TAMIKREST

Tuareški desert blues band u Zagreb se vraća s ‘nadom u pozitivnu promjenu‘

Tamikrest

 /Shida Masataka
Iako njihova glazba vuče korijene iz tuareškog bluesa ili ishumarskog rocka, posuđuje razne međunarodne utjecaje kao i utjecaje susjednih kultura

Nakon odličnog prošlogodišnjeg koncerta na INmusic festivalu, tuareški bend Tamikrest, hvaljen od publike i kritike diljem svijeta, vraća se pred zagrebačku publiku u nedelju, 16. travnja 2023. u Vintage Industrial Bar. Promovirati će aktualni studijski album Tamotäit.

Sam naziv albuma, Tamotaït, prevodi se kao "nada u pozitivnu promjenu". Promjena u smislu završetka sukoba koji već nekoliko godina muče sjeverni Mali i širu regiju i promjene kao što je mogućnost uspjeha u vlastitoj domovini – Azawadu – proto naciji, koju su nomadski Tuarezi (ili Kel Tamasheq kako se više vole zvati) nakratko posjedovali 2012.

Ovo je glazba rođena iz misli, snova, inspiracije i iznad svega, kolektivno eksperimentiranje. Tamikrest na Tamasheku znači spoj, veza, čvor, koalicija. Članovi grupe dolaze s različitih horizonta (Mali, Niger, Alžir i Francuska).

- Mi smo bend, a kada sviramo zajedno, svatko donese svoj način sviranja. U pjesmama neki dijelovi počinju riffom, drugi dio melodijom ili ritmom, a onda svaki glazbenik doda svoj doprinos. Ideja je bila zadržati zajedničku nit koja dolazi iz Tamasheq glazbe i provesti je kroz različite svjetove koji proizlaze iz naših utjecaja ili susreta na našim putovanjima, objašnjava pjevač, gitarist i tekstopisac Ousmane Ag Mossa.

Uz Tinariwen, Tamikrest su zasigurno globalno najprepoznatljiviji tuareški desert blues band pa ih nerijetko oslovljavaju kao "duhovne sinove Tinariwena". Tamikrest nude zrelo ostvarenje pustinjskog bluesa, s istaknutim udaraljkama i pljeskanjem te vještim gitarističkim melodijama i neočekivano inventivnom dionicom basa.

Iako njihova glazba vuče korijene iz tuareškog bluesa ili ishumarskog rocka, posuđuje razne međunarodne utjecaje kao i utjecaje susjednih kultura. Porukom svojih pjesama Tamikrest žele približati poeziju i kulturu Tamasheqa stanovnicima svijeta koji je veći od prostranstva pustinje Sahare.

Kad je Tamikrest osnovan 2006., svi su glazbenici bili u ranim dvadesetima. Porijeklom su iz regije oko Kidala, grada u sjevernom Maliju. U mladosti su svirali tradicionalnu glazbu Kel Tamasheq (kako sami sebe nazivaju Tuarezi) i pjesme tuareškog benda Tinariwen koji je već osamdesetih spajao afričku tradicionalnu glazbu sa zapadnjačkom rock glazbom.

Putem interneta i mp3 kulture članovi Tamikresta upoznali su bendove i glazbenike kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Mark Knopfler koji su također utjecali na oblikovanje posebnog zvuka grupe.

Slučajan susret s američko-australskim bendom Dirtmusic na Festivalu au Desert 2008. koji se održao u Essakaneu u Maliju doveo je do prijateljstva i glazbene suradnje. Kada je Dirtmusic 2010. godine u studiju u Bamaku (glavnom gradu Malija) snimio svoj drugi album BKO, članovi benda Tamikrest pozvani su da sviraju na tom izdanju. Chris Eckman (Dirtmusic i The Walkabouts) također je producirao Adagh, Tamikrestov prvi album.

Tijekom 2010. oba su benda zajedno obilazila Europu i svirala na festivalima kao što su Sziget i Orange Blossom Special, u organizaciji njihove izdavačke kuće Glitterhouse Records. U listopadu 2010. Chris Ekman producirao je Tamikrestov drugi album, Toumastin, koji je objavljen u travnju 2011. Uslijedili su uspješni albumi za istu izdavačku kuću Chatma (2013.), Taksera (2015.), Kidal (2017.) i najnoviji album Tamotäit izdan početkom 2020. godine. Tamotaït je najekspanzivniji i najpustolovniji album koji je Tamikrest stvorio, budući da istražuje sve kutove njihovog zvuka. Sadrži svu glazbu koja je nastala daleko od Sahare – u Japanu. Na tamošnjoj turneji, Ag Mossa je bio jako impresioniran zvukom njihovih tradicionalnih instrumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:12