Kvadratura

Seid Serdarević: Veseli nas pomicati granice i pokazivati koliko je kultura esencijalna za život

Seid Serdarević
 Ivan Posavec
Na Festivalu svjetske književnosti gostovala je i Svetlana Aleksijevič. Bila je to tek druga nobelovka u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina

Seid Serdarević ne odustaje od kontinuiteta svog Festivala svjetske književnosti, koji se ovaj tjedan održao deveti put. I dok su se lani susreti s piscima prenosili na televiziji i događali virtualno, ove godine Festival je ponovno otvorio vrata publici. Seid kaže kako se organizacija festivala i ove godine odvijala u neizvjesnim, izazovnim uvjetima. "No, svi smo se zaželjeli istinskog druženja", kaže Serdarević, kojeg pitamo kako to izgleda kada na festival dolazi gost takvog profila kao što je ove godina bila nobelovka Svetlana Aleksijevič, novinarka i književnica iz Bjelorusije, koja je i politička disidentica.

"Svetlanu Aleksijevič pokušavamo dobiti već više godina da dođe na Festival, no ove godine poklopilo se da je mogla doći, iako je to u trenutku kada je ona u egzilu u Berlinu, jer joj je u Minsku i Bjelorusiji ugrožen život. U proteklih trideset godina ona je tek druga dobitnica Nobela koja je gostovala u Hrvatskoj; prvi je bio Wole Soyinka, koji je gostovao na Pulskom sajmu knjiga. Dolazak je zahtjevan jer, iako se redovito pokazuje da su svi veliki pisci jednostavne osobe, bez posebnih prohtjeva, oni moraju biti pomalo zaštićeni, imati pravo na svoju privatnost, na svoje trenutke uživanja i opuštanja", objašnjava Serdarević i dodaje kako na Festivalu radi malen, ali složan i dobro uhodan tim.

A kako izgleda njegova lista želja književnika koje bi želio ugostiti na Festivalu? "Volio bih da nam se napokon s pozitivnim odgovorom odazovu autori kultnih strip-romana "Maus" Art Spiegelman i 'Persopolisa' Marjane Satrapi, a mislim da Karla Ovea Knausgårda pokušavamo domamiti već barem pet-šest godina."

Prije nešto više od godinu dana Fraktura je otvorila i svoju knjižaru u Ulici kneza Mislava, koja je jedno od najljepših mjesta u gradu. "Knjižara je postala mjesto okupljanja, tu se kupci rado vraćaju, dolaze po preporuku za čitanje. Veseli nas da s puno entuzijazma možemo pomicati neke ustaljene granice i stalno iznova pokazivati koliko su knjiga i kultura esencijalne za život."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:22