NAJPRODAVANIJI SINGLOVI

Na tronu je Elton John, slijede Band Aid i Queen

 SIPA

U povodu 60. obljetnice usustavljenja liste najprodavanijih singlova, britanska Official Charts Company objavila je listu od 123 singla koji su u tom razdoblju premašili cifru od milijun prodanih primjeraka.

Očekivano, prvi je Elton John sa singlom “Something About The Way You Look Tonight/ Candle in the Wind” u čast pokojne princeze Diane sa 4,9, drugi “Do They Know It’s Christmas” Band Aida s 3,69, a treći “Bohemian Rhapsody” Queena sa 2,36 milijuna prodanih primjeraka.

Kriza početkom milenija

Prvi singl Beatlesa na toj listi, “She Loves You”, na osmom je mjestu, a za utjehu Paulu McCartneyu ostaje podatak da je na listi još pet pjesama Beatlesa te da je “Mull Of Kintyre” Wingsa na četvrtom mjestu s 2 milijuna primjeraka.

U 60 godina 32.000 singlova ušlo je na listu, a od toga su 123 singla prodana u nakladi većoj od milijun. Zlatno doba singlova bilo je od sredine 70-ih do sredine 80-ih, dakle dva i tri desetljeća nakon što je prvi do milijuntog primjerka stigao “Rock Around The Clock” Billa Hayleyja & His Cometsa.

Kriza singlova nastupila je početkom milenija kad je prodaja pala na mizernih tridesetak milijuna godišnje (2003). Razlog je bio pojava ilegalnog downloada, ali i činjenice da je sve manje ljudi bilo zainteresirano za skupe CD singlove, dok je s albumima stvar još relativno dobro funkcionirala. Desetak godina kasnije posve je drukčija slika.

Procjena je da će se 2012. u Britaniji prodati 190 milijuna singlova, ali diskografska industrija za sada nema odgovor na pad prodaje albuma koja je u prvih šest mjeseci 2012. pala za dodatnih 14 posto. Nažalost, za tržište albuma legalan download nije jednako kvalitetno rješenje kao za download pojedinačnih pjesama. Još žalosnije, hrvatski diskografi iz porasta digitalnog downloada singlova još nisu izvukli pouku pa kvalitetan servis za legalan download ili streaming pjesama i albuma u Hrvatskoj i dalje ne postoji.

Legalan download

Razlog vrtoglavom porastu tržišta singlova jest uspon legalnog downloada putem iTunesa, Amazona i Spotifyja, čime je industrija revitalizirala tržište singlova - novih, ali i nekih starih poput “Hit Me With Your Rhythm Stick” Iana Duryja - po cijeni od 99 penija, što je osjetno manje negoli ranije.

U Britaniji je u posljednje tri godine već deset singlova pregazilo cifru od milijun prodanih primjeraka. Zahvaljujući legalnom downloadu na listu s nakladom većom od milijun primjerka upisali su se Adele, Lady Gaga, Rihanna, Bruno Mars, Kings of Leon, Jessie J, Gnarls Barkley i Leona Lewis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:44