STREAM OTKRIĆE

Sleep Token su iskonski šašavci koji u čast pradavnom božanstvu sviraju melodramatični progresivni rock

Kad treba napustiti ustaljenu pop paradigmu, Sleep Token neustrašivo odlazi na njezin rub, no slušatelja pritom nikada ne davi 20-minutnim instrumentalnim meditacijama

 Dafydd Owen/Avalon/Profimedia
Pjevač grupe posjeduje upečatljiv i izražajan glas koji u nekim pjesmama zvuči pomalo vanzemaljski, a ta mu začudnost dolazi prirodno

Bendovi i solo izvođači koji skrivaju svoj identitet najčešće kažu da to rade kako bi se publika mogla fokusirati na njihovu glazbu te kako bi mogli živjeti normalno. Njihovi napori da se sakriju od znatiželjnih očiju najčešće se svode na to da nastupaju pod pseudonimima, a lica i stas skrivaju pomoću šminke ili maski te kostima. Takvi postupci nerijetko znaju dovesti do toga da ih se optužuje za pretjeranu upadljivost te zarađivanje na tajnovitom imidžu. Tobožnje pokušaje lako je prozreti, međutim ima i onih koji su dovoljno predani da je odmah jasno da su im namjere iskrene.

Anonimni kolektiv glazbenika Sleep Token ulazi u potonju kategoriju.

Sleep Token predvodi tajnovita maskirana figura poznata pod imenom Posuda (eng. vessel), a kolektiv je posvećen štovanju pradavnog božanstva imena San (eng. sleep) i pronošenju njegovih poruka. Posuda je, međutim, u razgovoru za časopis Metal Hammer rekla da ime tog božanstva zapravo nije moguće prevesti. Posuda je Metal Hammeru rekla da se sa Snom susrela u, neironično, snu, te da joj je San obećao slavu i veličanstvenost ako ga bude slijedila. "Velika Britanija je stara, stoljetna je nauka zakopana ovdje. Ovo je tlo moćno, treba ga samo znati iskoristiti", rekla je Posuda za Metal Hammer.

Ovdje nema mjesta za cinizam - Sleep Token su iskonski šašavci. Sleep Token San štuje tako što njegove poruke pretvara u sumorni i melodramatični progresivni rock začinjen elektronikom.

Pjevač grupe posjeduje upečatljiv i izražajan glas koji u nekim pjesmama zvuči pomalo vanzemaljski, a ta mu začudnost dolazi prirodno. Pradavni San evidentno je ljubitelj popularne zemaljske glazbe jer Sleep Token posjeduje izražen osjećaj za milozvučno i efektno. Bend se ne boji osloniti na klavijature i glas pjevača. Kad treba napustiti ustaljenu pop paradigmu, Sleep Token neustrašivo odlazi na njezin rub, no slušatelja pritom nikada ne davi 20-minutnim instrumentalnim meditacijama. Bend će stoga vrlo vjerojatno odlično sjesti svim ljubiteljima kultnih britanskih progresivaca Porcupine Tree, projekta koji je suptilni engleski mračnjak Steven Wilson pokrenuo još 1987. godine.

Sleep Token je do sada izdao dva albuma - "This Place Will Become Your Tomb" (2021.) i "Sundowning" (2019.) - pa možete krenuti od najnovijeg. Izdali su i dva EP-ja - "One" (2016.) i "Two" (2017.), no za njima posegnite samo ako vam se svide duži albumi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:12