STREAM OTKRIĆE

Pankerski pristup, dnevnik osjećaja, mješavina različitih zvukova... Wu-Lu postat će žanr sam za sebe

Wu-Lu se dosad okušao u nekoliko žanrova, od lo-fi elektronike do zvuka koji je više orijentiran na distorzirane gitare

 Retna/Avalon.red/Avalon/Profimedia
‘Ovo je album o tome kako je biti sam u svojoj glavi‘, rekao je Romans-Hopcraf za The Guardian

Maknete li se od Spotifyjevih playlista koje znaju djelovati kao sabirnice klasika i aktualnih trendova, možete zaista nabasati na neke interesantne zvukove i glasove.

Jednom sam tako tijekom tumaranja po toj streaming platformi naletio na "unleashed" (hrv. pušteni s lanca). Njezin opis glasi ovako: "Možda je punk, a možda nije". Ima li pankerskijeg opisa neke playliste? Naprosto vas izaziva, provocira. Na njoj možete čuti sve od Poppy, IDLES i Death Grips do Wolf Alice, The 1975 i JPEGMAFIA. Možda je punk, a možda nije. Jedno je spomenutima i drugima na toj playlisti zajedničko - glasni su, hrabri i ne boje se istodobno u svoje pjesme staviti dva, tri ili više žanrova.

Među njima je svoje mjesta izborio i 32-godišnji Miles Romans-Hopcraft koji nastupa pod umjetničkim imenom Wu-Lu. Romans-Hopcraft i njegov brat blizanac Ben još su kao dječarci nastupali s reggae-fusion bendom svoga oca Soothsayers. Wu-Lu je već s 15 godina počeo raditi beatove pomoću ritam mašine, a semplove je uzimao s ploča koje je kući donosila njegova majka, inače suvremena plesačica. Poslije je pod umjetničkim imenom TJ Mileage radio dubstep, a zatim je s producentom Hectorom Plimmerom oformio hip hop dvojac Monster Playground. Pod imenom Wu-Lu (derivat amharske riječi wuha, a znači voda) materijal izdaje od 2015., a ove je godine izdao debitantski dugosvirajući album "Loggerhead".

Wu-Lu se dosad okušao u nekoliko žanrova, od lo-fi elektronike do zvuka koji je više orijentiran na distorzirane gitare. Na "Loggerheadu" su prisutni svi. Album otvara "Take Stage", stvar koja na momente podsjeća na britanski trip-hop s početka 1990-ih godina, a slijedi je "Night Pill", prljavija varijacija na temu "Angel" Massive Attacka. "Facts" dođe kao minimalistički dubstep, a "Scrambled Tricks" i "South" otvoreno koketiraju i s punkom i hip hopom. "Ovo je album o tome kako je biti sam u svojoj glavi", rekao je Romans-Hopcraft sredinom kolovoza za The Guardian. "Ima taj pankerski pristup, ali ne znam u koji žanr da ga smjestim. To je naprosto dnevnik mojih osjećaja. Možda će Wu-Lu postati žanr sam za sebe."

Najveći adut "Loggerheada" upravo je ta stilska raznovrsnost. Ostatak albuma podjednako je eklektičan, a zatvaraju ga pankerski ljutite i angažirane stvari "Times" i "Broken Homes". Rijetko koji debi na kojem se nađe mnogo različitih glazbenih ideja zvuči ovako koherentno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:52