Kvadratura

Mak Murtić: Jazz, suvremena glazba i 100 minijatura za djedovu obljetnicu rođenja

Mak Murtic
 Ivan Posavec
Ne bavi se pop glazbom, njega zanima jazz, a šira je javnost doznala za to što radi kad je nastupio uz izložbu Ede Murtića u Laubi

Otkako se prije desetak godina vratio u iz Londona, gdje je shvatio da se u životu neće baviti arhitekturom, nego glazbom, Mak Murtić ne staje. Netom prije pandemije 2020. njegov Mimika orkestar nastupio je na programu Europske radijske unije. Poziv na prestižni europski We Out Here Festival Gillesa Petersona je zbog korone otpao, no te su godine ipak nastupili i u sklopu EPK Rijeka i na festivalu Jazz iz Back u Grožnjanu, za šaku gledatelja i - streaming.

Mak se ne bavi pop glazbom, njega zanima jazz i suvremena glazba, no i šira je javnost doznala za to što radi kad je s ansamblom Živa voda proljetos nastupio uz izložbu Ede Murtića u zagrebačkoj Laubi. Za tu je priliku pripremio 100 minijatura za stotu obljetnicu djedova rođenja. Mlada publika koja ga prati po opskurnim klubovima i podrumima našla se u velebnom okruženju ekspresivnih slika, a elitnu galerijsku publiku u večernjim haljinama i kravatama iznenadila je kolektivna improvizacija vrhunskih muzičara i atraktivnih gostiju, Darka Rundeka i Damira Urbana. U ovim je okolnostima teško planirati, no Mak je nastupio s Mimikom ljetos u Koprivnici i u MSU, a na jesen dolaze i na festival jazz.hr.

Mak je sa Sarom el Hamad pokrenuo Rika Muziku, diskografsku kuću koja se aktivirala nakon zagrebačkog potresa, a do sada su izdali vinile Truth=/=Tribe - Live at Vinyl Factory, Trokut - Shapeless, Chant Electronique - Vol 1. i Kozmodrum. Sprema se i serija soundtracka Rika Partitura koje su pisali Mak ili Nenad Kovačić, ali i novi album Mimike Altur Mur. Maka zanima tradicijska glazba i običaji regije, a novi album bit će vezan za Mediteran.

Uz to, Ensemble Illyrica praizvest će 26. kolovoza Makovu skladbu "Telos", na sceni Amadeo u Klovićevim dvorima, sa skladbom koju piše za program Balkanada Erica Normana otputovat će krajem listopada u Kanadu, a 27. kolovoza, kao aktivni član CRI orkestra koji vodi Neven Radaković nastupa na AudioArt festivalu u Puli. Upravo su u toku pregovori da CRI orkestar nastupi i 1. rujna na Sunčanoj strani Prisavlja, uz konačno i izravni prijenos na HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 03:13