Giants‘s Freedom

Jazz album Zvjezdana Ružića inspiriran je istarskim mitom o Veliom Joži

Zvjezdan Ružić

 Matija Djanjesic/Cropix
Albumu je sačinjeno od maštovito orkestriranih inačica ovom glazbeniku najdražih skladbi s albuma

Pijanist Zvjezdan Ružić i Josipa Lisac s izvedbom "Lijepe naše domovine" na inauguraciji Zorana Milanovića ukazali su dokle je moguće protegnuti jazz, odnosno što sve može postati i jazz skladba. Ta je izvedba hrvatske himne podigla buru reakcija u javnosti, no baš je tom i takvom izvedbom ostvaren jedan od važnih pomaka u (recentnoj) hrvatskoj glazbenoj povijesti. Njome je Zvjezdan hrabro potvrdio i svoju jazz imaginaciju, a to čini i na "Giant's Freedom"; albumu "inspiriranom pričom o Velom Joži" na kojem su u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a pod dirigentskom palicom Mirona Hausera, zahvaljujući i doprinosu Aleša Avbelja i Luke Žužića, prezentirane lucidno prearanžirane skladbe s kojima je Zvjezdan već osvojio nekoliko nagrada Porin i Status.

Zvjezdanov forte, a to je prije svega maštovito uklapanje lokalnih i ne samo lokalnih (etno) ornamenata u jazz arhitekturu, zamjetan je i na "Giant's Freedom", albumu sačinjenom od maštovito orkestriranih inačica njemu najdražih skladbi s albuma "The Knightingale Cabaret", "Elfin Farewell", "Pandaland" i "Pianotron". Premda "isprobane" uživo na koncertu u dvorani "Gorgona" zagrebačkog MSU, "Giant's Freedom" je snimljen bez publike u studiju "Bajsić" HRT-a, no iskričava snimka Emira Altića, živahna produkcija Igora Geržine i Zvjezdana Ružića te ritmički poletna i melodijski jaka svirka pijaniste i orkestra nije izgubila dušu koncertne verzije iz "Gorgone", emitirane u veljači 2020. godine na Hrvatskom radiju.

Stoga je "Giant's Freedom" potvrda Zvjezdanova "zvjezdanog" statusa, ali i sve zanimljivijeg otvaranja Jazz orkestra HRT-a (novijim) hrvatskim jazz autorima i glazbenicima. Krasna je to glazbena priča, ne samo o Velom Joži i slobodi, nego i o novom duhu hrvatske jazz glazbe koju bi valjalo pokušati hrabrije i spretnije prezentirati diljem Europe. Uz potporu hrvatskih i europskih kulturnih institucija, dakako, jer drugačije je takvu promociju teško provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:05