitter račun koristeći svoje puno ime. Njezina posljednja objava na Twitteru, 17. srpnja, aludirala je na samoubojstvo njezina sina, stavivši poveznicu na "Veliku tibetansku mantru suosjećanja" napisala je: "Za sve majke djece samoubojica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:21